Hiába nyert, Ukrajna nem rendezheti meg a jövő évi Eurovíziós Dalfesztivált

Kultúra

A szervezők a háborús állapotok miatt nem viszik az országba a popdal-versenyt, Ukrajna tiltakozik.

Az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) közlése szerint az ukrán közmédiával és független szakértőkkel együtt megvizsgálta a körülményeket, és arra a megállapításra jutott, hogy a háború sújtotta Ukrajna nem tudja megadni a fesztivál megrendezéséhez szükséges biztonsági és működési garanciákat.

A közlemény szerint a szervezet megköszönte az ukrán közszolgálati médiának a szívből jövő együttműködést és az elkötelezettséget az összes lehetséges forgatókönyv számba vételére, osztja az ukránok szomorúságát és csalódottságát, és a jövőben is támogatja ukrán partnerét.

Az EBU közölte, hogy a rendezvény folyamatossága érdekében a brit közmédiával, a BBC-vel kezd megbeszéléseket a 2023-as fesztivál esetleg megrendezéséről. Az idei versenyen második lett a brit fellépő, Sam Ryder, és ezzel Nagy-Britannia a legjobb helyezést érte el 1998 óta.

A műsorszolgáltatók szövetségének feltett szándéka, hogy az ukrán győzelem tükröződjön a jövő évi rendezésben, és ez a szempont elsőbbséget fog élvezni a lehetséges házigazdákkal folytatott tárgyalásokon.

A brit miniszterelnöki hivatal üdvözölte annak lehetőségét, hogy az Egyesült Királyság lehet jövőre a verseny házigazdája, és azt ígérte, mindent megtesz azért, hogy a rendezvényen lehengerlően tükröződjön Ukrajna gazdag kultúrája, öröksége és kreativitása.

Az ukrán kulturális miniszter közleményben ítélte el péntek este, hogy megvonták Ukrajna jogát a jövő évi fesztivál megrendezésére, és további tárgyalásokat sürgetett.

Ukrajna nem ért egyet az Európai Műsorszolgáltatók Szövetségének döntésével, kérjük annak megváltoztatását, mert úgy hisszük, hogy be tudjuk tartani minden vállalt kötelezettségünket

– hangoztatta Olekszandr Tkacsenko. A miniszter szerint országa eddig teljesített minden feltételt, és a biztonsági előírásokat illetően garanciákat adott a rendezéssel kapcsolatban.

Az ukrán Kalus zenekar Sztefania című számával nyerte meg május 15-én az olaszországi Torinóban tartott idei európai dalversenyt.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk