Ilyen volt a kulturális térfoglalás a szocializmusban

  • narancs.hu
  • 2021. szeptember 30.

Kultúra

Nyílt beszélgetés színház és hatalom viszonyáról pénteken, a Blinken OSA Archívumban.

A magyar színházi élet hidegháborús korszakát mutatja be az a gyűjtemény, amely Leposa Balázsnak, a Blinken OSA Archívum levéltárosának munkája nyomán jött létre, többek közt a Szabad Európa Rádió anyagaiból, magyarországi életrajzi fájlokból áll.  „Ez a kurátori gyűjtemény aranybányaként szolgálhat a színháztörténészek számára, de a könnyen kereshető szövegfelismerő dokumentumok a nagyközönség érdeklődését is felkelthetik” – olvasható az archívum oldalán.

A gyűjteményről október elsején, pénteken 17 órától az archívumban (1051., Budapest, Arany János utca 32.) nyílt beszélgetést rendeznek Jákfalvi Magdolna színháztörténész, Szőnyei Tamás zenekutató, újságíró és Leposa Balázs levéltáros részvételével. 

Szó esik többek között arról, a szocialista Budapesten milyen volt színház és hatalom kapcsolata, hogyan zajlott a szovjetizáció, milyen sajátosságai voltak a kulturális hatalomátvételnek, miképpen rendeztek ismert színészek rendszerellenes kabarét lakásszínházakban, és milyen szerepel volt ebben a közegben a Szabad Európa Rádiónak.

Az eseményen legföljebb harmincan vehetnek részt, így az intézmény honlapján jelezni kell a részvételi szándékot, és oltási kártyára, maszkra is szükség lesz – viszont a beszélgetést a Facebookon és a Blinken OSA weboldalán közvetítik. 

Leadkép: Fortepan/Szabó Gábor, Budapest, Petőfi Színház, Szabó Margit színésznő

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk