Szembement Trumppal az amerikai szenátus, szerintük a szaúdi trónörökös felel az ellenzéki újságíró meggyilkolásáért

  • MTI/narancs.hu
  • 2018. december 14.

Külpol

A logisztikai támogatást is megvonnák Szaúd-Arábiától.

Az amerikai szenátus határozatában Mohamed bin Szalmán szaúd-arábiai trónörököst tette felelőssé a hazája isztambuli főkonzulátusán október elején meggyilkolt Dzsamál Hasogdzsi szaúdi kormánykritikus újságíró haláláért.

Az egyhangúlag elfogadott határozatban a felsőház felszólította a szaúd-arábiai kormányt, hogy "biztosítsa a felelősök megfelelő elszámoltathatóságát".

Kétpárti határozatot fogadtak el arról, hogy a kormányzat megvonja a jemeni háborúban nyújtott amerikai logisztikai segítséget a Szaúd-Arábia vezette arab koalíciótól.

A szaúdi király és bin Szalmán trónörökös a gyilkosság után fogadja Hasogdzsi fiát

A szaúdi király és bin Szalmán trónörökös a gyilkosság után fogadja Hasogdzsi fiát

Fotó: Bandar Algalud / MTI/EPA

Az AP amerikai hírügynökség megjegyzi: bár a határozatok nagyrészt jelképesek - mivel nem tudni, hogy az alsóház egyáltalán foglalkozni fog-e velük -, a szenátus döntésével szemlátomást rajta akarja tartani a szemét a kormányzat külpolitikáján és a Szaúd-Arábiával fenntartott kapcsolatán.

Miközben egyre valószínűbbé vált, hogy a szenátus elfogadja a határozatokat, a Trump-kormányzat az alsóházba küldte Mike Pompeo külügy- és James Mattis védelmi minisztert, hogy figyelmeztessék a képviselőket a kárra, amelyet a szaúdi-amerikai kapcsolatoknak okozhatnak.

Donald Trump amerikai elnök vonakodik elítélni a szaúdi trónörököst. Egy kijelentése szerint az Egyesült Államok "állhatatos szövetségese kíván maradni" Szaúd-Arábiának, nem áll szándékában felmondani a Rijáddal kötött több milliárd dollár értékű fegyvereladási megállapodásokat, és hálás a szaúdiaknak, hogy alacsonyan tartják az olajárakat.

A szaúdi monarchiát bíráló, 59 éves Hasogdzsit október 2-án gyilkolták meg az isztambuli főkonzulátuson, ahová a török menyasszonyával való házasságkötéséhez szükséges iratokért ment. Menyasszonya, Hatice Cengiz órákig várakozott rá a konzulátus előtt, majd értesítette eltűnéséről a török hatóságokat.

Az isztambuli főügyészség szerint Hasogdzsit előre kitervelt módon azonnal megfojtották, mihelyt belépett a külképviselet épületébe, holttestét a gyilkosságot követően feldarabolták, majd megsemmisítették.

Figyelmébe ajánljuk