Politikai hírek

  • 2000. október 19.

Belpol

Ausztrál parlamenti delegáció: az Esmeralda a felelős? Ausz
Ausztrál parlamenti delegáció: az Esmeralda a felelős? Ausz

n 56-os megemlékezések Gyönyörű álom és nagy lecke az 1956-os forradalom, mivel az utána következő, Haynaut is megszégyenítő megtorlás Szent István államának eltörlése volt - mondta ´ry Csaba, a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára az 1956-os forradalom 44. évfordulóján rendezett megemlékezésen. A legfőbb közjogi méltóságok megkoszorúzták Nagy Imre miniszterelnök szobrát, tiszteletüket tették az ´56-os mártírok emlékműve előtt. Együtt tisztelgett az ´56-os mártírok emlékműve előtt, majd Nagy Imre és Mansfeld Péter sírjánál a Rákoskeresztúri köztemetőben Mádl Ferenc államfő, Orbán Viktor kormányfő és Áder János házelnök. Göncz Árpád leköszönt köztársasági elnök és Demszky Gábor főpolgármester is részt vett a Nagy Imre egykori budapesti háza előtt tartott megemlékezésen. A volt államfő szerint Nagy Imre nevét egyre kevesebbet hallani, pedig tettei 1848 miniszterelnöke, Batthyány mellé emelték őt.

n Borókai cáfol, Gógl lebegtet Semmilyen személyi kérdés nincs napirenden a kormányban - mondta Borókai Gábor kormányszóvivő a sajtóban keringő miniszteri távozásokról szóló pletykákra reagálva: sajtóhírek szerint a költségvetési vita lezárása után távozik Gógl Árpád egészségügyi miniszter és Deutsch Tamás ifjúsági és sportminiszter is. Borókai szerint Mikola Istvánt negyedszer vagy ötödször említik föl egészségügyiminiszter-jelöltként, így nyilván "a szakma elfogadja őt". Gógl Árpád annyit mondott: 7-8 év telt el azóta, hogy a Fidesz elindította egészségprogramját, amely a miniszter nevéhez kötődik. Ennek értékelése most különösen aktuális, hiszen a kétéves költségvetés kijelölte 2002-ig a pályát. Ezt az értékelést kell elvégezni, és ebből az értékelésből kell levonni a konzekvenciát - mondta az egészségügyi miniszter, aki tárcája számára vállalhatónak nevezte a költségvetést.

n Balla: Székely "a szokásos" összeget kérte Székely Zoltán megzsarolt azzal, ha nem adom át a cégem által megnyert munka felét az általa kijelölt cégnek, a Csőszer Rt.-nek, akkor megtámadja a Közbeszerzési Döntőbizottságnál a pályázatot - mondta Balla Dániel, a Pest Megyei Víz- és Csatornaépítő Kft. ügyvezető igazgatója a rádiónak nyilatkozva. Balla szerint Székely azt mondta, ezt a 30 millió forintos összeget a pártkasszának szánja, illetve említett egy "Fradi-kasszát" is. Balla elmondta: rendőrségi vallomásában szerepelt, hogy Székely állította: a "szokásos" összegű pénzt kell begyűjtenie, ami Balla szerint azt jelenti, hogy a nettó beruházási összeg öt-tíz százalékát szokásos letenni erre a célra. Székely Zoltánon kívül egy másik kormánypárti politikus is hivatalos volt arra a találkozóra, amelyen az egy hete kizárt kisgazda honatyát a 20 millió forint átvételekor tetten érték - állította a TV 2, amely szerint Székely képviselőtársa tíz perccel a megbeszélt időpont előtt egy telefonhívás miatt nem ment el a megbeszélésre. (Lásd a 3. oldalt.)

n Észak-Korea: amerikai feltételek Észak-Koreának abba kell hagynia rakétafejlesztési programját, és le kell állítania a Szíriába és Irakba irányuló rakétaexportját, ha komolyan gondolja a félsziget egyesítését - összegezhető Madeleine Albright amerikai külügyminiszter álláspontja kétnapos phenjani látogatása után. Phenjan 1994-ben nemzetközi nyomásra, elsősorban a szó szerint életfontosságú segélyszállítmányok felfüggesztésével való fenyegetésre befagyasztotta atomfegyverprogramját, de az ázsiai piacokon jól értékesíthető hadászati rakétáinak próbafelbocsátását csak most, a tárgyalások idejére szünetelteti. Kim Dzsong Il jelezte: lemond a rakétaprogramról, ha külföldi segítséget kap távközlési műholdjainak pályára bocsátásához. A 23 milliós lakosságból 8 millióan, többségében gyerekek, évek óta éheznek; Albright másfél millió tonna élelmiszersegélyt ígért. Kim egy év leforgása alatt találkozott valamennyi nagyhatalom és Dél-Korea elnökeivel, de az egyesülés kérdésében a közvetítő szerepét játszó Putyin szkeptikus.

n Áradás Észak-Olaszországban Az olasz kormány rendkívüli állapotot vezetett be az ország több részén, ahol történelmi városokat és ipari létesítményeket egyaránt fenyeget az Alpokból lezúduló áradás. A természeti katasztrófának eddig legalább félszáz halálos áldozata van. A napok óta tartó súlyos esőzések miatt a patakok, folyók - köztük Olaszország legnagyobb folyója, a Pó - kiléptek medrükből, és több helyen földcsuszamlást idéztek elő. A Pó áradása miatt több mint 40 ezer embert kellett kiköltöztetni otthonából. Az olasz kulturális minisztérium műemlékvédelmi csoportjának szakembere közölte: a folyók elárasztottak több templomot, melyekben Itália kulturális örökségének nagy részét őrizték. Az áradás azonban nem okozott olyan mértékű rombolást a műkincsekben, mint amekkorát az 1966-os firenzei árvíz - tette hozzá a szakértő. Az olasz kabinet eddig mintegy 75 millió dollárt költött a katasztrófa enyhítésére. Ausztrália ismert arról, hogy szigorúak a környezetvédelmi jogszabályok, és az ausztráloktól azt várják el, a világban mindenütt eleget tegyenek az adott ország ilyen irányú rendelkezéseinek - hangsúlyozta Szolnokon John Forrest, az ausztrál parlament küldöttségének vezetője, amikor a csoport tagjai tájékozódtak a ciánszennyeződés következményeiről. Forrest a bejárást követően azt mondta: tudomása szerint a cianidszennyeződésben szerepet játszó, Romániában működő ausztrál cég, az Esmerelda ellen jogi eljárás van folyamatban. Mivel a ciánszennyeződést okozó vegyesvállalat nem Ausztráliában működik, Ausztráliának nincs beleszólása más államok jogrendjébe. Minden vállalatnak saját felelőssége, hogy működése során megfeleljen azon ország jogszabályainak, ahol tevékenységet folytat - közölte.

MORZE

n Szabadlábra helyezték a cseh hatóságok azokat a magyar állampolgárokat, akiket szeptember végén vettek előzetes letartóztatásba Prágában a globalizációellenes tüntetésen. A hét magyar közül egy személy ellen a büntetőeljárást megszüntették, ami a többiek ellen - szabadlábra helyezésük mellett - tovább folytatódik. Csehországot mindannyian elhagyhatják.

n Nagy-Britannia miniszterelnöke bejelentette: egyelőre nem támogatja a csatlakozást az eurózónához. Tony Blair azt mondta, hogy a közös európai valuta nem felelt meg a brit pénzügyminiszter által kialakított, öt pontból álló gazdasági tesztnek. A brit kormányfő azután nyilatkozott erről, hogy az euró árfolyama ismét rekord mélységbe zuhant.

n A román kormányőrség néhány óra alatt kiszorította a bukaresti parlament épületéből azokat a tüntetőket, akik egy teljes napon át zajos tiltakozással zavarták a törvényhozás munkáját. A nyáron csődbe ment Nemzeti Befektetési Alap kárvallottjainak kifizetését állami garanciák mellett bankhitelekből fedezné a román kormány; ők azonban nem fogadják el, hogy a kifizetéseknek legyen felső határa: emiatt kezdtek tüntetni, amikor a miniszterelnök a kabinet tevékenységéről számolt be a két ház együttes ülésén.

n A búvárok folytatják a munkát a Barrents-tenger mélyén az elsüllyedt Kurszk tengeralattjáróban rekedt matrózok holttestének felszínre hozataláért. A nemzetközi csoport eltávolította a csöveket és kábeleket, amelyek mindeddig akadályozták a bejutást a hajótest belsejébe. A tervek szerint egy bejárati nyílást fúrnak a hajótest oldalába, és az orosz búvárok ezen keresztül hatolnak be a tengeralattjáró hátsó részébe.

n Mugur Is-rescu román miniszterelnök leadta azt a 730 ezer aláírást, amelyek alapján indulhat a november 26-i elnökválasztáson. A demokratikus erőknek nevezett tömörülés reménykedik: Is-rescu visszahozhatja még azt a népszerűséget, amit a jelenlegi elnök, Constantinescu elveszített. A közvélemény-kutatók többsége az ellenzéki posztkommunista Szociális Demokrácia Romániai Pártját (PDSR) tartja biztos befutónak a parlamenti választásokon, és elnökjelöltjét, Ion Iliescut látja legesélyesebbnek az elnökválasztáson - a volt államfőnek 42 százalék körüli a támogatottsága.

Figyelmébe ajánljuk