Zendülésre hivatkozva zárta ki két képviselőjét Tennessee állam törvényhozása

  • Narancs.hu/MTI
  • 2023. április 7.

Külpol

A demokrata politikusok a fegyvertartási törvények szigorítását követelő tüntetőket buzdították.

Kizárta két tagját csütörtökön Tennessee állam képviselőháza, miután a két demokrata párti politikus a múlt héten aktívan részt vett a törvényhozás munkájának megzavarásában, és az ülésteremben tüntetett. Kirekesztésükről a szövetségi állam parlamentjének republikánus többsége határozott hosszú vita után. 

Justin Jones és Justin Pearson múlt csütörtökön hangosbeszélőn buzdította az ülésterem karzatán összegyűlt tüntetőket, akik a fegyvertartási törvények szigorítását követelték, a Nashville-i iskolai lövöldözés után. A két politikushoz csatlakozott egy harmadik demokrata képviselő, Gloria Johnson is, akinek kizárása a törvényhozásból egy szavazat híján nem kapta meg a szükséges többséget.

A kizárási eljárás idején a Nashville-i törvényhozás épülete előtt és az épületben ismét tüntetők jelentek meg, akik újra a fegyvertartás szigorítása mellett és az eljárás alá vont politikusok mellett tüntettek.

Tennessee államban a múlt hétfői, 6 halálos áldozatot követelő iskolai lövöldözés nyomán kezdődtek tüntetések, amelyeket részben középiskolai diákok szerveztek a fegyvertartás szigorítása érdekében.

A kizárt képviselők egyike, Justin Pearson demokráciaellenes lépésről beszélt és azt mondta, annak érdekében harcol, hogy gyerekek ne veszítsék életüket fegyveres erőszak miatt. A republikánus képviselők szerint a képviselők felkelést szítottak múlt heti fellépésükkel, amikor a tüntetők élére állva akadályozták a törvényhozás munkáját. Gino Bulso republikánus képviselő kifogásolta, hogy az érintettek változatlanul nem hajlandók elismerni, hogy hibáztak, és hozzátette, hogy amennyiben a törvényhozás nem lépne a szankciók terén, az felhívás lenne további zendülések elkövetésére az ülésteremben. 

Az állami törvényhozás a kizárásról szóló szavazás előtt több törvényt is elfogadott, amely az iskolák biztonságának fokozását célozzák. A Fehér Ház szóvivője, Karine Jean-Pierre napi sajtótájékoztatóján, csütörtökön a kizárásra vonatkozó indítványt sokkolónak, demokráciaellenesnek és példátlannak nevezte.

A képviselők kizárását Tennessee állam alkotmánya a szabályok súlyos megsértése esetén lehetővé teszi, de ezzel az eszközzel a XIX. század közepe, a polgárháború óta csak néhány esetben éltek. A képviselői hely visszaszerezhető egy újból kiírt választás útján, amelyen a kizárt képviselő is elindulhat.

(Címlapképünkön: Justin Jones, Gloria Johnson és Justin Pearson a képviselőház üléstermében 2023. március 30-án. Forrás: George Walker IV/USA Today Network via REUTERS)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk