Zelenszkij az ukrán nemzeti ünnepen: „Senki sem marad fogságban”

  • Narancs.hu/MTI
  • 2022. október 14.

Külpol

Az ukrán elnök felköszöntötte az ország védőit nemzeti ünnepükön. Az oroszok közben arra biztatják az annektált területek lakóit, hogy  „meneküljenek Oroszországba.”

Október 14-e Ukrajna védőinek napja, egyben az Ukrán Felkelő Hadsereg (UPA) megalapításának évfordulója és ortodox egyházi ünnep, valamint a kozákság ünnepnapja. „Ez a jelenlegi ellenség a maga gonoszságában egyesíti államiságunk minden valaha volt ellenségét. Ennek az ellenségnek a legyőzésével pedig választ fogunk adni minden ellenségnek, aki behatolt Ukrajnába, azoknak, akik éltek, élnek és élni fognak a földünkön. Ez győzelem lesz egész népünk számára” – mondta az államfő, és megígérte, hogy mindent megtesznek, hogy a fogságba esett ukrán katonákat kiszabadítsák: „Senki sem marad fogságban.”

Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka arról írt a Facebookon, hogy a seregeik „eltemették az orosz hadsereg legyőzhetetlenségének mítoszát, most pedig visszaszerzik mindazt, ami az övék”.

Eközben az annektált Herszon megyében az orosz hatóságok azt javasolják a helyi lakosoknak, hogy biztonságuk érdekében „meneküljenek Oroszországba”. Kirill Sztremouszov, a régió közigazgatásának Moszkva által kinevezett helyettes vezetője szerint ezzel nagyobb mozgástere lenne az orosz hadseregnek „a terület ukrán fegyveres erőktől való megtisztításához.”

Reagált az ukrán fél is. Szerhij Hlany, a dél-ukrajnai megye tanácsának képviselője úgy nyilatkozott: Az orosz megszálló hatóságok ukrán állampolgárokat próbálnak a herszoni régióból a Krím félszigetre irányítani, hogy miután az ukrán fegyveres erők felszabadítják a térséget, túsznak használják őket. A herszoni politikus leszögezte, hogy ez nem más, mint ukrán lakosok erőszakos deportálása. Emlékeztetett arra, hogy ugyanez történt a keleti országrészben lévő Harkiv megyében is, amikor az ideiglenesen megszállt területről Oroszországba küldték a gyerekeket, és az orosz megszállás felszámolása után a gyerekeket nem adták vissza szüleiknek. Hlany szerint a megszállók tulajdonképpen visszatartják a térség lakóinak távozását is a megszállt területről.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk