Vállalatvezetés és ezotéria - Kirúgta az inga

  • Gergely Zsófia (a szerzõ az [origo] munkatársa)
  • 2009. május 14.

Lélek

Azt hisszük, hogy csak megerősítésre vágyó szerelmesek, labilis egyének, babonás öregasszonyok fordulnak jósnőhöz, asztrológushoz vagy más spirituális szolgáltatóhoz. Ám a kuncsaftok köre jóval szélesebb: vállalatvezetők, munkavállalók sorsa felett rendelkező üzletemberek várják a választ a jövőbe látóktól, a csillagoktól vagy egy ingától. Vajon hogyan diktálja az üzleti döntéseket a racionalitáson túli világ?
Azt hisszük, hogy csak megerősítésre vágyó szerelmesek, labilis egyének, babonás öregasszonyok fordulnak jósnőhöz, asztrológushoz vagy más spirituális szolgáltatóhoz. Ám a kuncsaftok köre jóval szélesebb: vállalatvezetők, munkavállalók sorsa felett rendelkező üzletemberek várják a választ a jövőbe látóktól, a csillagoktól vagy egy ingától. Vajon hogyan diktálja az üzleti döntéseket a racionalitáson túli világ?

"Nem kuruzslás, nem szélhámosság, és állítom, hogy működik" - jelenti ki István, informatikus-mérnök, aki jelenleg egy több millió eurós információtechnológiai projektfejlesztésen dolgozik, és kéthetente meglátogatja bizalmasát, a látót, hogy személyes ügyei mellett az üzleti terveit is rendszeresen átbeszélje vele. "Informatikusként a materiális dolgokból indultam ki, de egy idő után egyre jobban zavart, hogy van, amire konvencionális módon nem találom a választ" - meséli. A látót egy barátja ajánlotta. "Némi unszolásra elmentem hozzá, és olyan dolgokat mondott az életemről, amiről nem lehetett tudomása. Ez igencsak elgondolkodtatott."

Láss, ne csak nézz!

István most már hisz abban, hogy léteznek olyan képességekkel megáldott emberek, amelyek segítségével jelen és múlt mélyebben feldolgozható, a meg nem történt események előre láthatóak. "Sokkal kevésbé egzakt a jövő, mint azt gondolják. Minden többesélyes, mindennek lehet más is a kimenetele" - teszi hozzá sejtelmesen. István a látó tanácsait üzleti döntéseinek megalapozására is használja, vagy akkor, ha kétségei vannak afelől, helyes irányba tart-e, de precíz ember lévén minden találkozásukat pontosan dokumentálja, hogy ellenőrizze, később beigazolódtak-e az elmondottak. "Elég pontosan meg tudja mondani, hogy ha ezt és ezt teszem, akkor mi fog történni. Fontos kérdésben még soha nem tévedett, igaz, volt, amit nem látott előre" - jegyzi meg István, konkrét példaként pedig azt az esetet említi, amikor figyelmeztette a látó, hogy egyes munkatársai nem lojálisak. Sőt. A segítségével még idejében sikerült lelepleznie egy ipari kémet a cégnél.

István tisztában van vele, mit gondolnának erről az egészről mások, de nem izgatja a dolog. Szerinte a többség a szolgáltatók különleges képességeit összekeveri a spiritualitás komolytalan részével, és azonnal a betelefonálós műsorok jósaira vagy a bulvárlapok napi horoszkópjaira asszociálnak. Másrészt szerinte a titkolózás szándékos is. "Ez egy roppant hatékony fegyver, így sokan ügyelnek arra, hogy ne tudjon róla senki. Rengeteg magas beosztású vezető veszi igénybe ezeket az eszközöket, de mindez persze nem publikus" - állítja.

Ennek ellenére igen hamar rábukkantunk arra a látóra, Zoéra, aki a legfelkapottabbak közé tartozik. "Nem tudnék olyan hivatást mondani, amelynek a képviselője még ne járt volna nálam: ügyvéd, orvos, tanár, művész, politikus, APEH-os, egyetemi tanár, KSH-ban dolgozó szakember és egy sor multicég vezetője, de több tőzsdeügynök is felkeresett már - sorolja Zoé, aki névjegykártyája szerint látnok és metafizikus. Különleges, "extraszenzorikus" képessége szerinte olyan, mintha fentről, dimenzióktól függetlenül rálátna mindarra, ami a lineárisan, múlt-jelen-jövőben létező és gondolkodó emberek számára rejtve marad. "Amit én csinálok, annak semmi köze a jósláshoz, én tisztán látó vagyok. Ez nem azt jelenti, hogy mindent látok, nem vagyok mindenható, de ami lényeges, azt látom" - magyarázza. "Rendelésein" mindössze egy fontos szabály van: soha nem mondja meg, mit kell tenniük a hozzá fordulóknak, csak felvázolja, mi történhet, ha abba az irányba lép, és mit tartogat a jövő, ha egy másik utat választ.

Zoé természetesen racionális üzleti döntések meghozatalában is segít, állítása szerint igen gyakran. Rendszerint jelentősebb döntés előtt vagy valamilyen krízis idején fordulnak hozzá, de akad, aki rendszeresen átbeszéli vele az őt érintő szakmai kérdéseket. "Sokan vannak, akiknek rosszul megy a vállalkozásuk, és nem tudják, mit tegyenek, például bizonytalanok, hogy elfogadjanak-e egy üzleti vagy befektetési ajánlatot" - mondja. Egyszer például azt látta, hogy bármennyire hiteles is páciensének üzletfele, fél év múlva nagy adósságot fog felhalmozni. Volt, akit arra figyelmeztetett, ne most terjeszkedjen Ázsiában, hanem két év múlva.

Zoé egy építési vállalkozónak előre megmondta, hogy nem kerülheti el az APEH-ellenőrzést, és még jól meg is bírságolják, de ha fellebbez, akkor a büntetési költségeket jelentősen le tudja faragni. Más esetben viszont egy betörést látott előre, ezért szólt a befektetőnek, hogy ne odázza el a riasztó kiépítését. Nemegyszer előfordul, hogy kész üzleti terveket hoznak neki, hogy mondja el, milyen megérzései vannak azzal kapcsolatban. Akadnak, akik ennek ellenére végül mégis más döntést hoznak, de Zoé szerint ők többnyire visszajönnek, és utólag átkozzák magukat, miért nem hallgattak rá.

"Aki egyszer eljön, szinte mindig vissza is jön" - mondja büszkén, és mivel vendégei nemcsak visszajárnak, de másoknak is ajánlják őt, vannak időszakok, amikor többhetes várakozás után tud csak időpontot adni. Ennek persze ára van, de Zoé - legalábbis ahhoz képest, hogy állítása szerint sokszor milliós veszteségtől óvja meg az ügyfeleit - fix konzultációs díjat kér mindenkitől. Noha üzleti tanácsokat ad, a sikerdíjra nem tart igényt, mert mint mondja, számára nem fontosak az anyagi javak. Akkor pedig különösen nem, ha a képességeit ki akarják használni. "Előfordult, hogy nagyon sok pénzt ígértek bizonyos információkért, de ha tudásomat nem becsületes célokra akarják felhasználni, inkább kitérek a feladat elől."

95 százalék

H. Boróka számmisztika, többféle kártya, valamint inga segítségével dolgozik. Elsősorban segítőnek vagy életmód-tanácsadónak tartja magát, mert állítása szerint abban támogatja a hozzá fordulókat, hogy választani tudjanak az adódó lehetőségek közül. Az önismereti problémákra a számmisztikát ajánlja, és ennek segítségével tudja meghatározni azt is, hogy melyek az üzletkötésre ideális napok. Az ingával más a helyzet: a kuncsaftnak konkrét, eldöntendő kérdést kell feltennie. A "műszer" erre válaszol a lengéstől függően igennel vagy nemmel. Ha viszont az inga körözni kezd, akkor "nem tudja" a választ.

Borókához a legtöbben szerelmi életükkel kapcsolatos kérdésekkel fordulnak, vagy egészség- és más privát problémákkal szeretnének megbirkózni, de akad olyan üzletember vendége is, aki döntő fontosságú kérdésekbe vonja be. A kereskedelmi cég ügyvezetője már többször az inga közreműködésével döntötte el, kit vegyen fel a munkára jelentkezők közül, és marketingterveit is az ingával teszteli, méghozzá úgy, hogy pontról pontra végigkérdezi a reklámköltségvetés tételeit, a kreatív tervek lépéseit, de még azt is, hogy melyik médiumban mennyit költsön hirdetésre. Boróka elmesélte, hogy a férfi egy alkalommal az inga segítségével válogatott az aktuális reklámkampány óriásplakáttervei közt, ám a válaszokból mindig az derült ki, hogy valami nem stimmel. "Mikor visszaellenőrizték a számítógépen az eredeti verziót, kiderült, hogy nem jó háttérszínnel ment át a nyomdába, amit én nyilván nem tudhattam" - mondja büszkén a tanácsadó, aki a szkeptikusok kételyeit történelmi példákkal igyekszik eloszlatni. "Mindezt nem ma kezdték alkalmazni, a nagy csaták előtt a görögök, rómaiak jósokhoz mentek, és az égiek tanácsát kérték, ahogy később is minden falunak megvolt a különleges képességekkel megáldott javasasszonya" - mondja Boróka, akinél egyébként nincs fix tarifa. Az ügyfélre van bízva, hogy mennyit ér neki a segítség.

X. úr kereskedelmi területen működő cégvezető, aki szintén ingával méretteti meg üzleti elképzeléseit. "Nem ő dönt helyettem" - mondja kapásból, de hozzáteszi, hogy az inga mellett más segédeszközöket is bevet az üzleti siker érdekében: rendszeresen jár asztrológushoz, a kártyavetés sem idegen számára, a számmisztika pedig véleménye szerint kiválóan alkalmas személyiségelemzésre az új munkatársak kiválasztásánál. Mint mondja, számára az inga a variációk közti választást könnyíti meg, úgy véli, ha jól megfogalmazott kérdést tesz fel, az eszköz "95 százalékos pontossággal" helytálló válaszokat ad. Például az inga volt az utolsó tesztje annak, kirúgja-e azt, akivel elégedetlen volt, vagy adjon-e neki még egy esélyt. Természetesen mások nem tudnak arról, hogy milyen speciális eszközökre is támaszkodik a cég vezetésében, hiszen nem akarja, hogy őrültnek tartsák emiatt.

Ennél jóval elfogadottabb a fengsuj, amelynek keretén belül külön üzleti fengsuj is létezik, bár Halzer Dorottya tanácsadó szerint a térrendezési alapelvek szintjén nincs különbség, hogy egy üzletben, irodában vagy egy lakásban alkalmazzák-e őket. Állítja, hogy bármilyen üzleti tevékenységről legyen szó, a fengsuj lendíthet rajta. "Növelhető a forgalom, az értékesítés hatásfoka, javulhat a cégnél dolgozók teljesítménye" - mondja Dorottya, bár tapasztalatai alapján akkor fordulnak hozzá, ha gond van, és csak kevesen annyira előrelátók, hogy az üzlet, iroda kialakítása előtt tőle kérjenek tanácsot, pedig már első alkalommal, helyszínen következtetni tud a cég problémáira. Tanácsai alapján ügyvédi irodát, bankot, különféle rendelőket, bemutatótermeket rendeztek újra, de segített már reklámügynökség, autómosó, sőt egy gépgyár udvarának harmonikusabbá tételében is. "A visszajelzések mindig pozitívak voltak, valamennyi üzlet és cég sokkal jobban kezdett működni az átalakítás után. Volt olyan, szkeptikusabb ügyfelem, aki utólag döbbent rá, hogy tényleg lehet ebben valami, hiszen a könyvelt bevételeken is látszott, hogy működnek a változtatások" - mondja Halzer, aki szerint a roszszul kialakított tér "nem energiát ad, hanem elvon", ami pluszerőfeszítést követel az ott dolgozóktól, sőt egy idő után ez az "alulenergetizált" állapot egészségproblémákhoz vezethet. Úgy véli, ritkán, de előfordulhat, hogy nincs megoldás a problémára, ilyenkor megmondja, hogy mielőbb költözzenek el az ingatlanból, mert kezelhetetlen, és soha nem lesz nyereséges.

Helyszín helyett a kapcsolatokra és az időpontokra koncentrál az asztrológia, amelynek segítségével állítólag az is megtudható, hogy az üzletfelek, partnerek hogyan tudnak együttműködni. Szabó Mária asztrológus szerint a születési képlet alapján feltérképezhető az ember személyisége, így az is - a munka területénél maradva -, hogy valaki mennyire alapos és őszinte. "Ha azt látom például, hogy a Neptunusz és a Merkúr bolygók előnytelen szögben állnak egymással, akkor az illető hajlamos a hazugságra, tehát fennáll a becsapás vagy a félreértés veszélye" - magyarázza. Szerinte az is meghatározható a pontos születési időpontból, hogy az asztrológiában ismert tizenkét ház közül a bolygók mikor és hogyan esnek a pénz házába, vagyis mely időszakok kifejezetten kedvezőek vagy kedvezőtlenek az üzletkötésre.

Van ennél rosszabb

"Kutatások sora támasztotta alá, hogy az üzleti döntéshozatalban milyen nagy szerepe van az intuíciónak. Így például egy, a Harvard Business Review-ban megjelent felmérésben a megkérdezett topmenedzserek 80 százaléka vallotta be, hogy inkább megérzés, mint racionális inputok alapján hoz döntést - mondja Zoltayné Paprika Zita, a Budapesti Corvinus Egyetem Döntéselmélet Tanszékének vezetője, bár hozzáteszi, hogy ezek a megérzések a legritkábban előzmény nélküliek, sokkal inkább az addig felhalmozott tudásból és a megszerzett tapasztalatból fakadnak, és ez tűnik egy adott kontextusban intuíciónak.

"Az üzleti döntéseknél bevetett spirituális vagy természetfelettinek nevezett segítségekkel e tudományterület sem foglalkozott korábban, de a viselkedéstudományi döntéselmélet összességében keresi a választ arra, hogy mi határozza meg az üzletemberek, a tőzsde vagy a fogyasztó magatartását. Az emberekben, így az üzletemberekben is van bizonytalanság, hiszen a döntés mindig a jövőről szól: dönteni most kell, de ennek visszaigazolása csak később következik be" - magyarázza Zoltayné, aki szerint mindenki valamilyen megerősítésre törekszik. "Elképzelhető, hogy ezt valaki ilyen eszközökben találja meg, hiszen itt is jövőről van szó, illetve a bizonytalan jövő közelebb hozásáról. Más lapra tartozik, hogy az ilyen szolgáltatásoknak mennyi a valóságalapjuk. Persze az sem kizárt, hogy épp az intuíció által diktált elképzeléseik alátámasztására használják fel ezeket a dolgokat" - teszi hozzá a döntéselméleti szakember.

Hasonlóképpen vélekedik Síklaki István szociálpszichológus is, aki szerint e nem szokványos eszközök alkalmazásának egyetlen előnye, hogy sokkal könnyebben talál utat mindaz, amit az üzletember ösztönösen kigondolt. "Ezek a rítusok felszabadítják, amit pozitív értelemben vett ösztönösséggel már tudott, gyakorlatilag olyan, mintha így visszatalálna ahhoz, amit józan paraszti észnek szokás emlegetni" - mondja.

Síklaki szerint több okból sem meglepő, hogy okos, racionális, tanult szakemberek kezdenek ilyen irányba elindulni. "A mai globális világ, ezen belül a gazdaság annyira bonyolult és nehezen követhető, hogy magas beosztásban dolgozó, nagy felelősséggel rendelkező emberek lába alól könnyen kicsúszhat a talaj. Legyen az bármilyen hókuszpókusz, de visszaadja számukra a kontroll illúzióját. Ráadásul minél nagyobb cég, multinacionális szervezet részeként dolgozik valaki, annál merevebb szabályoknak, formalizált döntési mechanizmusoknak és magatartási sémáknak kell megfelelnie. Ha pedig valaki azt látja, hogy hiába a megfelelni akarás, a szigorú, de átlátható szabályok követése, és nem működnek jól a dolgok, akkor az illető könnyen vajákosok hálójába kerülhet - jegyzi meg. - Ha egy jól menő üzletember képes az ingától függővé tenni döntéseit, akkor azzal 'fügét mutat' annak a racionális, de bürokratikus és taposómalomszerű rendszernek, amelynek ő is a része." Síklaki maga is azt tapasztalta a gazdasági szakemberek körében, hogy minél többet elér valaki, annál inkább igényli, hogy ebből olykor kilépjen, és tudatosan nyit nagyon eltérő, más területek, például a művészetek vagy sportok felé. Szerinte a jóval szokatlanabb spirituális-transzcendens eszközök másfajta mankót jelentenek: az erre fogékonyak számára úgy tűnhet, mintha kézben tartanák, irányítanák a történéseket, és ez még mindig jobb, mint a bénult bizonytalanság.

Figyelmébe ajánljuk