Pitbulltartás Magyarországon: A kutyák és a város

  • 1996. július 11.

Belpol

A harci kutyák leginkább akkor kapnak nyilvánosságot, amikor harcról szó sincs, csak egyszerűen ölnek, lehetőleg védtelen, nyugdíjas- vagy gyermekkorú áldozatokat. Most azonban szakítunk a hagyományokkal: bemutatjuk őket más oldalukról.
A harci kutyák leginkább akkor kapnak nyilvánosságot, amikor harcról szó sincs, csak egyszerűen ölnek, lehetőleg védtelen, nyugdíjas- vagy gyermekkorú áldozatokat. Most azonban szakítunk a hagyományokkal: bemutatjuk őket más oldalukról.

Történelmileg valószínűleg az óbabiloniak kezdték; mindenféle masztiffszerű kutyákat tenyésztettek, s csatákban "csibész!" vezényszóval küldték őket az elámiakra.

Az újkori harcikutya-tenyésztés az angoloknál kapott igazi lendületet, ahol már a XVII. században alakulóban volt az angol bulldog - ezt megvadult bikákra lehetett uszítani.

A "bikaheccek" betiltásával a kutyákat egymás ellen kezdték hergelni, így bátorság mellett nagy szükség volt az agresszivitásra is. A terrieresített bulldogból lett a bullterrier. A pitbull terrier nevében a "pit" azt jelenti, hogy ez a fajta kifejezetten arénacélokat szolgál. Mivel Angliában 1835-ben betiltották a kutyaviadalokat, a pitbulltenyésztés elsősorban Amerikában folyt.

A pitbull

érdekessége, hogy megőrizte a bulldog emberszeretetét, a bullterrier mérsékelt szellemi kapacitását és a terrierek állatokkal szembeni agresszivitását. További kinológiai érdekesség, hogy nem érdekli, ha a másik kutya megadta magát: többnyire megöli. Más kutyák is szeretnek kutyákkal kötözködni, súlyos eset a legtöbb szánhúzó vagy a legtöbb panellakásban tartott, frusztrált német juhász. Rejtélyes módon több halálos pitbullharapás kezdődött úgy, hogy a spániel támadásba lendült. A fő különbség, hogy a pitbull-szerűek sokkal gyakrabban igyekeznek kimutatni, hogy ők a tér bikája, és nagyobbat tudnak harapni, mint az összes többi együttvéve.

A Fidesz

pitbull-törvénytervezete szép hosszú, bár az is lehet, hogy rövid, mert törvénytervezetet én még soha nem láttam, ez az első. Két dolgot hiányoltam belőle, ezért mielőtt felhívtam Selmeczi Gabriellát, felírtam a legfontosabb kérdéseket. 1. Hány fajta tartozna a törvény hatálya alá? 2. Hogyan hajtatnák végre?

Selmeczi Gabriella rendes évi szabadsága miatt végül dr. Bárány Tibor jogásszal sikerült megbeszélni a részleteket.

Bárány Tibor: A tervezetben nem szerepel a fajták felsorolása. Mi kétszintű szabályozást szeretnénk. Az egyik körbe tartoznának azok a kutyák, melyeknek tilos a tartása, tenyésztése, kereskedelme, a másikba pedig azok, melyeknél mindez szigorú feltételekhez kötött.

Magyar Narancs: Hogyan hajtatnák végre?

BT: Szerintünk eddig a szankcionálás nem volt megfelelő. Az 1994-es kormányrendelet szerint a kiszabható bírság felső határa 50 ezer forint, aminél mi jóval szigorúbb szankciókat szeretnénk.

MN: De maga a szankció, az hogyan lép életbe? Mondjuk, megyek az utcán egy bandoggal. Ki mondja majd meg, hogy az egy bandog? Amikor szerintem keverékkutya.

BT: Nézze, a végrehajtás a kormány dolga. Tudja, a hatalom gyakorlása törvényhozó és végrehajtó oldalra oszlik, előbbi a parlament, utóbbi a kormány feladata. Ebben az esetben a kormánynak kell biztosítani a személyi és anyagi feltételeket.

MN: Tehát önöket a végrehajtási oldal kevésbé érdekli.

BT: Erről szó sincs; természetesen megvannak az elképzeléseink.

MN: Ki dönti el a kutyámról, hogy az pitbull vagy sem?

BT: Olyan szűrőrendszert kell kialakítani, melyben az állatorvos a kulcsfigura, hiszen az állatorvosok tartják nyilván a kutyákat, és nekik van olyan képzettségük, hogy megállapítsák az illető kutya fajtáját.

Az állatorvosok kevésbé lelkesek

Dr. Holdas Sándor (Triovet Kisállatklinika): Nekünk nincs ilyen képzettségünk. Nagyon remélem, nem az állatorvosok bőrére törvénykeznek. Én abból élek, hogy az állatokat kezelem, saját magam ellen dolgoznék, ha elkezdenék feljelentgetni, ivartalanítani. Valóban vezetünk nyilvántartást az általunk kezelt kutyákról; a pitbullosok gyakran kérik, hogy keveréket írjak. A tiltás helyett az ominózus fajták tartását inkább vizsgákhoz kellene kötni, mert ez az elképzelés olyan, mintha az autószerelőknek kellene feljelentgetniük azokat, akik nem fizették be a kötelező biztosítást.

Vissza a Fidesz-jogászhoz.

MN: Az állatorvosoknak nincsen ilyen irányú képzettségük.

Bárány Tibor: Nézze, maga szerintem prekoncepcióval indult neki ennek a cikknek.

MN: Igen. Az volt a prekoncepcióm, hogy az önök tervezete nem tartalmazza sem az érintett kutyák listáját, sem a végrehajtás lehetőségét.

BT: A megfelelő hatáskör három helyre is telepíthető. A legjobb a mi nézetünk szerint a rendőrség lenne.

MN: Tehát Kovács II. törzsőrmester mondja majd ki a kutyám felett a kasztrálási ítéletet?

BT: A megoldásban egyrészt a Belügyminisztérium kinológus szakértői működhetnek közre, másrészt ki kell adni egy ismérv-tipológiát, ami alapján azonosíthatók a megfelelő kutyafajták. De ahogy mondtam, a végrehajtás nem a mi feladatunk. A hatalommegosztás alapja, hogy a törvényhozás a parlament, a végrehajtás a...

Micimackó lehunyta

szemét

Dr. Janza Frigyes (ezredes, a Rendőrség Dunakeszi Kutyakiképző-iskolájának parancsnoka): Jelenleg sem a BM-nél, sem máshol nincs kinológus szakértő. A törvénytervezetről pillanatnyilag nem szeretnék véleményt mondani. Örülök, hogy megmoccant valami, foglalkoznak a kérdéssel, de folyik már a műhelymunka a BM-ben. A következő két-három hétben valami kiforrja magát, de ezt a folyamatot most nem szeretném megzavarni.

Az azonosítás

valóban nem könnyű feladat (lásd keretes anyagunkat). A Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesülete jelezte, hogy szívesen segítene a törvénykezésben. A szakértelemmel valószínűleg nem is lenne gond, az ebtenyésztőknek azonban a dolog természetéből fakadóan jelentős érdekeltségeik vannak a kérdésben. Nem lenne szerencsés, ha az ország staffordshire terrierei felett mondjuk a staffordshire terrier klub elnöke mondana ítéletet, ráadásul a MEOE a kutyások szerint már amúgy is túl sok hatalommal rendelkezik.

A biztonsági szolgálatok

a legkönnyebben védhető harcikutya-fogyasztók. A biztonsági őr átesett mindenféle vizsgálaton, számára a kutya munkaeszköz, ráadásul munkavizsga nélkül el sem tudna helyezkedni a kutyájával. Ennek dacára a Rekord 06-nál nem alkalmaznak harci kutyás őröket, kizárólag német juhász és rottweiler jöhet szóba. A harci kutyák "agyasok", a gazdájuk eleve úgy neveli őket, hogy vadak legyenek, képtelenség velük dolgozni.

A V&M Biztonsági Szolgálat illetékese is biztosít, harcit nem foglalkoztatnak, az olyan biztonsági szolgálatok a szakma szégyenei. Más műfaj az őrkutya, és más a harci - a területőrzésnél a legkevésbé sem jó, ha az állat széttépi a behatolót. Jelenleg túlnyomórészt német juhászok, boxerek és rottweilerek dolgoznak náluk, volt harci kutyás őrük, de megváltak tőle.

"Mi törvénytisztelő cég vagyunk", mondják a Bánhida Securitynél, ahol csak német juhászokkal és óriás schnauzerekkel dolgoznak.

Az Õrangyal Kft.-nél vállalják a harci kutyákat. Mester Lajos azt mondja, a szokásos német juhász-doberman-óriás schnauzer-felhozatalon kívül van náluk argentin dog és staffordshire terrier is.

Mester Lajos: Az argentin dog hátránya, hogy télen kicsit fázós. Egyébként őrszolgálati célokra kifejezetten alkalmasak ezek a kutyák, már csak a testfelépítésük miatt is.

MN: És ha szétmarcangolják a behatolót?

ML: A kutya viselkedése abszolút gazdafüggő. Marcangolás már csak azért sem fordulhat elő, mert egyrészt a pitbulljellegű kutyák nem váltogatják úgy a fogást, mint a német juhász. Másrészt az a kutya, amelyiket nem lehet lehívni a csibészről, nem kap munkavizsgát.

MN: Került már önöknél harci kutya éles helyzetbe?

ML: Öt év alatt két harapás volt. Az egyik esetben elszaladt a behatoló, és csak egy nadrágdarab maradt a helyszínen, a másik esetben a kutya lefogta a betörőt. Mindkettő német juhász volt. A "harci" kutyák ilyen célra már csak azért is jobbak, mert a betörő gondosan feltérképezi a terepet. Ha az egyik telephelyet német juhász őrzi, a másikat argentin dog, biztos, hogy nem az utóbbit választják. A pitbulljellegű kutyák ráadásul a gázspray-vel szemben is immunisak, míg láttam már olyat, hogy a német juhászt elég volt egy lapátnyéllel oldalba vágni, és elmenekült.

A Strázsa Kft.-nél pillanatnyilag csak német juhászok, dobermanok és kaukázusi juhászkutyák vannak, de Horváth Zoltán jó véleménnyel van a harci szekcióról.

Horváth Zoltán: A pitbull hasznos kutya, ha megfelelően, szigorúan foglalkoznak vele. Persze nem szabad bevinni egy telekre, és otthagyni, mint egy kuvaszt; teljesen más műfaj. A pitbull nagyon jól használható kutya, többek között a tekintélye miatt. Persze támadnia csak vezényszóra szabad. Nem szabadna betiltani: csak olyanok tarthassák, akik erre bizonyítottan felkészültek. A mi cégünk 12 éve alatt egyébként soha nem kellett harapnia egyik őrkutyának sem.

A hirtelen haragból

elkövetett Fidesz-törvénytervezettel kapcsolatban példás ellenzéki együttműködés bontakozott ki. Herényi Károly és az MDF egyetért a Fidesszel, csakúgy, mint a KDNP. A kisgazdák részéről Torgyán József kabinetfőnöke, Horváth Béla fogalmazta meg a parodisztikus elemeket sem nélkülöző FKgP-álláspontot.

Horváth Béla: A harci jellegű ebek tartását engedélyhez kell kötni. Az ilyen kutyákat közös kennelben kell összegyűjteni, és csak az arra alkalmasaknak szabad visszaadni. Az alacsony iskolázottságú társadalmi rétegek az egyre súlyosbodó körülmények hatására alkoholizmusukat, és primitivizmusukból fakadó egyéb neurózisaikat láncra kivert kutyáikon élik ki, melyek a láncról elszabadulván mindenféle szörnyű tettet hajtanak végre.

Az SZDSZ részéről Hankó Faragó Miklós nem ért egyet a Fidesz tervezetével, szerinte nem érdemes külön törvényt alkotni az ebtartás és -tenyésztés szabályairól, mert a készülőben lévő állatvédelmi törvény tartalmaz erre vonatkozó szabályokat, ám Baja Ferenc minisztériuma eddig ezzel nem foglalkozott. A rendeletalkotás késedelmével tehát a Környezetvédelmi Minisztérium okolható. A Fidesz tervezetében említett húsz nagy testű kutya betiltását szakmailag megalapozatlannak tartja.

Az MSZP képviseletében Lővey László Gábor a harci kutyákat betiltaná, a Fidesz tervezetében szereplő szankciókkal és a fegyverként történő elbírálással úgy-ahogy, de egyetért. Szerinte nem kéne külön törvény, jobb lenne a már meglévő BM-rendeleteket kiegészíteni.

A gladiátorkutyák

működését a honi sajtóban mostanáig sűrű homály fedte. A Reform közölt egyszer egy kétes hitelességű képriportot (a minőség alapján valószínűleg videóról fotózták ki), aztán évekig semmi. Jómagam is hiába próbáltam eljutni egy derbire, pedig nemrég beígértek egy szerbiai csörtét, szabott jegyárral.

Legutóbb az Objektív közölt kétségtelenül autentikus riportot, melyben több pitbull is összecsapott, egyikük egy rémülten nyüszítő keverékkutyát végzett ki. A riportban - eltakart arccal - maga a tenyésztő is megszólalt, ami azért különösen érdekes, mert eddig a pitbullviadalok rendezősége következetesen került mindenfajta nyilvánosságot. Az anyagot a miskolci Trio Tv munkatársa, M. Kiss Csaba készítette.

M. Kiss Csaba: Egy kelet-magyarországi faluban forgattunk, amikor odajött hozzánk a pasi, mondván, ad nekünk egy jó sztorit. Eleinte azt hittük, csak szórakozik velünk.


A tiltandó ebek listája

A Fidesz szerint a BM-nél van, a BM szerint a legjobb, ha felhívjuk Janza Frigyest. Janza Frigyesnél épp most nincs.

Lapzártáig csak a XVI. kerület tiltólistáját sikerült megszerezni, ez a következő: american staffordshire terrier, staffordshire terrier, bullterrier, argentin dog, bordeaux-i dog, canariai dog (?), tosa inu, shar pei (ami valószínűleg csak azért került a sorba, mert magyarul kínai harci kutyának hívják), mallorcai masztiff (?), fila brasilero, bandog és ezek keverékei.

A pitbullterrier-jellegű kutyák leírása

Pitbullterrier-jellegű kutyák az olyan kutyák, amelyek jelentős mértékben megfelelnek a következő jellemzésnek.

Általános leírás:

- izmos, sima szőrű kutya

- erőt sugároz

- atletikus, de nem túl sovány

- a könnyű farhoz képest nehéz elülső rész

- oldalról nézve a kutya négyszögletes benyomást kelt

- magasság (hát): 35-50 cm

Fej:

- szögletes doboz formájú, a testhez viszonyítva nehéz

- széles állkapcsok

- széles koponya

- erősen fejlett orrnyereg

- a szemek alatti terület feltűnően széles

- erősen fejlett rágóizmok

Pofa:

- a pofa nem kiugró

Fülek:

- magasan a fejen helyezkednek el

- hegyesek vagy vágottak

- ránctalan

Szemek:

- kerekek, mélyen ülők és viszonylag kicsik

- egymástól távol vannak

Nyak:

- izmos, egészen a koponyáig

- rövid

Mellkas:

- mély

- lefelé kúpot formáló íves bordák

- széles

Hát:

- izmos

- rövid

Lábak:

- a mellső lábak egyenesek és megbízható benyomást keltenek

- a csípők szélesek és hosszúak és viszonylag hosszú hátsó lábakban végződnek

Bundázat:

- rövid szőrű

Farok:

- mélyen fekszik

- vékony

- a testhez viszonyítva rövid

- kúp formában egy kis pontban végződik

- illetve kurtított

Amerikai staffordshire terrier-kölykök eladók. Apa: erőteljes felépítésű, agresszív, 55 cm, 30 kg. (Taró-Liza-kölyök.) Anya: 2-szer kitűnő, aktív őrszolgálatot ellátó, rendkívüli fogáskészségű kutya. Kölykök ára: 30 000 Ft. Barinka J. ) (A Kutya, 93/2)

Nagy szavakat mellőzöm. Jockey Ewing (pitbull) fedez. Tel.: % (Kutyarevü, 93/4)

Feltétel nélkül támadó anyáktól pitbull terrier kiskutyák egész évben kaphatók! Áruk: 20-25 000 Ft. Tel.: %

A képen látható SNOOTY vérvonalú pitbull terrier kannal fedeztetést vállalok. 55 cm marmagas, 27 kg-os, GAME dog tulajdonságú. Ugyanitt felnőtt szuka és egy 6 hónapos kan családi okok miatt eladó. Benkő P. ) Figyelem! Telefonszám megváltozott: % (Kutyarevü, 93/4)

ADBA törzskönyvvel rendelkező 9 hónapos pitbull terrier szuka eladó Jugoszláviából, apja "A Black King", anyja: "EMA", amely a fekete Tom és a sárga Tom lányától származik. Érdeklődni: Horváth G. ) Tel.: % (Kutyarevü, 93/6)

Pitbull terrier-kölykök kaphatók GAME-tesztelt Charlytól és jó stílusú jugoszláv sorrel szukától. A kutyák kazettán megtekinthetők. Érd.: ) Kócsó A. (Kutyarevü, 93/7)

ÁLLATOKRA IGEN AGRESSZÍV, EMBERSZERETÕ, SÁRGA 1 ÉVES PITBULL TERRIER KAN KÖLYÖKÁRBAN ELADÓ. MEGTEKINTHETÕ: ) TEL.: % (Kutyarevü, 93/7)

I love you Pit Bull Terrier.

BUSTER UNOKÁI KAPHATÓK! Bordán J. ) (Kutyarevü, 93/7)

Agresszív, 2 és fél éves PITBULL TERRIER szuka fedeztetés előtt, valamint egy nyolc hónapos Iron Kid kan kölyök eladó. ) Tel.: %

Staffordkedvelők! Game dog VII. megjelent! Tartalomból: hivatalos Grandchampion- és ROM-lista, Carver-Zwetler-tenyészet. Tel.: % (Kutyarevü, 95/11)

A képen látható JEEP egész évben fedez. Kölykök kaphatók. Tel.: % (Kutyarevü, 95/11)

AMERICAN BANDOG. AMERICAN BANDOG-kölykök eladók fekete és tigriscsíkos színben. Amerikában már bevált őrző-védő és gladiátorcélokra. Eddigi tapasztalat szerint várható nagyságuk: 40-50 kg. Ár: 25-30 000 Ft. Dr. Bodnár T. ) Tel.: % (Kutyarevü, 93/10)

Figyelem! Elsősorban olyan szukatulajdonosok jelentkezését várom, akik szívükön viselik a hazai minőségi pitbulltenyészet sorsát. Sporttársi áron fedeztetek 14-szeres győztes Jockey Ewing kanommal (ne dőljön be a nagy dumáknak). Felvilágosító, érdeklődő telefon: % (Kutyarevü, 93/10)

FIGYELEM! RENDKÍVÜLI ALOM SZÜLETETT! AMERIKAI PITBULL TERRIER KISKUTYÁK ELADÓK A KÉPEN LÁTHATÓ SZUKÁTÓL: BLACK MARY (1:04) (SORREL´S JOHN T.-DRAGAN´S BELLA). APA: ZWETTLER´S CHIEF (2XW). (ZWETTLER´S ADI-ZWETTLER´S ROSIE.) MINDKÉT SZÜLÕ BIZONYÍTOTTAN GAME KUTYA. TÓTH T. ) (Kutyarevü, 93/10)

Amerikai staffordshire terrier. Szuperkemény szülőktől különböző színű kölykök december végi elvitellel, olcsón eladók. "Body"-val fedeztetést vállalok. Tel.: % (Kutyarevü, 95/2)

Amerikai staffordshire terrier kölykök 10 000-20 000 Ft ár között egész évben kaphatók. Nagy hírű kutyák leszármazottai biztosítják a minőséget: Iron Kid fia, lánya, Sán fia, lánya, Big Charlie lánya, Yenki lánya, Bomber fia. Czvetlers kan, szuka. Tel.: % (Kutyarevü, 95/2)

A képen látható SNOOTY vérvonalú pitbull terrier kannal fedeztetést vállalok. 55 cm marmagas, 27 kg-os, GAME dog tulajdonságú. Ugyanitt felnőtt szuka és egy 6 hónapos kan családi okok miatt eladó. Benkő P. ) Figyelem! Telefonszám megváltozott: % (Kutyarevü, 93/4)

ADBA törzskönyvvel rendelkező 9 hónapos pitbull terrier szuka eladó Jugoszláviából, apja "A Black King", anyja: "EMA", amely a fekete Tom és a sárga Tom lányától származik. Érdeklődni: Horváth G. ) Tel.: % (Kutyarevü, 93/6)

MN: Kiderült, miért vállalta a nyilvánosságot?

MKCS: Erre nem adott elfogadható magyarázatot, egyszerűen azt akarta bizonyítani, hogy a pitbull "jó kutya", és még harc közben sem bántja az embert. Csodálkoztunk, de pénzt sem kértek a riportért, beérték azzal, hogy állatorvosi költségként a négy verekedő kutya után fizettünk négyszer ezerötszáz forintot.

MN: Kimaradt valami a kész anyagból?

MKCS: Igen. Arra a kérdésre, hogy a hírek szerint rendőrök és állatorvosok is részt vesznek a kutyaviadalokban, válaszoltak, de azt kérték, ezt vágjuk ki.

MN: Érkeztek az Objektívhez felháborodott telefonok?

MKCS: Amikor néhány hónapja Szikszón polgármesteri utasításra agyonverték a kóbor kutyákat, valósággal izzottak a vonalak. Amikor legutóbb találkoztam Bánó Andrással, azt mondta, ebben az ügyben a nézők inkább azon háborogtak, ha az Objektív megtalálja a kutyaviadalt, a rendőrség miért nem.

Budapest XVI. kerületének

önkormányzata július 4-én hozott egy példamutatónak szánt rendeletet, mely szerint három napon belül el kell távolítani a kerületből minden, a mellékletben felsorolt harci jellegű kutyát. A határidő három nap, a végrehajtást az állatorvosi nyilvántartás alapján ellenőrzik. A rendelet alkotmányossága egyelőre vitatott, ésszerűtlensége azonban vitathatatlan.

Hogy lehet az, hogy szerdán még vehetek valamit, amit csütörtökön már el kell adnom (vagy eltávolítani, bármi áron)? Igaz, hogy létezik az emlékezetesen hülye 1994-es "pitbull-bandog" kormányrendelet, amely annyira megfoghatatlan és végrehajthatatlan, hogy annak alapján azóta összesen három eljárás indult, de mi legyen a többi fajtával? Máról holnapra "majd én megmutatom!" alapon törvénykezni a legkevésbé sem szerencsés. További kutyák beszerzését meg lehet tiltani, azzal nem károsítanak meg senkit. A legjobban azzal lehetne nyilvántartásba vételre ösztönözni a harcikutya-tartókat, ha a jelentkezéssel engedélyt kapnának a kutyájukhoz. Az engedélyt aztán lehet feltételekhez kötni. Pszichológiai teszt kutyának-gazdának, kutyakiképzői tanfolyam, kötelező felelősségbiztosítás, a kutyákba azonosító mikrochip ültetése (a gazdi költségére), póráz, szájkosár viselésének ellenőrzése nyilvános helyeken, megalázó hivatali procedúra - a szívatásnak számtalan civilizált módja van. És ha több kutyát nem szabad bevinni egy kerületbe, viszont az engedélyes pitbullokhoz igazolvány jár, kevesen rejtegetnek pitbullt, a probléma egy évtized alatt csendesen megszűnik.

Így azonban megeshet, hogy a hisztérikus önkormányzati alkalmazottak médiaszereplése miatt a pitbullosok rövid idő alatt a népi ellenállás hőseivé válnak. Öreg nénék pitbullokat bújtatnak, Csurka és Torgyán pedig az őszi vérdemonstráción kurucnóták kíséretében kart karba öltve sétáltatnak.

Winkler Róbert

(közreműködött: Nyári Gábor)


Típusok

Az argentin dog a legnagyobb pitbullalkatú kutya, hazájában arra tenyésztették ki, hogy a pumát (!) még hosszas üldözés után is meg tudja ölni. A bandog egyik népszerű alkotóeleme, rottweilerrel keresztezni is hálás dolog.

A bordeaux-i dog nálunk viszonylag ritka, harc helyett inkább keresztezgetésre használják, egyébként ilyen volt Tom Hanksnek az Egyik kopó, másik eb című filmben.

A fila brasilero mostanában kezd befutni. Érdekessége, hogy Brazíliában a gyarmatosítók kifejezetten indiánok és egyéb rabszolgák ellen tenyésztették ki, így genetikailag sem szerencsés szájkosár nélkül sétáltatni az aluljáróban zenélő perui fiatalok közelében.

A tosa inu japán masztiff-féle, többen azért tenyésztik, mert szerintük megfogja a pitbullt.

A bullmasztiff angol erdőkerülő kutya, eredetileg arra volt jó, hogy harapás nélkül, feldöntésileg fogta meg az embert. Ma agresszivitása inkább kutyákra veszélyes.

Az angol és az amerikai staffordshire terrier nagyon hasonlít a pitbullra. A staffordosok hajlamosak megsértődni, ha lepitbullozzák a kutyájukat, pedig többnyire maguk is összezagyválják a három fajtát.

A nápolyi masztiff nagyon nagy, drága és buta állat. Inkább státusszimbólum, tényleges veszélyforrássá csak akkor válhat, ha veszi a fáradságot, és felkel.

A bandog igen nehezen megfogható kategória. Általában argentin dog méretű, de nem fehér és kicsit hosszabb szőrű állatokat értenek rajta. Talán nagy mérete miatt kevésbé agresszív, mint a pitbull, de ha kell, gyilkol örömest.

A vérebeket csak a teljesen hülye parlamenti képviselők akarják betiltatni. A véreb ártalmatlan, vizslatermészetű jószág, sem a vér kiontásához, sem a vad likvidálásához nincs köze (Columbo hadnagy kutyája, a basset hound is véreb).


Támadás!

A pitbulltámadások krónikája a fajta emberszeretete miatt meglehetősen hiányos. Ha egy pitbull más fajtájú kutyát ölt, a média alig-alig érdeklődött, pedig az ilyen esetekből országszerte bőven akad. Az ember elleni támadások rendőrség által nyilvántartott listája hellyel-közzel megegyezik a sajtó által felkapott esetekével.

1993. november 17-én a XX. kerületben nyolc eb vett üldözőbe egy nőt, aki a jéghideg Dunába vetette magát, és a túlparton folyamodott segítségért.

1994. október 3-án egy staffordshire terrier és egy fila brasilero maradandó sérüléseket okozott egy férfinak, aki létfontosságú szerveinek roncsolódása következtében 1995. február 27-én meghalt.

1994. augusztus 3-án két pitbull terrier halálra mart egy 76 éves asszonyt.

1995. december 7-én Dabason maradandó károsodást okozott két férfinak egy négyéves staffordshire terrier és egy kétéves rottweiler.

1995. december 13-án Pilisborosjenőn egy rottweiler megmart két gyereket, nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket okozva.

1996. május 29-én egy pitbull és egy német juhász kutya közös kennelébe mászott be egy kislány. Maradandó károsodást szenvedett.

1996. június 27-én egy láncról elszabadult németjuhász-jellegű kutya megtámadott egy nyolcéves kisfiút, és átharapta a torkát. A kisfiú a gyors orvosi beavatkozásnak köszönhetően életben maradt.

Staffordshire terrier szukától és argentin dog kantól kölykök eladók, csak előjegyzésre. Tel.: % (Kutyarevü, 93/3)

Szeretne ön egy hű barátot? Kemény idegrendszerű, jó felépítésű, intelligens pitbull kutyák eladók. Cím: Jevuczó G. ) Tel.: % (Kutyarevü, 93/3)

Figyelem! Iron Kidtől minőségi kiskutyák kaphatók. Ugyanitt Iron Don fedez reális áron. Kovács K. ) Telefon: % (Kutyarevü, 93/2)

Amerikai staffordshire terrier kiskutyák eladók, nagy testű, temperamentumos szülőktől. A kölykök már most rendkívül kemények! Előjegyzést a továbbiakra felveszek. Szőke ) Tel.: % (A Kutya, 93/3)

Jockey Ewing fedez. % (Kutyarevü, 94/3, egy hónappal a pitbull-bandog kormányrendelet után)

Stafford terrier anyától, bulldog apától és doberman anyától, stafford terrier apától kiskutyák eladók. Érd.: ) Tel.: % (Kutyarevü, 94/7)

SZUPER-STAFFORD! Remek alom születik a következő amerikai staffordshire szülőpártól: TONG PO, 100%-os TARO vérvonalú, 56 cm, 35 kg-os kantól és PENTARÉTI CYNTIA (nagyapja: TARO) 53 cm, 26 kg-os szukától. Mindkét szülő kifogástalan küllemmel és igen kemény jellemmel rendelkezik. Érdeklődjön: Győrffy T., tel.: % (Kutyarevü, 93/7)

Amerikai pitbull terrier kiskutyák eladók, agresszív szülőktől, részletre is. Tel.: % (Kutyarevü, 93/11)

SZENZÁCIÓ!

BIKA, az országszerte ismert és őrültnek tartott bullterrier kan 4 év után megtért, és a hasonló vérmérsékletű, rendkívül agresszív szukának utódokat nemzett. A kan hírhedt GAME és a legeredményesebb kutya volt, a szuka őrző-védő munkában jeleskedik. A kantól és a szuka kutyától ez az első alom. A kölykök garantáltan bullterrier adottságokkal fognak rendelkezni, mely fájdalmat nem ismerő, iszonyatos fogókészséget és borzalmas agresszivitást foglal magában. A kölykök július első hetében fognak születni. Csak olyan vevők jelentkezését várom, akik tudják, hogy mit fognak venni. Egyébként a fajta rendkívül emberszerető. A kölyköket őrző-védő munkára ajánlom. ) Telefon: % (keretes hirdetés fotóval, Kutyarevü, 92/7)

Figyelmébe ajánljuk