Egy kambodzsai rezervátum lesz új otthona a világ legmagányosabb elefántjának

  • narancs.hu
  • 2020.11.30 11:45

Lélek

35 év után kezdhet új életet.

Kambodzsai rezervátumba kerül Kavan, a "világ legmagányosabb elefántja", amely évekig egyedül élt egy pakisztáni állatkertben.

Sok órán át tartott, amíg az állatot vasárnap elhelyezték az elefántméretű fémketrecben, amelyben repülővel szállítják őt egy kambodzsai rezervátumba, ahol társakra találhat.
Valószínűleg ez volt a mentés legkritikusabb szakasza. Ha Kavan megijed, elmenekül vagy nem akar belépni a ketrecbe, az hónapokkal odázta volna el az indulást, míg a mentőcsapatnak sikerül megnyugtatnia az állatot és visszaszerezni a bizalmát - mondta el Martin Bauer, a Négy Mancs nemzetközi állatvédő szervezet szóvivője.
A Négy Mancs már 2016-ban kezdeményezte az elefánt kimentését az állatkertből, ahol méltatlan körülmények között élt 35 évig.
A körülmények annyira rosszak voltak, hogy egy pakisztáni bíróság augusztusban elrendelte az állatkert bezárását.

false

 

Fotó: Free Kaavan the Elephant/Facebook

"A kambodzsai rezervátumban három nőstény vár Kavanra, új partnere lehet, új életet kezdhet" - mondta Amir Khalil, a Négy Mancs állatorvosa, aki az elmúlt háromhónapban kezelte az állatot.

Kavanról idén megállapították, hogy egészségtelen, napi 250 kilogramm cukornádból álló étrendje miatt veszélyesen elhízott. Az állatorvos segítségével 450 kilogrammot fogyott három hónap alatt, így mozgékonyabban, karcsúbban, már csak valamivel több mint négytonnásan hagyhatta el vasárnap az állatkertet.
Az elefántok társas lények, ezért párja nyolc évvel ezelőtti elvesztése megviselte Kavan egészségét. Szaheli egyik lábán nem vettek észre egy kis fertőzést, ami végül az életébe került. Amikor kimúlt, teteme napokig feküdt Kavan mellett, mire a gondozók elszállították.
Kavan mindössze egyéves volt, amikor Srí Lanka ajándékaként megérkezett Pakisztánba. Az állatkertben ideje legnagyobb részét egy kis, vizesárokkal körülvett karámban töltötte megláncolva. A talaj irritálta a lábát és a körmeit, ezért Kambodzsában hosszú gyógykezelés vár rá.

Az állatkertben egykor 500 állat élt, augusztusra azonban alig 30 maradt, Kavan állapota pedig tovább romlott. Noha a mentőakció főhőse az elefánt, a Négy Mancs már majdnem minden állatot elszállított az állatkertből. Egy szarvas, egy majom és két táncoló medve, Suzie és Bubaloo maradt csak a helyszínen, őket decemberben viszik új lakóhelyükre.
Az elefántok a dzsungel nagykövetei, ezért úgy kell velük bánni, mint a nagykövetekkel - tette hozzá Bauer.

(MTI)

Neked ajánljuk

A gyöngy

  • Halasi Zoltán

A király elküldi fiát messze földre, hozza el a kígyótól a kincset. Mielőtt a fiú útnak indul, meg kell válnia ruhájától. Megérkezik, elvegyül az ottaniak között. Ételüktől azonban mintegy álomba merül, megfeledkezik királyfi voltáról, küldetéséről. Apja levele téríti magához. Megigézi a kígyót, megszerzi a kincset. Hazatér, megdicsőül.

Máshogy mutatja ki

  • SzSz

„Az utolsó túlélő halálával Auschwitzot beveszi a kirakatból a történelem. Lomtárba kerül, ott porosodik majd a sötétben a tatárjárás és a waterlooi csata közt” – nyilatkozta Röhrig Géza egy interjúban a Saul fia diadalmenetének egyik állomásán –, a Born in Auschwitz egyszerre igazolja és cáfolja e kijelentést azzal, hogy bemutatja, hogyan hatja át a tragédia háromgenerációnyi család életét.

„A vérfürdő nem vonz”

A Star Trek-filmek Spockja jelenleg az AMC horrorsorozatában, a NOS4A2 második évadában adja a Charlie Manx nevezetű gonoszt, de élőben nincs benne semmi fenyegető. A Rhode Island-i forgatáson értük el.

„Gátlástalanul húzogatjuk ki egymás sorait”

  • Láng Dávid

Több mint ezer induló közül ők nyerték tavaly az Öröm a Zene tehetségkutató országos döntőjét, nem sokkal később pedig Lovasi András is kiválasztotta őket a raktárkoncertes gázsiját szétosztó pályázaton. A duóval arról beszélgettünk, mivel győzhették meg a zsűrit, milyen köztük a dalszerzői dinamika, és terveznek-e teljes zenekarrá bővülni.

Ülő ováció

  • Nagy István

Nyolcvanegy éves korában elhunyt minden idők egyik legnagyobb hatású zenei producere, akinek a jelentősége egyedül talán George Martinéhoz fogható; mindketten a modern zenerögzítési technika úttörőinek, lényegében megteremtőinek számítanak.

A földön kívüli selyemszörny

  • Vida Virág

Amióta online térbe kényszerült a színház, új, alkalmazott műfaj jelent meg a művészetek palettáján, amelyet leginkább „előadás-közvetítésnek” lehetne nevezni, és abban különbözik a korábbi színházi közvetítésektől, hogy eddig soha nem látott nyomatékot kap benne az operatőri munka.

Megtalálva

  • Dékei Kriszta

A művészet történetében komoly hagyománya van a nagy elődök másolásának, a témák és a stílusok újradolgozásának.

Eladó, kiadó

Hérodotosz óta sokat változott a közmeg­egyezés azzal kapcsolatban, mik is lehetnek a történetírás elfogadott témái és alkalmatos forrásai.