Oroszország megvétózta a katonai agressziót elítélő ENSZ-nyilatkozatot

  • MTI/narancs.hu
  • 2022. február 26.

Külpol

Nem szólították fel magukat arra, hogy fejezzék be a háborút. 

A várakozásoknak megfelelően megvétózta pénteken Oroszország az ENSZ Biztonsági Tanácsában azt a határozati javaslatot, amely elítélte volna az Ukrajna elleni agressziót, és csapatai azonnali visszavonására szólította volna fel Moszkvát.

A javaslatot az Egyesült Államok és Albánia terjesztette a BT elé. 11 ország támogatta, Oroszország ellenezte, három tag, Kína, India és az Egyesült Arab Emírségek  tartózkodott. A 15 tagú ENSZ BT-ben az öt állandó tagnak, az Egyesült Államoknak, az Egyesült Királyságnak, Oroszországnak, Franciaországnak és Kínának vétójoga van.

A szöveg felszólította volna Oroszországot, hogy azonnal hagyja abba a katonai erő alkalmazását Ukrajna ellen, és azonnal, teljes mértékben és feltétel nélkül vonja vissza csapatait Ukrajna területéről az ország nemzetközileg elismert határai mögé. Emellett a dokumentum értelmében Oroszországnak vissza kellett volna vonnia a két kelet-ukrajnai szakadár "népköztársaság" elismerését is.

António Guterres ENSZ-főtitkár a szavazás után úgy nyilatkozott, hogy "újabb esélyt kell adni a békének", és a katonáknak vissza kell térniük a laktanyákba.

"Az ENSZ a háborúból született, hogy véget vessen a háborúknak. Ezt a célt ma nem sikerült teljesíteni", de sosem szabad feladni – fogalmazott a portugál politikus. Guterres felhívta a figyelmet, hogy óráról órára nő a szükséget szenvedők száma, és civilek halnak meg, ezért "a vezetőknek a béke és a párbeszéd útjára kell áttérniük".

"Egységesen állunk Ukrajna és népe mögött, annak ellenére, hogy a Biztonsági Tanács egyik felelőtlen állandó tagja a hatalmával visszaélve megtámadja a szomszédját és aláássa az ENSZ tevékenységét és a nemzetközi rendet" – fogalmazott Linda Thomas-Greenfield amerikai ENSZ-nagykövet.

"Csak hogy világos legyen: Oroszország elszigetelődött. Senki sem támogatja Ukrajna lerohanását" – hangoztatta Barbara Woodward brit ENSZ-nagykövet.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk