Ha repüléstilalmi zónát alakítanának ki Ukrajna felett, az Oroszország és a NATO háborújába torkollna

  • narancs.hu
  • 2022. március 24.

Külpol

Egy orosz diplomata szerint, ha a NATO "provokál", az oroszok nukleáris fegyvereket vethetnek be.

 

Repüléstilalmi zóna kialakítása Ukrajna felett teljes körű háború kitöréséhez vezetne Oroszország és a NATO között - jelentette ki a NATO főtitkára Brüsszelben, az észak-atlanti szövetség rendkívüli csúcstalálkozójára érkezve csütörtökön.

Jens Stoltenberg hangsúlyozta, a repüléstilalmi zóna az orosz légvédelmi rendszer határozott támadását, az orosz harci gépek lelövését jelentené Oroszország, Fehéroroszország és Ukrajna területén.

Ez teljes értékű háború kitörését jelentené Oroszország és a NATO között, ami még több halált, szenvedést és pusztítást okozna

- mondta, majd hozzátette, hogy: "Felelősségünk ugyanakkor, hogy a háború ne terjedjen az ukrán határon túlra". A főtitkár megismételte, hogy a NATO nem küld csapatokat vagy repülőgépeket Ukrajnába, el akarja kerülni a konfliktus elmérgesedését.

Stoltenberg szerint Vlagyimir Putyin nagy hibát követett el azzal, hogy háborút indított egy önálló és független nemzet ellen. A háború új biztonsági környezetet hozott létre, ez indokolja, hogy a szövetség tagországainak vezetői a csúcstalálkozó alkalmával a NATO keleti régiójának védelmének megerősítéséről dönthetnek.

Ez azt jelenti, hogy a NATO új harccsoportokat telepít Bulgáriába, Magyarországra, Romániába és Szlovákiába.

A NATO azért erősíti meg keleti szárnyát, hogy képes legyen bármilyen biztonsági fenyegetésre azonnal válaszolni, és hogy szavatolja minden tagországának védelmét és biztonságát bármilyen fenyegetéssel szemben - emelte ki.

Kérdésre válaszolva közölte, vegyi fegyverek alkalmazása alapvetően változtatná meg a konfliktus természetét. A nemzetközi jog nyilvánvaló megsértését jelentené, széles körű és súlyos következményekkel járna. Vegyi fegyverek használata az ukrajnai háborúban szennyeződést okozhat a NATO területén is.

Közben Dmitrij Poljanszkij, Oroszország ENSZ-nagykövet-helyettese a Sky Newsnak nyilatkozott és azt mondta:

Oroszország fenntartja a jogot a nukleáris fegyverek bevetésére, ha az országot a NATO "provokálja".

Arra a kérdésre, hogy Putyinnak igaza van-e abban, hogy a világ többi részével szemben a nukleáris háború kilátásba helyezi, Poljanszkij azt mondta: "Ha Oroszországot provokálja a NATO, ha Oroszországot megtámadja a NATO, miért ne, mi atomhatalom vagyunk" - fejtette ki, majd hozzátette: "Nem hiszem, hogy ez a helyes dolog. De nem helyes dolog Oroszországot fenyegetni, és megpróbálni beavatkozni. Amikor egy atomhatalommal van dolgod, számolnod kell a viselkedésed minden lehetséges következményével."

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk