Döbbenetes adatok az újpesti középiskolások mentális állapotáról

  • narancs.hu
  • 2023. július 29.

Lélek

Miután csak a tanév első két hetében tíz fiatal kísérelt meg öngyilkosságot, fel kellett mérni a pontos helyzetet.

Ezernél is több újpesti középiskolás mentális egészségét mérték fel kérdőíven, miután csak a tanév első két hetében tízen kíséreltek meg öngyilkosságot. Az RTL birtokába jutott eredmények döbbenetesek: a válaszadók 21 százaléka volt már szexuális abúzus áldozata, de a verbális és testi bántalmazás is gyakori.

Andula Zsuzsanna, az önkormányzat kutatást végző ifjúsági referense szerint a megkérdezett 1007 diákból mindössze 29 mondta, hogy nincs semmilyen gyerekkori ártalmas élménye.

A felmérést két részletben végezték el. Első körben 418, többségében 9-10. osztályos tanulóval töltettek ki tíz kérdéses kérdőívet. Az eredmények szerint 47 százalékukat érte már verbális, 21 százalékukat testi bántalmazás, 31 százalékuk tapasztalt érzelmi elhanyagolást, és 21 százalékuk fizikait, ami ez esetben azt jelenti, hogy a válaszadó gyakran nem jut elég élelemhez, vagy gyakran kell piszkos ruhában járnia. 110 diák, a válaszadók több mint negyede volt szexuális bántalmazás áldozata.

A felmérés második körében csaknem hatszáz 11-12. osztályos diákot kérdeztek meg, a körükben a szexuális, verbális vagy testi bántalmazást átéltek aránya pár százalékponttal csökkent, viszont többen voltak köztük, akiknek függőséggel küzdő családtagjuk van – ezt 26 százalékuk jelezte. A válaszadók 35 százalékának mentális vagy pszichiátriai betegséggel küzd valamely családtagja.

Ha ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123-as ingyenes lelki elsősegély-számot!

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk