Tartalom

MaNcs, VIII. évf. 26. szám, (1996.06.27. (1996-06-27)

Publicisztika

Publicisztika

A Horn-villa titka (12 aranyfog 1 tucat)

Nem is az a kérdés, van-e katakomba Horn Gyula szupertitkos-nagyondrága-ultraluxus villája alatt, mert biztos, hogy van. Az, aki fél életét a Köztársaság tér alatti labirintus penészes folyosóin bolyongva töltötte el - hallgatva az osztályidegen elemek és szűz cserkészlányok vérfagylaló sikoltásait -, az direkt rosszul van, ha tiszta hegyi levegőt kell szívnia. A Remete utcai ház legféltettebb titka a Dézsy-féle körcikkely kicsinyített mása: Horn itt szerszámoskamrát és fotólabort rendeztetett be, esténként saját kezűleg nagyítja le a kínzásokról készült képeket. Van egy rendkívül vastag csatornavezeték is, ledarált áldozatait azon keresztül juttatja a Dunába. Az is köztudott - elég csak a Remete utcai lakók körében érdeklődni, tényfeltáró jelleggel -, hogy az undok miniszterelnök a szürke zakójában és a sárga gumicsizmájában érkezett az építkezésre, sőt, provokatívan pufajkában keverte a maltert. "Lopjatok tik is, buta állatok", kiabált át ilyenkor az őt lopva és rettegve figyelő szomszédoknak. Többször szemmel láthatóan részegen érkezett meg épülő bunkeréhez - állítják jól értesült újságírók -, ilyenkor zsebeiből kitüremkedtek a frissen lopott ötezresek; hattagú cigányzenekar kísérte, amíg a frissen felhúzott falak között dülöngélt, és két kézzel szórta a pénzt a román feketemunkások között, "nesze, szőröstalpú, az anyád ne sirasson". A Remete utcában ismét mindennapos a csengőfrász: amióta a lakók látták, hogy lefüggönyözött ablakú fekete Volga viszi el a díjbeszedő vállalat dolgozóját, azóta sötétedés után nem engedik az utcára a gyerekeket, a férfiak pedig komoran fújják a Fecske füstjét és a fürdőszobában a Szabad Európára hangolják a világvevőt. A lakók mindent láttak. Azt, hogy Horn utasítására Kandikó Imre lába nyomát és az alsó fogsoráról készült gipszmintát brutálisan az alapokba falazzák, látták, amint Horn saját kezűleg vette ki egy illegális munkavállaló 12 aranyfogát. Horn kezére állt a fogó: tíz fog könnyen kijött, de két aranykorona megmakacsolta magát, ezért Horn egy féltéglát vett fel ("ezt is loptam", mondta mindenkinek hangosan), és azzal verte a szerencsétlent. Az is köztudott, hogy Horn áfát csalt, összetépette a számlákat, mert "úgyse derül ki semmi, ha meg mégis, akkor becsókolhatnak a Blaha Lujza téren".

Publicisztika

Honvéd áll a Golánon

Rég röppent fel olyan kackiás zárónyilatkozat arab csúcsértekezletről, mint a mostaniról: mintha el se telt volna az a néhány év ´93. szeptembere óta. Pedig Asszad, Mubarak, Kadhafi vagy Arafat arra, hogy az izraeli választáson a két jelöltből bárki bejöhet, felkészülhettek volna. Márpedig Netanjahu megmondta, hogy a hadsereg nem vonul ki Hebronból; és tényleg, még csak nem is csomagolnak. És megmondta azt is, hogy a Golán és Kelet-Jeruzsálem visszaadásáról szó se lehet. Hogy telerakja a kormányát a legszélsőségesebb arabfalókkal, és tényleg, benn van Saron, és ha Ejtan meg Arensz egyelőre kimaradt is, a szellemük azért nem lebeg nagyon messzire a kabinetirodától, és attól, hogy Saron mindössze egy gazdaságirányítási tárcát kapott, még nyugodtan kitörhet egy háború.

Belpol

Belpol

Kulturális hírek

A Zene (és az Eső) Ünnepe A rendezvények számához képest viszonylag kevés koncertet tett tönkre teljesen az időjárás június 21-én Budapesten a Zene Ünnepén: a Liszt Ferenc térre és az Epreskertbe tervezett események elmaradtak, a többiek vagy dacoltak az esővel, vagy ha tudtak, fedél alá menekültek, esetleg az eső elvonultával késve és sűrítve lezajlottak. Ez történt a Városligetben is, ahol este tíz után kezdett a francia FFF, az orosz NOM és a belga-marokkói Largo.Könyvesek a Kamarában Miután a kamarai törvény nem tette lehetővé, hogy a könyves szakma önálló kamarát alkotva a jelenlegi könyvkiadói és kereskedői egyesülésnél (MKKE) hatékonyabban fejtse ki tevékenységét, az MKKE együttműködési megállapodást kötött a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarával.

Belpol

Összeférhetetlenségi törvényjavaslatok: Fogd a pénzt, és kuss

Az országgyűlési képviselők jogállásáról szóló 1990. évi LV. törvény módosítása - egyszerűbben: az összeférhetetlenségi törvénytervezet - körüli több éve tartó huzavona az elmúlt napokban ismét előtérbe került. Az Országgyűlés várhatóan még e héten (lapzártánk után) dönt arról, hogy a nyári szünet előtt foglalkozzanak-e Hankó Faragó Miklós (SZDSZ) e témában benyújtott önálló képviselői indítványával. A honatyák többsége - párthovatartozástól függetlenül - úgy véli: a javaslat szeptember előtt semmiképpen sem kerül tárgysorozatba.

Belpol

Gyerekpornó Egerben: Közös jelenlét

Az egri gyerekpornóügy első számú gyanúsítottjának, a többrendbeli megrontással, szemérem elleni erőszakkal és természet elleni erőszakos fajtalansággal gyanúsított K. István 37 éves reikimesternek igazságügyi minisztériumi felhatalmazása volt arra, hogy bírósági aktákban, nevelőotthonokban kutassa serdületlen gyermeklányok szexualitását. Az egykori műszerész azzal védekezik, hogy a videóra vett gyerekpornó tudományos munkásságának része.

Belpol

Ügynöktörvény és átvilágítás: Szűk keresztmetszet

Az átvilágítás volt a kezdet: ma már a jelentések minél alaposabb megismeréséért folyik a harc az ügynöktörvény parlamenti vitájában. A Boross-kormány végnapjaiban elfogadott jogszabályt az Alkotmánybíróság még ´94-ben padlóra küldte, s előírta, hogy 1995. szeptember 31-ig az Országgyűlésnek el kell fogadnia a módosított változatot. Egységes mérce alapján kell meghatározni az átvilágítandók körét, illetve biztosítani kell az állampolgárok információs önrendelkezési jogát - szólt a taláros utasítás.

Külpol

Külpol

Oroszország két választás között: Birodalmi bábszínház

Borisz Vitézovics, miután ha kevéssel is, de megnyerte az elnökválasztás első fordulóját, tovább csépelné a kommunista ördög rusnya buciját. Hű palacsintasütőjéül a június 16-án közel 15 százalékot szerzett Lebegy tábornok csapott fel; ők ketten meg a liberális Javlinszkij a maga 8 százalékával, akinek akár a miniszterelnökség is kinézhet, verhetetlennek tűnnek egy héttel július 3-a előtt. Ráadásul Jelcin nagymamucikájának báli legyezője a múlt héten négy galád összeesküvő fejére is lesújtott.

Zene

Zene

Kinek kellenek érvek, ha van nálad heroin? (Trainspotting)

"Válaszd az életet. Válassz szakmát. Válassz karriert. Válaszd a családot. Válaszd a kibaszott nagyképernyős tévét, válassz mosógépet, kocsit, cédéjátszót és elektromos konzervnyitót. Válaszd a jó egészséget, alacsony koleszterolt és a fogászati biztosítást. Válaszd a fix kamatozású jelzálogkötvényt. Válassz szabadidőruhát és hozzá illő táskát. Válaszd a barkácsolást és a vasárnap reggeli tűnődést arról, hogy ki vagy. Válaszd a fotelben ülve bámult, agysorvasztó, szellemromboló tévévetélkedőket, a kibaszott szemét-kaját, amit a pofádba tömsz. Válaszd az elrothadást a legvégén, a nyomorult otthonodban a végső hugyozást és a végső szégyent az önző, kibaszott szemét miatt, aki lett belőled. Válaszd a jövőt. Válaszd az életet. De miért kéne nekem mindez? Én azt választottam, hogy nem választom az életet: én valami mást választottam. Hogy miért? Nincs miért. Kinek kellenek az érvek, ha van nálad heroin?"

Lokál

Lokál

Megapoliszok: Tömegközeledés

Ismét volt egy nagy, tematikus ENSZ-konferencia, mégpedig a városokról, a nyomorban, mocsokban, kipufogógázban fuldokló óriásokról. Isztambulban kimondták, hogy mindenkinek joga van emberhez méltó lakáshoz, a kormányoknak pedig kötelességük megteremteni az ehhez szükséges feltételeket. Ilyeneket mindig ki szoktak mondani, aztán mennek tovább a dolgok a maguk szövevényes útján, a küldöttek hazautaznak, néhány hektár trópusi őserdőnyi papír pedig a szemétgyűjtő konténerekben landol.

Tudomány

Tudomány

Anti-Leary: Kerge eufória

A személyiszámítógép-forradalom és a világméretű hálózat kiteljesedését kerge eufória kíséri; a kommunikáció szép új világát övező csinnadrattában alig érteni a szkeptikusok szavát.