Zelenszkij: "Egyszerűen csak túl akarunk élni, meg akarjuk menteni a népünket"

  • narancs.hu
  • 2022. március 24.

Külpol

Az ukrán elnök a NATO-csúcson a hősies védekezés és a pusztítás sötét hónapjáról beszélt.

"Ez az egy hónap a hősies védekezés és a pusztítás szörnyű sötét hónapja volt" - így kezdte beszédét Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, aki videón jelentkezett be a NATO-csúcsra. Zelenszkij megjegyezte, hogy Ukrajna bátran kitart, de ennek ára van: több ezer emberélet, tönkretett városok és közel 10 millió kitelepített ember.

A BBC tudósítása szerint az ukrán elnök elmondta, hogy úgy érzi, hogy országa "valamiféle szürke zónában van a Nyugat és Oroszország között", mivel még nem tagja a szövetségnek, de "a közös értékeket védi".

Zelenszkij megjegyezte, hogy a kezdetektől fogva azt kéri a NATO-tól, "hogy segítsen megvédeni az eget", mivel Ukrajnának nincs erős légvédelmi rendszere. Oroszország pedig tömegpusztító fegyvereket használ, aminek a következményei világosan láthatóak.

A elnök azzal is megvádolta Oroszországot, hogy csütörtökön reggel foszforbombákat vetett be,  de arról nem beszélt, hogy hol történt a támadás, csak arról, hogy "ismét gyerekek haltak meg, emberek haltak meg."

Több mint egy hónapja egyenlőtlen viszonyban vagyunk

- mondta az elnök, majd ismét korlátlan katonai támogatást kért Ukrajna lakosságának és városainak megmentése érdekében. Megjegyezte, hogy Ukrajna eddig sem repülőket, sem harckocsikat nem kapott a NATO-tagoktól. Közben Oroszország korlátlanul használja az egész arzenálját, lakott városokat, kórházakat és hidakat vesz célba.

Ukrajna nem akar éveken át háborúzni. Egyszerűen csak túl akarunk élni, meg akarjuk menteni a népünket.

Zelenszkij megjegyezte, hogy nem a NATO-t hibáztatja, hiszen nem az ő rakétáik rombolnak le városokat az országában. Majd hozzátette, a szövetség még mindig segíthet a további halálesetek elkerülésében azzal, hogy több lőszert biztosít Ukrajnának.

Végül arra kérte a NATO-t, hogy ne mondják, hogy az ukrán hadsereg nem felel meg a NATO szabályainak.

Az egyetlen dolog, amit egy ilyen háborús hónap után kérek önöktől, hogy soha ne mondják nekünk, hogy a hadseregünk nem felel meg a NATO-szabványoknak.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Lefotózta a Kígyó-sziget egyik védőjét, aki visszaszólt az oroszoknak

Emeric Lhuisset fotográfus fényképein valódi harctereket és igazi katonákat látunk, még akkor is, ha a kompozíció klasszikus festményeket idéz. Mi a viszonya valóságnak és beállításnak, hogyan nyerhetik vissza hangjukat a történelem tényleges főszereplői, és hogyan sikerült lefotózni a Kígyó-sziget védőjét, aki rádión szólt be az orosz hadihajónak? Budapesti kiállítása apropóján beszélgettünk.