"Nem fogadjuk el, hogy az ország vezetése lemondjon a kortárs kultúráról!"

  • narancs.hu
  • 2023. március 3.

Kultúra

A megszorítások hatására hívja fel a figyelmet a Független Előadó-művészeti Szövetség: társulatok szűnhetnek meg, könyvtárak, kultúrházak, kiállítóterek maradhatnak üresen.

"A háború keltette gazdasági és erkölcsi válság idején soha nem látott megszorításokkal kell szembenézniük a magyar kulturális élet szereplőinek:

a Kulturális és Innovációs Minisztériumnak, valamennyi humán ágazat közül a legmagasabb összeget, 34,2 milliárd forintot, a Nemzeti Kulturális Alapnak 913,8 millió forintot kell befizetnie az Államkincstárba,

miközben a sporttevékenységekre szánt támogatások 116 milliárd forinttal növekednek a 2023. évi módosított költségvetésben" – áll a Független Előadó-művészeti Szövetség közleményében. Ennyivel kevesebb pénz jut idén kultúrára és innovációra – hangsúlyozzák. Az intézkedés elsősorban a legsérülékenyebb, kortárs művészeti színtereket dúlja fel.

Pályázati keretösszegek csökkennek, alapvető pályázatok kiírása marad el, és csúszik a tavaly megítélt támogatások kifizetése is. Intézmények zárhatnak be, társulatok szűnhetnek meg, könyvtárak, kultúrházak, kiállítóterek maradhatnak üresen, fesztiválokat törölhetnek el országosan.

A Független Előadó-művészeti Szövetség összefogásra és közös cselekvésre hívja a kulturális élet szereplőit. "Hiszünk abban, hogy válság idején a kultúrához való hozzáférés nem pusztán állampolgári jog, hanem a túlélés nélkülözhetetlen záloga is.

Nem fogadjuk el, hogy az ország vezetése lemondjon a kortárs kultúráról!

Párbeszédet sürgetünk a támogatási rendszer újragondolásáról, a forrásátcsoportosítások lehetőségeiről, és a gazdálkodó szervezetek bevonása érdekében olyan támogatási program bevezetését kezdeményezzük a művészet és a kreatív ipar területén, amely versenyképes a látvány-csapatsport támogatása után járó adókedvezménnyel szemben.

Felszólítják a döntéshozókat, hogy tegyenek lehetővé azonnali tárgyalásokat és érdemi egyeztetéseket a szakma képviselőivel még 2023. március 10. előtt annak érdekében, hogy rövid és hosszabb távra szóló megoldási javaslataikat megoszthassák.

A művészet nem egy költségvetési sor. A kultúra közös, és még mindig nemzeti alap!

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk