Tartalom

MaNcs, XII. évf. 40. szám, (2000.09.28.) (2000-09-28)

Egotrip

Egotrip

Várhegyi Éva: Ekotrip (Méltóság)

Már a második államférfiúnk közölte a Nyugattal: az Európai Unión kívül is van élet. Miután büszke miniszterelnökünk elsütötte általános megrökönyödést kiváltó bonmot-ját, úgy látszik, karakán pénzügyminisztere sem akart lemaradni a "ki a legény a gáton" versenyben. A bécsi Kuriernak adott nyilatkozatában ismételte meg főnöke szavait, bizonyítékul arra az állítására: nem lenne a világ vége, ha elodáznák Magyarország EU-felvételét. Merthogy a vak is láthatja, milyen szépen fejlődünk, gyarapodunk az unión kívül is.

Egotrip

Podmaniczky Szilárd: Déli verő (Barlangtestépítés)

Ez a nap elementárisan hülye nap. Hogy miért? Mert megérdemlem. Ahelyett, hogy a történetet dagasztanám, ilyenek jutnak eszembe, hogy "az érdeklődésem homlokterébe került a hajam", "talaj menti agy", "Szeged híres város / dohányozni káros", vagy egy vallási magyarázatkészséget mutató evolúciós revízió, amely szerint mikor az első férfi, Ádám barlangtestibe vér áramlott, az akkori kis légnyomásnak köszönhetően szervezete önvédelmi reflexből, hogy el ne ájuljon, a szeméből vonta meg a vért, így bármikori erekciója egybeesett látásának elvesztésével. De ezeket most hagyjuk, nézzünk inkább egy izgalmas közlekedési szituációt, ami ugyan nem a szemem láttára történt, ám mégis, mintha ott lettem volna (lásd: barlangtest).

Para

Egotrip

Kovács Imre: Én

Szabóné, született Földi Mása a Aszpik-bárban dolgozott. Gyűlölte a földlakókat, az állatokat és az ásványokat, gyűlölt mindent, ami mozgott, fotoszintetizált, nehéz volt, vagy egyik sem. Pultos volt, és munkaköri leírása szerint itallal kellett ellátnia a földlakókat, de egy hang megsúgta neki, hogy ez az állapot csak átmeneti, és hamarosan ő lesz a világ második legnagyobb nap- és útfestője, úgyhogy a tőle telhető igyekezettel ellátta feladatát, ám arra képtelen volt, hogy örömet leljen benne.

Publicisztika

Publicisztika

Tamás Gáspár Miklós: A forradalmi turisztika szépsége és buktatói (Prága, 2000. szeptember 26.)

Komoly fiatalemberek valaha radikális könyveket ajándékoztak az unokahúguknak. Rám maradt egy kötet, amelynek az előzéklapjára ezt jegyezte be valamely progresszív kéz: "Születésnapi emlék! Tudom, Mariskám, hogy korod nem alkalmas arra, hogy e könyv tartalmát megértsed, s talán jó is az, miért lásson a fiatalság oly korán mindent sötét színben, de hitem, hogy az évek múlásával belekerülve a küzdelmes életforgatagba, teljesen átérzed majd e könyv szellemét, s annál nagyobb becse lesz akkor előtted. Szeretettel: Feri. Kolozsvár, 1914. március 13." (A könyv egyébként: Haladás és szegénység: A termelési válságok és a növekvő vagyonnal együtt növő szegénység kutatása. Ezek gyógyszere. Írta Henry George. Angolból fordította: Braun Róbert. Budapest: Athenaeum, 1914, 572 lap. Ára 1 korona 90 fillér. Hajh, hajh.) Feri, gondolom, egyéves önkéntes, négy hónappal később bevonult, majd bizonyára a beszippantott mustárgáztól kapott tüdőtágulást és idült hörghurutot, a sapkarózsa helyébe pedig - mint tudjuk - őszirózsát. (Henry George-ot meg elfelejtették, bár eszméi Sós Aladár, Liska Tibor és Kemény István révén még itt kísértenek közöttünk.)

Publicisztika

Emberek, vesztettünk!

Huszonhatmilliárdot, egyelőre. De ha a múlt heti fővárosi bírósági határozat netán másodfokon is megerősítést nyer, akkor jó esély van arra, hogy még bukunk vagy hetvenmilliárdot.

Publicisztika

Békecsapda

Ariel Saron izraeli jobboldali vezető alighanem rosszul tette, hogy múlt csütörtökön fölkereste a kelet-jeruzsálemi Templomhegyet. Tudjuk, szent hely mohamedánoknak is, zsidóknak is. Nem világos, mi halaszthatatlan dolga volt éppen ott és éppen most Saronnak a választási pontszerzésen kívül - pedig új választásokról még szó sincs, legfeljebb érik rá a helyzet (a baloldali Barak kisebbségben kormányoz).

Belpol

Belpol

Politikai hírek

Konferencia a kisebbségekről: törvénymódosítást

Belpol

Kulturális hírek

MIR" EL´TT, DALÍ UTÁNA 20. század katalán mestereinek munkáiból nyílt kiállítás a Magyar Nemzeti Galériában.

Belpol

Cyber hírek

Internet a rezervátumokbanA New York Times értesülése szerint a Starband Communications program kísérleteként számos indián rezervátumban szereltek fel parabolaantennákat és más, a szélessávú internet-hozzáféréshez szükséges berendezéseket. A kétirányú műholdas szolgáltatást az év végén beindító Starband a Northern Arizona Universityvel és a Southwest Navajo Nation Virtual Alliance-szel közösen építi ki 120 havasupai, hopi és navajo rezervátum internetkapcsolatát.

Belpol

Vezetőcsere az SZDSZ-ben: Kifutó fiúk

Decembertől vélhetően Demszky Gábor lesz az SZDSZ elnöke, Kuncze Gábor pedig lemond a frakcióvezetésről. Demszky legfőbb fegyvere a listaállítás lesz; ha rövid időn belül sikerül átlendítenie a holtponton az SZDSZ-t, és hatékony választási pártot faragni belőle, a mostani szkeptikusok is beállhatnak mögé. Még akkor is,

Belpol

Kormánypártok: Túlélési gyakorlatok

az MDF, illetve az FKGP nagyobb része (amit a fórum további két "szétszavazással" is megfejelt). Az olaj-, illetve a Rapcsák-ügyben tanúsított koalíciós renitenskedés újra felvetette a kormánypártok viszonyának

Belpol

Törvénytervezet a szövetkezeti vagyonról: Fosztóképző

Torgyán miniszter régi álma a még megmaradt mezőgazdasági szövetkezetek megsemmisítése: a gyűlölet eredete a ködös múltba vész, alighanem a miniszter sem emlékszik már okára; ha kérdezik, a bolsevista téeszlobbira szokott hivatkozni, melynek mibenlétéről azonban eddig nem tudott számot adni. Annál gyakrabban traktálja hallgatóságát ama víziójával, mely szerint a régiek romjain új típusú szövetkezeteket kell létrehozni, melyek demokratikusak, önkéntesek, s emellett ezek lesznek a leendő vidéki középosztály gerince vagy mije. Torgyán József előtt ilyenkor feltehetően az egykor a kisgazda szabadegyetemen hallottak rémlenek fel Hangya-szövetkezetekről, telepítési akciókról, miegyebekről, de az óagrárizmusát e módon szublimáló-manifesztáló miniszter számára nyilván az a legfontosabb, hogy pusztuljon, ami most van, elvégre építkezni romokon lehet igazán.

Külpol
Zene

Zene

A nép ópiuma: Vegyétek ki Jenőt a fülemből! (Tévéolimpia)

Végül is szerencsénk van, hogy a Magyar 1 és 2 közvetítette nekünk az Olimpiát, még a különösen hendikepes műsorvezetőket is könnyedén elviseltem, ha egy percre belegondoltam, mit csinált volna ebből a feladatból egy kereskedelmi tévé. Így aztán minden alkalommal, amikor Palik László a megszokottnál is hülyébben viselkedett, csak elképzeltem az Olimpiai Dáridó különkiadását, és máris megbocsátottam.

Zene

Film: Berlin az ég alatt (A lövés utáni csend)

Ki így, ki úgy, ki innen, ki onnan (persze a legtöbbjük Holly-woodból), ki akkor, ki most tér vissza Németországba az egykori nyugatnémet újhullám (film)világot sarkaiból kiforgató nagy rendezőegyéniségei közül, egy biztos: mind Berlinbe érkezik. Wenders az égbe, s most Schlöndorff a földre.

Zene

Lemez: Rizikó (Tartit; Bayuba Cante; Ankala § WorldOrchestra)

Már meg sem lep, amikor elbizonytalanodom: mettől meddig terjed, s egyáltalán, milyen a jó world music. A tuti befutóktól, a Deep Foresttől, Gipsy Kingstől, Manu Chaótól rendre agybajt kaptam, és a kritériumok körül is egyre óvatosabban kell tapogatódznom.

Zene

Lemez: Futja még (Madonna: Music)

Amostani Music az első Madonna-lemez, amely nem Amerikában, mégis a leginkább amcsi imázzsal készült. A fazon újabban egyfajta szőkés techno-cowboy csajra vétetett; az elektromos tehénpásztorlány countrygitárt pönget, de DJ-ért kiállt, minekután szívószállal nyakalja a féllityós, gyorséttermes eperturmixot.

Zene

Lemez: Fenntartás (Kispál és a Borz: Velőrózsa)

Ez nekem az első Kispál-lemez, hogy azt gondolom: nem sikerült sem jobbnak, sem másnak az előzőnél. Ha szőröznék, most azt mondanám: csalódás ennyiben. De miért szaroznék azzal a zenekarral, amely igen közel férkőzött hozzám sok éve, nem tágít azóta sem, s még ki tudja...

Film
Képzőművészet
Könyv

Könyv

Kockázat nélküli építészet, avagy az unalom militánsai (Berlini levél)

Kockázat nélkül nincs jó terv, üzlet, kapcsolat, egyáltalán semmi sincs kockázat nélkül. Ez ma már több mint elfogadott gondolat, szinte lerágott csont. Annak ellenére, hogy számtalan borzalmas kísérlet történt a kockázat eltüntetésére mind az egyén, mind a közösség életéből. Ezek a kísérletek majd mindig politikai jellegűek voltak, és mindannyiszor diktatúra formájában jelentkeztek, hosszú távon pedig bebizonyosodott, hogy működésképtelenek és embertelenek.

Szex

Szex

5. Erotika Kiállítás és Börze: A szemérem másik oldala

Az első magyar erotikus kiállításon, 1996-ban még csak néhányan lézengtek feltűrt gallérral a standok között, tavaly viszont már alig fértek be a népek, akkora volt az érdeklődés. Nem csoda, hogy a szokásos terepet, az Építők Sportcsarnokát idén felváltotta a tágasabb Lurdy Ház. Szeptember 29. és október 1. között a külvárosi pláza adott otthont a szexipar hagyományossá váló seregszemléjének, szinte végig telt házzal.

Szex

"Naiv kislány voltam" (Monique Couvet pornósztár)

Monique Couvet: Tizenhat éves koromban elkezdtem fotózni és reklámfilmekben dolgozni. Tizennyolc éves koromban kaptam egy új menedzsert, aki azt mondta, hogy menjek ki aktfotózásra Párizsba. Kimentem, de úgy alakult, hogy a világ legnagyobb pornócégénél kötöttem ki. Csak magyarul beszéltem, legfeljebb annyit tudtam, hogy "yes" meg "no". A cég főnöke viszont el volt ájulva, úgyhogy felhívta a menedzseremet, és megkérte, hogy fordítsa le: úgy látja, sztártípus vagyok, és kivinne Ausztráliába forgatni, és mindjárt főszerepet is kapnék.

Sport

Sport

Olimpia: Lett aranyunk bőven

Így illett, az elsőkkel kezdeni. Velük, az aranyláz-csillapítókkal, akik megadták mindenkinek, ami egy kétségtelenül túlerőben lévő hiedelem szerint jár. Megvan hát, nyolc darab, értelmetlen tehát vitatni már e járandóságigény jogos vagy jogtalan voltát. Vanás van, csönd kéretik pro is, kontra is, csönd kalaplevéve, megbecsülés.