Evangélikus püspök: „Az egyháznak lehetőséget kell adni, hogy segítse a migránsokat”

  • narancs.hu
  • 2016. augusztus 8.

Lélek

Fabiny Tamás bírálja a kormányt, és elmond egy nagyon erős történetet.

A 24.hu közölt hosszú és érdekes interjút az északi evangélikus egyházkerület püspökével, dr. Fabiny Tamással. A beszélgetésben szó esik az evangélikus egyház történetéről, de olyan problémás kérdésekről is, mint az egyház viszonya a melegekhez, a transzneműekhez vagy a váláshoz.

A kormány menekültügyi politikájában helyesli, hogy próbálta megakadályozni a menekültek ellenőrizetlen, tömeges érkezését az országba. Hibáztatja viszont a magyar kormányt, hogy „csak a biztonságpolitikai és gazdasági szempontokat hangsúlyozta, a humanitárius és egyéb szempontokról sosem beszélt”.

Fabiny Tamás

Fabiny Tamás

Fotó: MTI

Az interjút érdemes elolvasni egészében, mi most csak egyetlen történetet ollózunk ki ajánlóként:

„Az egyháznak lehetőséget kell adni, hogy ezt a gyakorlatot végrehajtsa, például hogy segítse a migránsokat. Egy példa, ami sok mindent megmutat. Pár hónappal ezelőtt felhívott az aszódi lelkész. Sportnapot szerveztek az aszódi gimnáziumban, ahová úgy gondolták, a szlovákiai testvériskola focicsapata mellett meghívnák a fóti, kísérő nélküli kiskorú menekültek csapatát is. A tervet az iskola tanárai és a szülők részéről nagyon nagy felháborodás fogadta, hogy hát ez milyen dolog. Ha megteszik, nem engedik el a gyerekeiket, mert ezek szexuálisan kiéhezett férfiak lesznek, akik majd rávetik magukat a tornaruhás kislányokra, ellopják a mobiltelefonokat. Nagyon felháborított ez a keresztényietlen hozzáállás, ami egyházi iskolához méltatlan. Ezért azt mondtam, hogy változtatok az eredeti programomon, én is elmegyek erre a találkozóra, és ha úgy tetszik, kiállok az iskolalelkész és az iskolaigazgató mellett, akik vállalták ezt a nyitottságot. Elmentem, és a mikrofonba elmondtam a véleményemet. Szerintem ez példaértékű volt. Nem nagy dolog, de apró gesztus volt talán annak érdekében, hogy ezeket az indokolatlan félelmeket legyőzzük.”

Neked ajánljuk