Öt idézet, ami bizonyítja, mennyire menő Ferenc pápa

  • narancs.hu
  • 2017.07.14 20:30

Lélek

Van apró betűs rész is!

1. „Panaszkodni tilos!” Egy ilyen feliratú táblát akasztott ki lakosztálya ajtajára a pápa, számolt be róla a minap a La Stampa olasz napilap. „Ahhoz, hogy jobbá váljunk, képességeinkre kell koncentrálni saját korlátaink helyett: hagyj fel tehát a panaszkodással, és tégy azért, hogy javíts az életeden!” – olvasható a táblán az apró betűs felirat, amelynek szerzője, Salvo Noe olasz pszichológus személyesen adta át Ferenc pápának a táblát június közepén egy vatikáni audiencián. A pápa nagyon megörült a táblának, hiszen ő maga is sokszor hangoztatta már, hogy az evangélium üzenetét örömmel hirdető hívőket szeretne maga körül látni, az Evangélium öröm kezdetű apostoli buzdításában pedig azt írta: „a keresztényeknek néha olyan az arcuk, mintha savanyúságot ettek volna ahelyett, hogy örülnének keresztény életüknek.” (MTI)

2. „A legfontosabb, hogy aki nem hisz Istenben […] még viselkedhet jó vagy rossz emberként. A nem hívőknek a lelkiismeretüket kell követniük” – írta még 2013 szeptemberében a pápa a La Repubblica olasz lap publicistájának, amikor az megkérdezte tőle, mi lesz azokkal, akik nem hisznek Istenben. Ferenc pápa bár óvatosan fogalmaz, gyakorlatilag azt mondja: az is üdvözülhet, aki ateista. (La Repubblica)

3. „A katolikus egyháznak, vagyis a keresztény embereknek bocsánatot kellene kérniük a melegektől.” Ezt már tavaly nyáron mondta a pápa, egyúttal megjegyezte: nem szabad kirekeszteni a melegeket, el kell őket fogadni és támogatni kell őket a hitükben. Ennek volt egy 2013-as előzménye is, amikor az egyházfő kijelentette: „Ha egy ember meleg, keresi Istent, és jó szándékú, ki vagyok én, hogy elítéljem?” (Guardian)

4. „Képmutatás kereszténynek mondani magad és közben elüldözni egy menekültet vagy valakit, aki segítséget keres, aki éhes vagy szomjas, eltaszítani valakit, akinek a segítségemre van szüksége.” Ferenc pápa menekültügyben is sokszor megnyilvánult, ezt 2016 őszén mondta, Máté evangéliumának híres 25. fejezetével kiegészítve: „Mert éheztem, és ennem adtatok, szomjaztam, és innom adtatok, jövevény voltam, és befogadtatok.” (Crux)

5. „Ez mindig így van: a házasságban mindig veszekednek. Egyes esetekben még a tányérok is repülnek. Ti most nevettek, de ez az igazság. Azonban nem kell ezért szomorkodnunk. Ilyen az emberi lét. Titka azonban az, hogy a szeretet erősebb annál a pillanatnál, amikor veszekszünk. Ezért tanácsolom mindig a házaspároknak, hogy amikor veszekednek, soha ne fejezzék be a napot kibékülés nélkül. Mindig béküljenek ki! Nem szükséges az ENSZ-et hívni, hogy otthon békét teremtsenek! Elég egy kis gesztus, egy simogatás, egy köszönés, és másnap újra kezdődik a házasélet. Ilyen az élet: így kell előrehaladni, bátorsággal, közösen megélve. Nagy és szép dolog ez!” Ferenc pápa a házasságról 2014 áprilisában elmélkedett így. (Magyar Kurír)

Neked ajánljuk

Ne zavarjanak, lázadok

  • SzSz

A címbeli Frank a másfél órás játékidő alatt háromszor lép színpadra, valójában énekelni azonban csak egyszer halljuk – már ez is jelzi, hogy ez nem egy szennyhullámot tematizáló punkmozi.

Halál a tengeralattjárón

  • Bacsadi Zsófia

Tobias Lindholm rendhagyó krimije minden, ami az épp aranykorát élő true crime és skandináv noir nem. A nézők nem bírják megunni a gyilkosok tragikus gyerekkorát, aberrált szexuális szokásait és sötét karizmáját, a dilettáns pszichologizálást és persze a véres részleteket.

Kérem a következőt!

  • Nagy István

Ha valaki a ’w’, a ’h’ és az ’o’ betűket látja közvetlenül egymás mellé írva, az mostanság valószínűleg sokkal hamarabb asszociál az Egészségügyi Világszervezetre (WHO), mint a hatvanas–hetvenes évek egyik legjelentősebb zenekarára, a mai napig is létező The Who-ra. Monolitikus lemezük, a Who’s Next nemrég volt 50 éves, ami jó indok egy kis visszatekintésre. A Who mifelénk soha nem lett igazán kultikus együttes, ezért nem csak az album, a zenekar történetét is érdemes feleleveníteni.

Titkok, tengelicék

  • Dékei Kriszta

A Pannonhalmi Főapátság kiállítása nem pusztán egy kortárs kiállítás, hiszen olyan dolgokra/tárgyakra és a bencés közösség által használt terekre is rápillanthatunk, amelyekre eddig a kívülállóknak nem volt lehetőségük.

Kaptafa

  • Kiss Annamária

Nem könnyű feladat egy lakásfelújítás: épp egy fél vagy negyedkész házban járunk, ahol még minden munkaterület. Jól indul az előadás: a házigazda Alice (Ónodi Eszter) és barátnője, Magrete (Pelsőczy Réka) közös belépője az utóbbi idők egyik legsikerültebbje.