Zelenszkij: Nem tesszük le a fegyvert

  • MTI/narancs.hu
  • 2022. február 26.

Külpol

Az ukrán elnök szerint működik a háborúellenes koalíció. 

Nem tesszük le a fegyvert, megvédjük az országunkat – mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombaton a Twitterre feltöltött rövid videóüzenetében, válaszul arra, hogy Moszkva korábban fegyverletételre szólította fel az ukrán hadsereget.

"Ne higgyetek az álhíreknek, még mindig itt vagyok" – hangsúlyozta a mindössze negyven másodperces felvételen.

Az elnökről olyan hírek láttak napvilágot, hogy elhagyta az országot, illetve hogy elrendelte, Ukrajna adja meg magát az oroszoknak.

A felvételen Zelenszkij leszögezte: Kijevben marad. Egyúttal felszólította az ukránokat, hogy védjék meg az orosz ostrom alatt álló fővárost.

Eközben az ukrán hadsereg arról számolt be, hogy pénteken légicsapások érték Szumi, Poltava és Mariupol környékét; az oroszok a Fekete-tengerről indítottak Kalibr-rakétákat a térségek ellen.

Mihajlo Podoljak, az ukrán elnök kabinetfőnökének tanácsadója elmondta: kemény harcok zajlanak Mariupol környékén és Herszon, Odessza, valamint Mikolajiv közelében is összecsapások vannak.

"Mariupol semmiképp sem fogja megadni magát, nem fogják elfoglalni" – szögezte le.

Egy szemtanú arról számolt be a Reuters hírügynökségnek, hogy puskaropogás hallatszott Kijev kormányzati negyedének közelében szombat reggel. A hírügynökség tudósítója szerint a városközpontból tüzérségi támadás zaja hallatszik.

Kijevi tisztségviselők figyelmeztették a lakosokat, hogy keressenek menedéket, kerüljék az ablakokat és az erkélyeket, illetve tegyenek meg minden óvintézkedést a leomló törmelék és a lövedékek ellen.

Zelenszkij egy reggeli Twitter-üzenetben arról is beszámolt, hogy beszélt Emmanuel Macron francia elnökkel, és hogy már úton vannak Ukrajna felé a partnereiktől kapott fegyverszállítmányok. "A háborúellenes koalíció működik" – írta Zelenszkij.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk