Egyelőre nem kapnak kártérítést a bicskei gyermekotthon volt igazgatójának áldozatai

  • narancs.hu
  • 2020. február 26.

Lélek

A fenntartónak "nem áll módjában teljesíteni" a kártérítési igényt.

A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) egyelőre nem fizet azoknak az áldozatoknak, akiket a bicskei gyermekotthon volt igazgatója molesztált, írja a Népszava.

A lap birtokába jutott főigazgatói válasz szerint az SZGYF-nek "nem áll módjában teljesíteni a bicskei Kossuth Zsuzsa Gyermekotthonban elkövetett szexuális bűncselekmények áldozatainak kártérítési igényét és annak 30 napon belüli megfizetését".

Az RTL Klub még 2016-ban mutatta be azt a riportfilmjét, amiben Pop Mert Julián és Illés Levente beszélt a gyermekotthonban történt szexuális zaklatásokról. Az érintettek elmondták, hogy az intézményben éveken keresztül napi szinten molesztálták a gyerekeket. Vásárhelyi Jánost szexuális erőszak, annak kísérlete és szexuális visszaélés miatt jogerősen nyolc év fegyházbüntetésre, egy volt nevelőt, K. Bélát felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a bíróság 2019. szeptemberben. Pop Mert Julián 2016. szeptember 7-én tett feljelentést a férfi ellen, ezután az érintett fiatalok értesítették a gyermekvédelmi gyámot. A főigazgatóság az ő jelzésére függesztette fel az igazgatót 2016. szeptember 23-án, belső vizsgálatot rendelt el és feljelentést tett.

Vásárhelyi János áldozatai kártérítési igényt nyújtottak be az intézmény fenntartóihoz és felügyelőihez - ami 2013 óta az SZGYF. Benedek István Zsolt, az SZGYF főigazgatója levelében azt írta, hogy a gyermekotthon fenntartójaként megtették a szükséges lépéseket.

Pop Mert Julián úgy reagált:

"Az nagyon rossz, ha az az irány, hogy a magyar állam nem felelős, különösen az áldozatsegítés évében. A csapból is az folyik, hogy a hatóságok és intézmények kiállnak az áldozatok mellett, mégsem vesznek rólunk tudomást. Mulasztottak, mégis azt mondják, hogy nincs felelősségük és nem fizetnek".

Boros Ilona, a Társaság a Szabadságjogokért jogi munkatársa a Népszavának azt mondta, várhatóan polgári per lesz az ügyből, és a bíróság állapítja majd meg, hogy követett-e el mulasztást az SZGYF. A lapnak az SZGYF egyelőre nem válaszolt.

Figyelmébe ajánljuk