Vonattal teszik emlékezetessé József Attila születésnapját

  • narancs.hu
  • 2019. április 9.

Kultúra

A miskolciak „régi terve vált valóra".

Lillafüreden, József Attila Óda című versének születési helyén köszöntik idén is a magyar költészet napját a versolvasó miskolciakat, ahova idén először verses kisvonat is indul – adta hírül az MTI. A programot szervező II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár igazgatója, Prokai Margit elmondta: régi tervük vált valóra azzal, hogy sikerült „megnyerni” kezdeményezésükhöz az Északerdő Zrt.-t, és a társaság által üzemeltetett erdei vasút kisvonatával, különjáratával mehetnek Lillafüredre az érdeklődők. A vonattal költők, írók – Csorba Piroska, Fecske Csaba, Üveges Tamás, Zemlényi Attila – is utaznak.

A városi ünnepség az Óda-táblánál

április 11-én, csütörtökön délelőtt 11 órakor kezdődik,

ünnepi beszédet Turczi István József Attila- és Babérkoszorú díjas költő, műfordító mond, az Ódát Farkas Dávid, a városi '56-os versmondó verseny győztese, a MSZC Bláthy Ottó Szakgimnázium tanulója adja elő.

A tudósítás kitér arra is, hogy 1964-től minden évben április 11-én, József Attila (1905-1937) születésnapján tartják Magyarországon a költészet napját. Öt évvel korábban ugyanezen a napon született a magyar irodalom egy másik kiemelkedő alakja, Márai Sándor is.

Figyelmébe ajánljuk