Felhősödés, beborulás, északi szél

  • narancs.hu
  • 2021. március 10.

Lélek

Fátyolfelhők, jelentéktelen esők és szélszekvenciák.

Európa nagy részén csapadékmentes, nyugodt idő jellemző, anticiklonális hatásoknak köszönhetően. A Brit-szigetek térségében és a Balkánon felhős, nyúlós-nyálkás, borult az ég, Finnországban viszont egyenesen fagyos a levegő meg a hangulat. A helyzet az Uralnál még rosszabb - feltéve, hogy a hideg valamiféle rossz, a meleg pedig jó -, ugyanis arrafelé hajnalban -30 fok alá csökken a hőmérséklet. Brr!

Magyarországon szerdán este a gomolyfelhők feloszlanak, estére a legtöbb helyen kiderül az ég. Legfeljebb a nyugati határnál fordulhat elő itt-ott pár csepp eső.

Hajnalban nyugat felől növekszik meg a fátyolfelhőzet, ami csütörtök napközben tovább vattásodik, sőt megvastagszik. Ez oda vezet, hogy délutánra országszerte beborul.

Mindazonáltal és ennek ellenére számottevő csapadék nem alakul ki, csak itt-ott pár csepp ugye, azonban jelentéktelen, önnön létéért szinte bocsánatot kérő eső, esőcske délután előfordulhat az északi megyékben.

Az északias szél éjszaka mérséklődik, csütörtökön úgy ahogy van megfordul, ezzel egyből meg is élénkül, a Dunántúl északi felében ráadásul nagy területen meg is erősödik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 0 és -6 fok között alakul, de nem a fagyzugokban, mert ott kicsit hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 4 és 10 fok között valószínű.

Figyelmébe ajánljuk