Orbán Viktornak tetszik Demeter Szilárd pop-projektje

  • 2021. április 8.

Kultúra

Egy kiszivárgott levél szerint az A38-at is felúsztathatják a Dunán a kormánybiztos kedvéért.

Egy a Zenei Menedzserek Gyülekezetének (ZEME) belső listájáról kiszivárgott levél alapján írta meg a Telex, hogy hogy Orbán Viktor elfogadta Demeter Szilárd korábban ismertté vált ötéves könnyűzenei tervét.

Ahogyan arról korábban mi is beszámoltunk, a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója, többek között a könnyűzenéért felelős miniszteri biztos a Mandiner vendégszerzőjeként azt írta március elején, hogy a tervek szerint „felállítanak” egy „könnyűzenei központot”, ami majd megvalósít egy könnyűzenei stratégiát, és ez majd „újrahangolja a tágabban értelmezett magyar popkultúrát” mintegy 23 milliárd forintból.

Demeter írásából az is kiderült, hogy a nagyszabású tervek központi helyszínének a Hajógyári sziget déli felét szemelték ki, azt a területet, mely korábban Vizoviczki László, 2012-ben letartóztatott hírhedt vállalkozó érdekeltségébe tartozott. Ezt a területet a kormány 2013-ban 3,99 milliárd forintért vásárolta meg akkori tulajdonosaitól.

A most a Telex birtokába jutott levél szerint a ZEME elnöksége március 31-én megbeszélést tartott Demeter Szilárddal, ahol többek között az hangzott el, hogy

létrejön egy Petőfi Könnyűzenei Központ, amely négy igazgatóságból fog állni, és az egészet Horváth László, a Fonó vezetője fogja irányítani.

A négy igazgatóságból háromnak a vezetését már eldöntötték: Dénes Adél (aki nem mellesleg Demeter saját zenekarának is a menedzsere) az operatív igazgatóságnak megfelelő Hangfoglaló Irodát, Andrásik Remó az oktatást, Kresz László pedig a pályázatokat fogja vezetni. A tartalomkezelés vezetőjének személyéről még nem született döntés – írja a Telex.

A legfontosabb újdonság azonban valószínűleg az a lap szerint, hogy tényleg megvalósul a Petőfi Rádió és TV régóta emlegetett átalakítása, amelyben központi szerepet kap az elmúlt időszakban kiemelten sok állami támogatásban részesülő, és a Demeter vezette Petőfi Irodalmi Múzeummal összebútorozó A38.

A Petőfi TV után a Rádió is az A38 hajóra költözik, miközben a hajó sem maradna sokáig a helyén Demeter tervei szerint.

Az elmúlt években már nem először megújuló Petőfi rádió főszerkesztője Béli Ádám színész-műsorvezető lesz. A rádió teljes tartalmi megújulására 2022. január 1-ig kell várni a Telex információi szerint, ami, mint írják, egybecseng azzal, hogy a fiatalok körében nem igazán népszerű Fidesz éppen a választásokra hangolja át az ország egyik leghallgatottabb rádióját.

A kiszivárgott levél szerint Demeter valóban hasznosítani akarja a Vizoviczki-birodalomként elhíresült Hajógyári-sziget évek óta kihasználatlanul álló részét. A szóban forgó tervek között szerepel 3000 fős rendezvényhelyszín, kiállítóterem illetve egy Rockmúzeum kialakítása, de létre akarnak hozni a területen próbatermeket, közösségi tereket és társművészeti helyszíneket is. Továbbá középtávú tervként szerepel az A38 Hajó Hajógyári-szigethez való költöztetése is.

Figyelmébe ajánljuk