A csipszadó után jöhet az üdítő-, sütemény- és koffeinesüdítőital-adó

  • narancs.hu
  • 2019. október 29.

Lélek

Kiszélesítenék a népegészségügyi termékadót januártól, értesült a Népszava.

Egy kormányzati javaslat szerint jövőre az édes termékek (üdítők, sütemények) után akkor is meg kellene fizetni a Népegészségügyi Termékadót (NETA), ha kizárólag édesítőszert tartalmaznak, ugyanis az utóbbiak, legalábbis az érvelés szerint, rászoktatnak az édes íz élvezetére, írja a lap.

Az édesítőszeres termékek közterhe harmada lesz a cukrosokénak, a szörpökét literenként 80, az édesítőszeres üdítőitalokét 5 forint terhelné literenként. Az édesítőszeres kakaóporok után kilogrammonként 30 forint, cukrozott készítményeknél 50, a gyümölcsízeknél 200 forint lesz várhatóan az adó.

A gyümölcs- zöldséglevek terén is változás jöhet, csak a 75 százalék és afölötti gyümölcs- és zöldségtartalmú levek mentesülnek, a jelenlegi 25 százalék helyett.

A javaslat szerint a 100 grammonként 8 grammnál kevesebb rostot tartalmazó reggelizőpelyheket, illetve az egyéb cukrozott, kandírozott magvakat és gyümölcsöket is sújtja majd az új adó.

A taurinosok után adóketelesek lennének a koffeines energiaitalok is, ezekért literenként 100 forint adót kellene fizetni.

Nassolsz? Fizess!

Nassolsz? Fizess!

Fotó: Narancs

Figyelmébe ajánljuk