Kulturális hírek

  • 2000.10.19 00:00

Belpol

56 éves korában meghalt Boncz Géza humorista. 25 éven át meghatározó alakja volt a Rádiókabarénak, szerepelt a televízióban és a Mikroszkóp színpadon, írt a Hócipőben.
Humoreszkjeinek javát

n KASSÁK GYÛJTEMÉNYE Már csak néhány napig, október 29-ig tart nyitva az óbudai Kassák Múzeumban a 20. századi művészet Kassák Lajos gyűjteményéből című tárlat, ahol a kor nemzetközi (George Gross, Marcel Janco, Kurt Schwitters, Klee, Kandinszkij stb.) és magyar klasszisainak (Bokross Birmann Dezsőtől Uitz Béláig) száz műve látható.

n FRANKFURTI KÖNYVVÁSÁR Befejeződött a világ legnagyobb könyvvására, ahol 107 ország közel hétezer kiállítójának negyede az elektronikus médiát képviselte. Első ízben adták ki az elektronikus könyvdíjat, ám a szervezők hangsúlyozták: a könyv nem a tegnap terméke, s optimizmusra ad okot, hogy a fiatalabb generáció kezd visszatérni az olvasáshoz. Ez nem választható el a Harry Potter-könyvek világsikerétől, amiért külön köszönettel illették a szerzőt, J. K. Rowlingot, aki bejelentette az ötödik könyv címét (Harry Potter and the Order of the Phoenix), s hogy március 16-án megjelenik két másik, Harry Potterhez kapcsolódó kötete (Fantastic Beasts And Where to Find Them; Quidditch Through the Ages). Ezek bevétele jótékony célra megy.

Frankfurt idén először fogadta be a képregényt irodalmi, képzőművészeti és könyvpiaci termékként. A fókuszban Lengyelország állt, jövőre, október 10-14. között Görögország lesz a Schwerpunkt. Lengyelországot 140 kiadó képviselte, jelen volt két élő Nobel-díjas, Czeslaw Milosz és Wislawa Szymborska - és még mintegy hetven szerző. Kazimierz Ujazdowski kulturális miniszter azt kérte az Európai Uniótól, hogy Lengyelország az EU-csatlakozás után is fenntarthassa a könyvek nullaszázalékos áfáját, a konjunktúra folytatódása érdekében. Kisebb botrányként jegyezték fel, hogy a wroclawi Nortom kiadót antiszemita és fasiszta könyvei miatt kitiltották a vásárról.

A Pen Klub jelentése szerint 2000 első fél évében világszerte nyolc írót öltek meg, hét tűnt el nyom nékül, s több mint 500 esetben fenyegettek gyilkossággal vagy zártak börtönbe írókat. A német könyvkereskedők békedíját Assia Djebar algériai írónő kapta.

A magyar pavilon megnyitóján Rockenbauer Zoltán kulturális miniszter Pro Cultura Hungarica plakettet adományozott Hellmut Seemann-nak, a frankfurti Schirn Kunsthalle igazgatójának (itt állították ki Rippl-Rónai festményeit és az Esterházy-gyűjteményt). n HERZOG-GYÛJTEMÉNY: VISSZA Első fokon pert nyert a magyar állammal és a Szépművészeti Múzeummal, illetve a Nemzeti Galériával szemben az Amerikában élő Martha Nierenberg, aki Herzog Mór Lipót leszármazottjaként tavaly októberben indított polgári pert a Fővárosi Bíróságon az egykor nagyapja tulajdonát képező műtárgyak visszaszerzéséért. Munkácsy Mihály Krisztus mellképe című festményét már korábban visszakapta (de határozatlan idejű letétként a Nemzeti Galériában hagyta). John Opie Női képmás című festményének kivételével (melyet az állam "jóhiszeműen" vett birtokba) az alábbi képek tulajdonjogát kapta vissza: Anthonis van Dyck: Lotaringiai Margit hercegnő képmása; Lucas Cranach: Az angyal híradása a pásztorokhoz költözött Joachimnak; Barthel Bruyn: Petrus von Clapis jogtudós arcképe; Alonso Cano: Don Balthasar Carlos infáns arcképe; Gustave Courbet: A neuchateli tó és a nyoni kastély téli látképe; El Greco: Szent család; Fiorentino: Mária gyermekével (ezeket a Szépművészeti kénytelen 15 napon belül átadni); Brocky Károly: Alvó bacchánsnő; Munkácsy Mihály: Műteremben, illetve Délutáni látogatás (tőlük a Nemzeti Galérának kell megválnia). Az MTI szerint egyelőre nem tudható, hogy Martha Nierenbergnek mi a szándéka az alkotásokkal.

n JULIE LONDON 74 éves korában elhunyt Julie London amerikai énekes, filmszínész. Bevallása szerint gyűszűnyi hangja volt, ezért egész közelről kellett énekelnie a mikrofonba - innen a rá jellemző, rendkívül intim, szexisen suttogó ének, mely 1955-ben 3 millió példányban adta el a Cry Me A River című kislemezt. Ezzel indult első albuma, a Julie is Her Name, melyen Barney Kessel és Ray Leatherwood diszkrét gitár- és basszuskíséretével adott elő 13 csábító dalt (az album producere második férje, Bobby Troup volt, aki tavaly februárban hunyt el 80 éves korában). A Julie Peck néven született Julie London akkor már kétgyermekes anyaként túl volt egy házasságon és jó néhány filmszerepen (A Question Of Adultery, Task Force, The Fat Man stb.). Lemezkarrierjét 1968-ban fejezte be, 1972-77 között Dixie McCall nővér szerepét alakította az Emergency! című tévésorozatban. Lemezei CD-n is megjelentek.

MORZE

n KLEOPÁTRA R"MÁBAN A Palazzo Ruspoli termeiben nagyszabású kiállítás nyílt VII. Kleopátra egyiptomi uralkodó emlékére azzal a nem tagadott céllal, hogy különválasszák a mítoszt a valóságtól. Az olasz, brit, algériai, osztrák, kanadai, német, orosz és amerikai gyűjtemények több mint 350 régészeti leletéből összeállított tárlat február 25-ig tekinthető meg, utána a British Museumba, majd Chicagóba utazik.

n HAVEL ANKARÁBAN Törökországi látogatását felhasználva a cseh elnök arra kérte vendéglátóit, engedjék ki a börtönből pályatársát, Esber Yagmurderelit. Az 54 éves vak írót 1997-ben 23 évre ítélték "szeparatista propaganda terjesztése" vádjával, miután a kurd kérdés békés megoldására hívott fel. 1978 és 1991 között 13 évet töltött rács mögött "fegyveres felforgató tevékenység" miatt.

n GYÁSZ 81 éves korában elhunyt Walter Shenson filmproducer: legismertebb produkciói között van a Beatles két játékfilmje, az A Hard Day´s Night és a Help!.Az őrület határa című kötet őrzi.

n LENNON ZONGORÁJA George Michael vásárolta meg 2,1 millió fontért a londoni és New York-i Hard Rock Caféban és az interneten lebonyolított árverésen azt a Steinway zongorát, melyen John Lennon az Imagine-t írta. A hangszer február óta a liverpooli Beatles Story Museumban volt látható, további sorsáról egyelőre nem lehet bizonyosat tudni.

n MICHAEL JACKSON ÉS A RABBI A popénekes és Shmuley Boteach ortodox rabbi Time for Kids címmel mozgalmat indít a családi és közösségi értékek érdekében, s közös könyvet ír arról, mi mindent tanulhatnak gyermekeiktől a szülők. A rabbi nevéhez eddig két bestseller fűződik (Kosher Sex: A Recipe for Passion and Intimacy; Dating Secrets of the Ten Commandments). Barátságuk két éve kezdődött, Uri Geller bűvész mutatta be őket egymásnak.

Neked ajánljuk

Riviéra–Erzsébetváros motortúra

  • Támogatott tartalom

Lengyel Gábor hosszú évtizedeken át dolgozott az orvosiműszer-kereskedelemben, és kizárólag olvasóként tekintett az irodalomra. A helyzet azután változott meg, hogy elhagyni kényszerült vállalkozását, s az ezzel járó traumát úgy dolgozta fel, hogy írni kezdett – terápiás céllal.

Lezárt műhely, levert lakat

Miközben nagyszabású kiállítással emlékeztek meg a Ludwig Múzeumban a magyar film születésének 120. évfordulójáról, a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum – MűvészetMalomban ugyancsak a magyar film a főszereplő, konkrétan a rendszerváltás utáni idők talán legizgalmasabb hazai filmes műhelye, az Inforg Stúdió.

A balfácán napja

Nem vennénk rá mérget, hogy a Netflix gyártásában készült friss svéd történelmi krimisorozat készítői valóban Harold Ramis 1993-as klasszikusából, az Idétlen időkigből vették a dramaturgiai inspirációt, de A valószínűtlen gyilkost nézve könnyen érezhetjük úgy, hogy Stig Engström is belekeveredett egy Phil Connorséhoz hasonló időhurokba. 

Dzsúdló és a magány

  • Puskás Panni

Dzsúdló nem azonos Jude Law-val, hanem egy magyar zenész, akinek leghíresebb száma a Lej. Ilyen és ehhez hasonló titkokat tudhatunk meg e „Z generációs pandémia paradigmából”, de csak akkor, ha valaki olyan szerencsés, mint én, és egy Z generációs digitális bennszülöttel nézheti végig a darabot. A tizenhat éves húgom árulta el azt is, miért nevet a főleg fiatalokból álló közönség azon, hogy az egyik szereplő annyira depis, hogy a frufruját is majdnem levágta.

Politikai inszeminátor

Egy ország találgatja éppen, hogy mi a fenét is akar ez az egész jelenteni. Hogy Gattyán György, aki a LiveJasmin nevű site-ján keresztül élő webkamerás pornóval begyűjtött nagyjából 300 milliárd forintot, most minden előzmény nélkül miniszterelnök-jelöltként bukkant fel a honi média megfelelő bugyraiban. 

Apácától nyalókáig

Az elsősorban tematikus kiállításokat bemutató, programjaival a tradíciót és a történelmi eseményeket szokatlan fénytörésben vizsgáló 2B Galéria 19 alkotót felvonultató csoportos kiállítása most a kakast állítja a középpontba.

Itt mindenki figyel

A szerző specialitása, hogy olyan zárt világokról fest részletes képet, amely a legtöbb ember számára még szeleteiben sem megközelíthető: ilyen volt a magyar szervezett bűnözés 1970-es évektől zajló történetére koncentráló Maffiózók mackónadrágban, majd a kokain magyarországi szerepét az 1920-as évektől napjainkig végigkövető Magyar kóla is.

Nem szentírás

  • Balogh Magdolna

A szerző eddig kilenc történelmi tárgyú könyvet jelentetett meg, amelyek közül a legsikeresebb a 2017-ben Goncourt-díjjal kitüntetett, a nemzetközi kritika által is egekbe dicsért Napirend, amelyben Hitlernek a második világháborút előkészítő tárgyalássorozatát írja meg egy afféle fekete komédiában. 

A hetedik napon

A neves olasz részecskefizikus jókor volt jó helyen: ott lehetett a genfi részecskefizikai központ, a CERN Nagy Hadronütköztetőjének (LHC) Kompakt Müon Szolenoid (CMS) kísérleti programjában, ahol például a sötét anyagot alkotó egzotikus részecskék, extra dimenziók és a nevezetes Higgs-bozon után kutattak a fizikusok.

A nemlét sűrűsége

  • Radics Viktória

Fantasztikusan érdekes Lanczkor Gábor új könyve. Műfaját tekintve talán a „prózaversek” megjelölés áll legközelebb e több mint kétszáz szövegdarabhoz; én temetőjáró könyvnek nevezem a Sarjerdőt, poétikailag pedig a norvég Edvard Grieg Lyriske stykker (Lyric Pieces) című, tíz könyvbe sorolt, naplófolyamot képező zongoradarabjaihoz közelítem; ezek negyven év termését tartalmazzák szépen összekomponálva a 19. század második feléből. Ahogy a szóló zongorafutamok, úgy a Sarjerdő is egészében érvényes.

Emígy

Önéletrajzi ember – Szerb Antal találóan és evidens módon így jellemezte Goethét (egyszersmind Saint-Simon herceget és Proustot), s ez a megfogalmazás okvetlenül ráillik Granasztói Pálra (1908–1985) is.

Tárgyversek során

  • Domsa Zsófia

„Meg akarom neked mutatni a világot, a maga valóságában, ahogy itt van a szemünk előtt, folyamatosan. Csak így tudom én magam is felfedezni” – írja Knaus­gård a születendő lányának szóló levélben, amelyet a könyvben háromszor húsz rövid esszé követ.