Tartalom

MaNcs, VIII. évf. 25. szám, (1996.06.20. (1996-06-20)

Egotrip
Publicisztika

Publicisztika

Kovács Kristóf: Neomagyarország mennyország

Azt mondják, javul a helyzet: állítólag már látni, ha az ember összeszedi magát, a béka fenekét, az IMF mosolyog, Horn mégse állítja vissza a halálbüntetést, sőt, a népszavazást sem, csend van, és nyugalom, csak kultúra nincs. Igaz, végül mégiscsak meglesz a Nemzeti, méghozzá az Erzsébet téren, patinás, szép helyen, legalább lesz mire kirúgni a város közepéből az Ikarus-buszokat.

Publicisztika

Romlott, erkölcstelen, hazug

Az ember tényleg nem is gondolná, hogy milyen rémesen szar ebben az országban neki magának meg a többieknek is. Jön-megy, ügyintéz, nyaralni küldi a gyereket, kicserélteti a gumikat az autón, meccsnézés közben egy kiló negyven deka cseresznyét zabál fel, és aztán rosszul lesz, szóval, csak úgy elvan, és észre sem veszi, hogy ez így nem mehet tovább. Hogy mellékszereplője egy kudarcsorozatnak, ami Mohács óta tart!

Belpol

Belpol

"Nem vitatom, hogy néha megnehezítem a munkájukat" (Dr. Majtényi László adatvédelmi biztos)

Dr. Majtényi László pár évvel ezelőtt már jelölt volt az adatvédelmi biztos posztjára - akkor a parlamenti bizottság, alkotmányos kötelezettségét megszegve, nem hallgatta meg. Majtényi levelet írt a köztársaság elnökének, amelyben leszögezte: nem hajlandó feladni a fikciót, hogy egy szabad ország polgára. Mostani vizsgálatait is azzal folytatja, hogy "egy szabad ország polgára, állami méltósága vagyok, e szerint kell eljárnom".

Belpol

Kulturális hírek

Új Patti Smith Amerikában június 18-án jelent meg, Angliában július 8-án kerül a boltokba Patti Smith új albuma, a Gone Again. A 49 éves énekesnőnek az 1988-as Dream Of Life óta ez az egyetlen lemeze - s az első azóta, hogy férje, Fred "Sonic" Smith két éve meghalt.

Belpol

Környezetszennyezés Borsodban: Minden cseppje arany

A környezetvédelmi világnapot Borsod látványos hatósági akcióval köszöntötte: előzetes letartóztatásba helyezték egy környezetszennyezéssel gyanúsított miskolci kft ügyvezetőjét. A stílusosan Styx névre hallgató vállalkozás szippantós kocsijai olajiszappal trágyáztak erdőt-mezőt, ami nem ritka Magyarországon, az viszont még nem fordult elő, hogy ezért előzetesbe kerüljön valaki.

Belpol

A MiG-ügy: Vakrepülés

Hétfőn elvileg véget ért Keleti György vesszőfutása. Talán befejezi munkáját a parlamenti vizsgálóbizottság, állást foglalhat a honvédelmi bizottság. Ám tíz kormánypárti taggal (plusz kilenc ellenzékivel) sem lehet megkerülni azt a tényt, amit a miniszterelnök is elismert, s amit azóta mindenki bebizonyított, aki él és mozog a honban: a kormány egyik tagja megsértette az alkotmányt.

Belpol

Bankkonszolidáció: Bokros Lajos beintett

Bokros Lajos, akit a bankkonszolidációt vizsgáló országgyűlési bizottság a Budapest Bank egykori elnökeként hallgatott meg, feladatát alaposan túlteljesítve bemószerolta a vizsgálat tárgyát eddig nem képező OTP-t és Postabankot is.

Külpol

Külpol

Kambodzsa, Pol Pot: Élve vagy halva

Továbbra is rejtély, mi van a 68 éves Pol Pot (valódi nevén Saloth Sar) tanítóval, gumiültetvény-munkással, tömeggyilkossal, a kambodzsai Vörös Khmer gerilláinak vezetőjével. Bangkoki és Phnom Penh-i hírszerzési források szerint nem lehet megerősíteni a halálhírét. Két hete beleszaladt egy újságíró egy gerillaegységbe, és azzal mentegetőzött, hogy Pol Pot temetésére megy. Hun Sen kambodzsai társminiszterelnök szerint még csak annyi biztos, hogy az Első Testvér maláriát kapott.

Külpol

Mennyei béke: Peking csókja

Az 1989-es Tienanmen téri események idei évfordulója ismét alkalmat adott a hongkongiaknak, hogy az egész "városállamot" megmozgató tüntetéssorozatot szervezzenek a kínai diplomáciai feladatokat (is) betöltő Új Kína Hírügynökség (Xinhua) épülete előtt.

Film
Zene
Színház

Színház

Új Ivanov

Miért olyan az emberi természet, amilyen? Miért vagyunk letargikus passzivitásunk rabjai? Miért hagyjuk tétlenül, hogy lassan elemeire hulljon körülöttünk a világ? Miért a ha szócska élettörténetünk meghatározója? Miért elválaszthatatlan létezésünk tragikus oldala a komikustól? Egyáltalán: ura-e az ember saját élettörténetének s felelős-e a szabadság lehetőségének elpackázásáért?

Tudomány

Tudomány

Bidékiállítás

A Kiscelli Múzeum a Margit kórház felett van, a meredek kapaszkodó után hirtelen bal kanyarral jutunk a parkolóba, onnan meg az udvarba. Az az. Egy kórházi látogatás előtt vagy után a kellemes séta már önmagában véve is fertőtlenítő hatású. Suhogó lombok, megnyugtató környezet.

Tudomány

Szezon

Alex, a svájci-magyar fogorvos évek óta a füredi szívszanatóriumban tölti a nyarat, és átjár a déli partra bulizni a srácokkal. Érthetetlen, mert számomra délen egyetlen dolog pozitív: hogy látni onnan az északi dombokat. A nők nem érdeklik, amióta otthon unatkozó felesége rákapott az áramszexre, és a kisvasúttól a kettőhúszig mindennel próbálkozott, míg a váltóáram végül lehasználta Alex szívét.

Tranzit