Aknay Jánost, Maurer Dórát és Reviczky Gábort is Nemzet Művészévé választották

  • narancs.hu
  • 2021. november 5.

Kultúra

6 alkotó nyerte el a legrangosabb magyarországi művészeti elismerésnek számító díjat.

Ebben az évben 6 alkotó nyerte el a legrangosabb magyarországi művészeti elismerésnek számító Nemzet Művésze díjat, amelyet a díjazottak a tavalyi év kitüntetettjeivel együtt vehettek át pénteken Budapesten, a Pesti Vigadóban.

A Nemzet Művésze díj Bizottság 2021-ben Aknay János festőművésznek, András Ferenc filmrendezőnek, Maurer Dóra grafikus-festőművésznek, Reviczky Gábor színművésznek, Sapszon Ferenc karnagynak, zeneszerzőnek és Zádori Mária énekművésznek ítélte oda az elismerést.

Nemzet M?v?sze - Aknay J?nos fest?m?v?sz

 
Aknay János Kossuth-díjas festőművész, az MMA rendes tagja.
Fotó: MTI/Cseke Csilla

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a díjátadón hangsúlyozta, a magyar kultúra több gyökérből táplálkozik és ez adja a sokszínűségét. "Önök ennek a kultúrának a képviselői, akik értékteremtő tevékenységükkel idolokká, példaképpé váltak" – méltatta a díjazottakat a miniszter.

Vashegyi György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke emlékeztetett arra, hogy a Nemzet Művésze címet 8 évvel ezelőtt alapította az MMA az Országgyűlés kezdeményezésére, melyet azok a 65 év feletti, Kossuth-díjas alkotóművészek kaphatják meg, akik saját művészeti területükön jelentős értéket hoztak létre. A Nemzet Művésze kitüntető címet egyidejűleg elvileg legfeljebb 70 művész viselheti. A Nemzet Művésze cím viselése mellett a díjazottak életük végéig életjáradékot kapnak, amelynek összege az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a huszonháromszorosa. A díj odaítéléséről a tizenegy Kossuth-díjas művészből álló Nemzet Művésze-díj Bizottság dönt, amelynek az elnöke az MMA elnöke (amennyiben ő maga Kossuth-díjas). A bizottság tagjait az MMA elnöke és a kultúráért felelős miniszter közösen kéri fel legfeljebb 3 évre.

(MTI)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk