Ferenc pápa is beoltatja magát

  • MTI/narancs.hu
  • 2021.01.13 17:23

Lélek

Argentin sajtóértesülések szerint pár meg is kapta a Pfizer vakcináját. 

Ferenc pápa megkapta a koronavírus elleni oltást - írta szerdán az argentin sajtó. A Szentszék egyelőre nem erősítette meg a hírt, csak annyit jelentett be, hogy a Vatikánban is megkezdik az oltások beadását, és készülnek a katolikus egyházfő beoltására is.

A pápai államban is hozzáláttak az ottani mintegy 800 lakónak, illetve a körülbelül háromezer alkalmazottnak és családtagjainak a beoltásához. A vatikáni sajtóiroda igazgatója közölte, hogy a vakcinát beadják a jelenlegi katolikus egyházfőnek és a korábban a pápai trónról lemondott XVI. Benedek emeritus pápának is.

Az oltóállomást a pápai audienciák hagyományos helyszínén, a VI. Pál terem átriumában rendezték be. A szentszéki tájékoztatásból kiderül, hogy más államokhoz hasonlóan itt is a helyi egészségügyi dolgozókat és az időskorúakat sorolják előre. A vatikánvárosi egészségügyi és higiéniai igazgatóság előzetesen annyit közölt, hogy a Pfizer/BioNTech által kifejlesztett vakcinából tízezer adagot kötött le, az első szállítmány értesülések szerint kedden érkezett. A múlt héten azt is bejelentették, hogy a Vatikán vásárolt egy mélyhűtő berendezést, amely a vakcinát mínusz 70 Celsius-fokon tartja.

A pápa egy vasárnapi interjújában már jelezte, hogy be kívánja oltatni magát. Leszögezte, hogy az embereknek bízniuk kell az orvosokban, nem szabad elutasítaniuk az oltást, mert ezen múlik a saját életük és a többi emberé is. "Nem értem, hogy egyesek miért nevezik veszélyesnek a vakcinát. (...) Nem tudom mivel magyarázni ezt az öngyilkos, tagadó magatartást" - fejtette ki az egyházfő, aki szerint etikai döntésről van szó.

A 84 esztendős Ferenc pápa tüdejének egy darabját még fiatal korában eltávolították, ezért az átlagosnál nagyobb mértékben van kitéve a megbetegedés veszélyének. A Vatikánban eddig kevesebb mint harminc koronavírusos fertőzéses esetet jegyeztek fel.

Neked ajánljuk