„Puszi Gergő!” – repülőn húzott üzenettel búcsúztak Homonnay Gergelytől

  • narancs.hu
  • 2022. április 23.

Kultúra

A Margitszigetről nézték a megemlékezők a repülőt, amin az író hamvai is ott voltak.

Szombaton napközben tartották a januárban váratlanul elhunyt közéleti író, politikai aktivista, Homonnay Gergely búcsúztatóját a Margitszigeten, az eseményt online is közvetítették a Facebookon – írja a Telex.hu.

Az eseményen felszólalt egyebek mellett Haulitus Anikó, Homonnay könyveinek szerkesztője, Balogh Krisztina, Homonnay Gergely olvasója, később barátja, és Hajmási Dávid, az író volt gimnáziumi diákja, színész is. Beszédett mondott még Barát Erzsébet, a Szegedi Tudományegyetem Angol Tanszékének tanára és Perintfalvi Rita teológus, de beszélt Iványi Gábor lelkész, az Oltalom Karitatív Egyesület elnöke is.

„Meg vagyok hatva és meg vagyok tisztelve az által, hogy itt állatok és beszélhetek egy igaz embertől való búcsú alkalmával” – fogalmazott Iványi, és mint mondta, úgy tudja, méltatlanul elhúzódott a búcsú napja, és sok akadályt kellett leküzdeni, mire rákerült a sor. 

„Pészach nemcsak a zsidó nép ünnepe, hanem valamennyi népé, mert a szabadságról szól, ennek pedig az az üzenete, hogy az embernek ezt kötelezően kell választani, akár akarjuk, akár nem, akár kellemes ez, akár teher. Tudomásul kell vennünk azt, hogy nem lehet egyszer s mindenkorra kivívni, minden generációnak meg kell erősítenie a szabadsághoz való viszonyát és el kell köteleznie magát mellette, különben nem lesz soha szabad” – mondta, majd megköszönte az írónak, hogy „hogy állta azokat az ütéseket, amelyeket kapott”.

A megemlékezésen egy repülőgép szállt el a megemlékezők felett, fedélzetén Homonnay hamvaival. A gép egy „Puszi Gergő!”-feliratot is húzott, így utalva a Puszi, Erzsi-könyvek szerzőjére.

Homonnay Gergely hamvait késő délután Budapest egyik általa kedvelt városrésze felett szórják majd szét szűk családi körben – tette hozzá a Telex.hu.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk