Tartalom

MaNcs, XII. évf. 43. szám, (2000.10.19.) (2000-10-19)

Egotrip

Egotrip

Várhegyi Éva: Ekotrip (Bankverseny)

Félek, a máskor egészséges gyanakvással megáldott Várkonyi Iván most nem gondolta igazán végig naivan megengedő írását a Postabank eladásáról (Magyar Narancs, 2000. október 12.). Minden kommentár nélkül, könnyedén vetett papírra két, korántsem nyilvánvaló tételt magában rejtő állítást: "Az államnak is érdeke, hogy legyen egy olyan hazai bank, amely legalább a régióban fel tudja venni a versenyt a külföldiekkel, vagyis támogatnia kell az OTP további erősödését. Nemcsak a nemzeti érzület okán, hanem azért is, mert minden normális európai országban a nagy lakossági bank általában nemzeti tulajdonban van, ami nem véletlen (a kiszolgáltatottság csökkenthető imigyen)."

Publicisztika

Publicisztika

Dessewffy Tibor: Helyt adok

Ajól végzett munka felett érzett önelégültséggel dőltem hátra néhány hete: elkészült egy újabb írásom, amely most már tőlem elfelé gurul; önálló életre kel, ahogy a finomabb lelkek szokták mondani. Hogy mennyire önálló lett ez a lét, azon én is meglepődtem, pedig úgy általában fel vagyok készülve a körülöttünk ólálkodó furcsaságok fogadására.

Publicisztika

Dobrovits Mihály: ünnepfogyatkozás (Egy liberális hiányérzeteiről)

Alig akarom elhinni, hogy október van, annyira ragyogó a vénasszonyok nyara: lágyan simogat a napfény, meztelen lábra húzott szandálban sétálhatok át az Erzsébet hídon. Ennek ellenére mégis október van: a magyar történelem legellentmondásosabb hónapja. Október 6., október 15., október 23. és október legvége, az őszirózsás forradalom évfordulója. November negyedikével együtt olyan sorozat, amit végigmondani is fárasztó. Hát még végigünnepelni.

Publicisztika

A kisgazda kasszafurkó

"...tombol a korrupció kint, hölgyeim és uraim, valamit tennünk kell ellene!" - figyelmeztette képviselőtársait tavaly júniusban, egy késői órán a parlamentben egy fáradhatatlan kisgazda képviselő, bizonyos Székely Zoltán. A vita a közbeszerzési törvényhez fűzött módosító javaslatról folyt, amely egy parlamenti vizsgálóbizottság felállítását célozta, úgymond a közbeszerzési eljárások során tapasztalható korrupciós ügyek kivizsgálására. Az előterjesztő (Székely Zoltán, FKGP) már májusi expozéjában leoldozta szájának rozsdás pallosát: a képben, amit a közbeszerzések során gazdát cserélő évi 400 milliárd forint sorsáról mérsékelten szabatos magyarsággal felskiccelt, fondorlatos önkormányzati hivatalnokok már-már sátáni ügyességgel vetik be trükkjeiket és "jól kialakult eljárási rendszereiket", hogy (például) csatornaépítéseiket a nyilvánosságtól elzárva, kenőpénzek és mutyizások és zsarolások fertelmes bűzében intézzék. És mindeközben, fogalmazta Székely, "tényleges ellenőrzés alá nem esnek"!

Publicisztika

Deákné vásznai

Már nincs két hetünk sem, hogy megnézzük a Szépművészeti Múzeumban és a Nemzeti Galériában azt a tíz festményt, köztük El Greco, van Dyck, Lucas Cranach és Courbet egy-egy és Munkácsy két alkotását, melyeket a Fővárosi Bíróság első fokú döntése értelmében 15 napon belül vissza kell adni jogos tulajdonosuknak, Martha Nierenberg amerikai-magyar állampolgárnak, Herzog Mór Lipót báró unokájának. Ha a magyar államot képviselő Kincstári Vagyoni Igazgatóság fellebbez, még folytatódhat a per, meg különben is, védett képek ezek, nem lehet csak úgy kisétálni velük az országból, tehát lehet, hogy többször 15 nap lesz az. Ám ha az állam veszít a független bíróságon, akkor valódi precedens teremtődik. Ismét magántulajdonba kerülhetnek valaha magántulajdonú műkincsek, melyekre mindig szívesen tette rá kezét az állam (a világhírű Herzog-gyűjteményt a Tanácsköztársaság idején vették köztulajdonba; a horthysta zsidótörvények alapján, noha a báró keresztény volt, lefoglalták; a kincsek Eichmannék széfjeinek érintésével előbb Nyugatra, aztán a Szovjetunióba utaztak, majd kis részük visszatért a szocialista haza múzeumaiba). A kör bezárul, érvényesül a magántulajdon szentsége. Ezt kénytelen elfogadni az is, aki úgy érzi, az állam a nemzet érdekében próbálná megtartani azt, amit közös tulajdonunknak képzeltünk, és az is, akit amúgy nem érdekel a képzőművészet, de most reflexszerűen rákezdene, hogy már megint a zsidók járnak jól.

Belpol

Belpol

Politikai hírek

Ausztrál parlamenti delegáció: az Esmeralda a felelős? Ausz

Belpol

Kulturális hírek

56 éves korában meghalt Boncz Géza humorista. 25 éven át meghatározó alakja volt a Rádiókabarénak, szerepelt a televízióban és a Mikroszkóp színpadon, írt a Hócipőben.

Belpol

Magyar kamionosok román börtönben: Fuvar a pokolba

Az információgyűjtés során minden érintettől megkérdeztük, vállalja-e névvel az elmondottakat. A legtöbben vállalták. A két kamionos nevének, írásos nyilatkozatának és az ügyükkel kapcsolatos dokumentumoknak a nyilvánosságra hozatalát a közvetlen hozzátartozók engedélyezték. Az Igazságügyi Minisztérium és a Külügyminisztérium illetékesei a "személyiségi jogokra" való hivatkozással elzárkóztak mindennemű nyilatkozattól. A sofőrök egykori munkáltatója, a Budatrans Fuvarozó és Szolgáltató Szövetkezet elnöke nem kívánt névvel szerepelni a történetben, ezért őt és a munkatársát keresztnevük kezdőbetűivel jelöljük.

Külpol
Képzőművészet

Képzőművészet

"Mást ütünk, fújunk"

Szóval van ez a szombathelyi zenekar, mögöttük lassan egy évtized, valamint öt nagylemez sorakozik fel, de eszünk ágában sincs holmi leltározásba fogni. Engem inkább az érdekelt, hogy az indulásuk óta eltelt idő vajon milyen mértékben változtatta meg mára a zenekar koncepcióját, hozzáállását és a többit? Nos, mint kiderült, alig. "A koncepció, legalábbis reményeim szerint, nem változott - a mi hozzáállásunk a zenéhez semmit sem. Szerencsére nem kellett változnunk. Nekünk ugyan határozott álláspontunk van a világról, a politikáról, a társadalomról, olyan ügyekről, amelyekről nem igazán szoktak szólni zenészek, ugyanakkor maga a komponálás, az alkotás számunkra ugyanolyan gyermeki örömet jelent ma is, mint bármikor. Ha valami miatt boldog vagyok az Animában, az az, hogy a zenélés ma is ugyanolyan szabad és játékos dolog, hogy nem vagyunk skatulyákba szorítva" - így Prieger Zsolt, amikor egy nyárias októberi este beszélgettünk. Szerinte a lemezeiken helyt kapó közép-kelet-európai népzenei motívumokat sem szakértőkként, hanem lelkes rajongókként válogatják a tánczenei alapok fölé, továbbra is azon elv mentén, mely szerint: "Sokkal több emberhez eljutnak így, mintha benn maradnának a saját közegükben. És Isten óvjon attól, hogy sérüljenek - mert ha megsérül, akkor elcsesztünk valamit."

Zene

Zene

Film: Csillagtúra (Buzás Mihály: A kis utazás)

Tíz éve, hogy a vörös csillagok lekoptak az égről, tíz éve új a rendszer - megszokhattuk, belejöhettünk volna, de nem: a magyar demokrácia még mindig túl súlyos falat ahhoz, hogy bárki könnyedén megeméssze. A szocializmus azonban már történelem - "a múlt ködébe vész" -, afféle könnyű préda. Nyelhetjük vígan, mint kacsa a nokedlit, azt gondoljuk: átlátjuk, értjük, tudjuk, miközben csupán a kollektív amnézia dolgozik, amikor minden rosszat elfelejtünk. A rendszerváltás előtti idők elfajultak az édes-bús nosztalgia irányába, a háromhatvanas kenyér és Kádár nagyapó felemlegetésébe, dühös sóhajokba, és úgy tűnik, a korszak himnusza már régen nem valami pattogós munkásmozgalmi dal, hanem a Csak a szépre emlékezem.

Tudomány

Tudomány

Cyberhírek

n E-book fesztivál Frankfurtban Az első Frankfurt eBook Awards (www.frankfurt-ebook-awards.org) fődíját E. M.

Tudomány

Mesterséges emberi kromoszóma Szegeden: Géntérkép e táj

Az idén egy 14 fős szegedi kutatócsoport mesterséges emberi kromoszómát állított elő. A csoport vezetője szerint a jövő évszázadban a hagyományos gyógyszereket felválthatja a génterápia. Évtizedeken belül a gyógyszer hagyományos értelemben vett fogalma is meg fog változni, ugyanis megfelelő génterápiai kezeléssel személyre szabott "géngyógyszerek" készülnek majd a rászorulóknak.

Lélek

Lélek

Állásbörze az Erzsébetvárosban: Marós leszel vagy katona

Nem mondhatnám, hogy egy súlyosan-reménytelenül leszakadó réteg jött volna el múlt héten az Almássy térre, a VII., VIII., IX. és X. kerületi munkaügyi központok összevont állásbörzéjére. Kilenckor kezdődött az esemény, és az első, déli gyorsmérleg szerint ugyanannyi huszonéves jött érdeklődni, mint harmincas vagy középkorú, összesen vagy négyszázan. Iskolai végzettség szerint annyi nyolcosztályos kerülgette az üldögélő munkaadókat, mint sokdiplomás, de a