Zelenszkij: Tíz nap alatt tízezer orosz katona esett el

  • narancs.hu
  • 2022. március 5.

Külpol

Az ukrán elnök újabb atomerőmű támadásáról beszélt, Amerikától és Európától pedig repülőket kért. Hétfőn újra tárgyalnak az oroszokkal.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közölte, hogy az ukrán erők szombaton az ország középső és délkeleti részén lévő kulcsfontosságú városokat továbbra is tartják, az oroszok pedig megpróbálják blokkolni és bekerítve tartani Harkivot, Mikolajevet, Csernyihivot és Szumját.

Olyan veszteségeket okozunk a megszállóknak, amelyeket a legrosszabb rémálmukban sem láthattak

- mondta Zelenszkij az AP hírügynökség szerint. Azt állította, hogy a háború tíz napja alatt tízezer orosz katona esett el, de ezt az állítást nem lehetett független forrásokból ellenőrizni. Az orosz hadsereg továbbra sem ad rendszeres tájékoztatást halottairól.

„18, 20 éves srácok... katonák, akiknek még azt sem magyarázták el, hogy miért fognak harcolni. Ez szörnyű” - tette hozzá az ukrán elnök.


A harmadik tárgyalás

Az Ukrajna és Oroszország közötti tárgyalások következő fordulójára hétfőn kerül sor - ezt már Davyd Arakhamia ukrán tisztviselő közölte szintén szombaton. Arakhamia az ukrán elnök pártjának (Nép Szolgája) frakcióvezetője, és maga is tagja az ukrán tárgyalódelegációnak.

A hétfői lesz a harmadik tárgyalási forduló, amikor a két fél megpróbál megegyezni a tűzszünetről és a civilek biztonságos átvonulási folyosóiról. Utóbbiban egyszer már megegyeztek, de ezt az oroszok nem tartották be, és annak ellenére tovább lőtték Mariupol és Volnovaha városát, hogy megállapodásaiknak megfelelően kezdődött el a lakosok evakuálása:


Az erőműveket is akarják az oroszok

Az orosz erők már két ukrán atomerőművet elfoglaltak, és egy harmadik felé haladnak - Zelenszkij legalábbis ezt mondta az AP szerint az amerikai szenátorokkal folytatott szombati telefonbeszélgetése során.

Az ukrán elnök szerint

a harmadik atomerőmű, amely jelenleg veszélyben van, a Juzsnoukrajnai atomerőmű.

Az oroszok már elfoglalták az Enerhodar városában lévő Zaporizzsjai atomerőművet, ami Európa legnagyobb ilyen létesítménye. De az oroszok ellenőrzik a csernobili erőmű maradványait is.


Több repülőgép kell ukrajnának

Zelenszkij egy „kétségbeesett kéréssel” is fordult az amerikai szenátorokhoz, méghozzá azzal, hogy

küldjenek több repülőgépet Ukrajnába, és ezzel is segítsék az országot az orosz invázió elleni harcban.

Chuck Schumer, az amerikai szenátus tagja azt nyilatkozta, hogy az ukrán elnök hasonlóan „kétségbeesett könyörgést intézett a kelet-európai országokhoz, hogy adjanak orosz gyártmányú repülőgépeket Ukrajnának”.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk