Csaknem teljesen megteltek a földgáztárolók Németországban

  • Narancs.hu/MTI
  • 2022. október 14.

Külpol

Már októberben elérték a novemberi célt.

A szövetségi közüzemi felügyelet, a Bundesnetzagentur kimutatása szerint 95 százalékig megteltek a német földgáztározók, ugyanakkor a 3,9 milliár köbméter kapacitású rehdeni tároló, amely egész Nyugat-Európa legnagyobb földgáztárolója, még csak 83,74 százalékos. A hatóság szerint kedvező fejlemény, hogy a legutóbbi adatok szerint jelentősen, mintegy harmadával csökken a földgázfogyasztás az országban.

A német híradásokban kiemelik, hogy a tárolók legfeljebb két téli hónapra fedezik a földgázigényt, így akár 100 százalékos töltöttség mellett is előfordulhat súlyos gázhiány, ha a szokásosnál hidegebb lesz a tél, és nem sikerül elérni a kormány által megcélzott 20 százalékos fogyasztáscsökkentést. A gazdaságkutató intézetek azonban mindössze 0,4 százalékos GDP-csökkenéssel számolnak jövőre.

A németországi gázfogyasztás nagyjából 40 százalékát a háztartások és a kisebb kereskedelmi fogyasztók teszik ki, 60 százalékát pedig a nagy ipari fogyasztók. Az ellátási problémát az okozza, hogy Oroszország úgy is visszafogta a Németországba irányuló exportot, hogy az európai uniós szankciók a földgázkereskedelmet nem érintik.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk