Zelenszkij békéről tárgyalna az ENSZ tagjaival

  • narancs.hu
  • 2023. szeptember 20.

Külpol

Ukrajna elnöke békecsúcsra hívott mindenkit, aki nem tűri az agressziót.

Az általa szervezett békecsúcs részvételére buzdított Volodimir Zelenszkij az ENSZ közgyűlése előtt, ahol először jelent meg a New York-i ülésteremben.

Ukrajna elnöke azt ígérte, a Biztonsági Tanács szerdai rendkívüli ülésén további részleteket fog ismertetni a nemzeti szuverenitáson és területi integritáson alapuló béketervéről, majd elmondta, bármelyik olyan ország vezetőjét szívesen látják, aki „nem tűr semmiféle agressziót.” Arról egyelőre nincs hír, hogy hol és pontosan mikor lenne ez a békecsúcs.

A béketervéről Zelenszkij azt mondta, magában foglalja az oroszok kivonulását az ukrán területről, a háborús bűnökért való felelősségre vonást és a károk megtérítését, ez pedig valódi esélyt jelent arra, hogy az agressziónak a megtámadott nemzet feltételei szerint vessenek véget.

A politikus ezen felül Oroszország háborús bűneiről beszélt, kiemelve, hogy az ukrán kormány több tízezer elrabolt gyermek nevét ismeri már, és bizonyítékuk is van arra, hogy több százezer másik gyereket is deportáltak Ukrajna területéről.

A beszédről beszámoló Guardian hozzátette, az ülésteremben ott volt orosz részről Moszkva ENSZ-képviselőjének helyettese, Dmitrij Poljanszkij, aki néha elmosolyodott és beleírt valamit a jegyzetfüzetébe.

Novák Katalin is ott van New Yorkban, a magyar köztársasági elnök is a békéről beszélt a közgyűlés előtt. Az MTI beszámolója szerint azt mondta, „tudjuk, a béke csak akkor kerül reális közelségbe, ha legalább az egyik fél elérkezettnek látja az idejét a tárgyalásoknak. Nem dönthetünk az ukránok helyett arról, hogy mennyi áldozatot készek vállalni, de kötelességünk képviselni saját nemzetünk béke iránti vágyát.”

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk