Megint egy lépéssel közelebb kerültünk ahhoz, hogy kevesebb állatot mészároljanak le a bundájukért

  • narancs.hu
  • 2017. október 13.

Lélek

"A szőrme nem menő!"

Az olasz luxusmárka, a Gucci ezentúl szőrme-mentesen működik tovább, jelentette be Marco Bizzari, a divatcég vezérigazgatója. "A társadalmi felelősségvállalás a Gucci alapértékei közé tartozik, továbbra is igyekszünk jót cselekedni a környezetünkért és az állatokért", tette hozzá Bizzari. Az új policy szerint a Gucci ezentúl nem használja nerc, prérifarkas, mosómedve, róka vagy egyéb olyan állat szőrét, amit ezért tenyésztenek vagy tartanak fogságban. Az első teljesen szőrme-mentes kollekciójukat (a 2018 tavaszi-nyárit) a Milánói Divathéten mutatták be szeptemberben. A megmaradt szőrmés darabjaikat jótékonysági árverésre bocsájtják.

A Gucci lépése fontos és végre változást hozhat a divatszakmában, kommentálták a döntést a szakértők. 2016-ban egyébként a szintén olasz Giorgio Armani is bejelentette, hogy nem használ több szőrmét a jövőben, majd csatlakozott hozzá Vivienne Westwood, Calvin Klein és Ralph Lauren is. 2015-ben pedig Stella McCartney nyilatkozott úgy a CNN-nek, hogy "a szőrme már különösen divatjamúlt. Nem releváns, nem szexi, nem divatos és nem menő."

Egyébként nemrég látott napvilágot az a rejtett kamerás felvétel, amit finn állatvédők készítettek olyan farmokon, ahol rókákat tartanak fogva és hizlalnak teljesen deformálttá – természetesen a szőrükért. A normál esetben 3-4 kilós rókákat akár 20 kilósra is felhizlalják, kis ketrecben tartják őket, ahol sem mozogni, sem vadászni, sem elbújni nem tudnak, a rengeteg túlsúly miatt különféle betegségeket kapnak és nagyjából egyéves korukban lemészárolják őket a bundájukért.

Video of obese 'monster foxes' shows shocking conditions on fur farms

A video has revealed the shocking abuse of foxes on Finnish fur farms. These foxes were raised to be critically overweight to increase the amount of fur covering their bodies. Some of these foxes were up to five times heavier their natural weight and could hardly move in their mesh wire cages.

Figyelmébe ajánljuk