40 fok is lehet jövő héten

  • narancs.hu
  • 2024. július 7.

Lokál

Lehűlés csak hétvégén várható.

Szombat óta hőségriadó van érvénybe, egészen jövő hét péntek 24 óráig tart,  de ha szükséges, meghosszabíthatják. Márpedig az előrejelzések azt mutatják, hogy délen és keleten csak jövő vasárnap várható a kánikula mérséklődése.

Hétfőn a térségünkben elgyengülő hidegfront okozhat az északnyugati, északi megyékben mérsékeltebb felmelegedést. Másutt marad, sőt fokozódhat a hőség: a maximum hőmérséklet délen már 38 fok köré ígérkezik, illetve

az egyre mérsékeltebb éjszakai lehűlés miatt a napi középhőmérséklet is egyre több helyen meghaladja a 27-28 fokot 

– írja a Pártai Lucia-Aigner Szilárd meteorológus házaspár által fémjelzett eumet.hu.

Késő délután, estétől, az éjszaka első felében előreláthatólag a Duna vonalától keletre, azon belül is elsősorban az északi megyékben hevesebb záporok, zivatargócok alakulhatnak ki, majd ezek megszűnnek, megnyugszik a légkör, lecsökken a felhőzet.

Kedden ismét napsütéses, mérsékelten gomolyfelhős idő következik. Folytatódik a hőség, északnyugaton, északon is 30 fok fölé várható a maximum érték. Mivel az éjszakai felfrissülés is egyre gyengébb, 

a napi középhőmérséklet 27-29 fok körül mozoghat, ami már jelentős terhet ró a szervezetre.

Este, a déli, délnyugati országrészben válhat kedvezővé a légkör egy-két helyi, kis körzetet érintő zápor, zivatargóc kialakulásához.

Szerdán, csütörtökön kissé még tovább fokozódhat a hőség. Napos, gyengén gomolyfelhős idő látszik a legvalószínűbbnek. Csütörtök éjjel, az északnyugati határszélen látszik esély némi felhősödésre, illetve helyi zivatargóc kialakulására, majd este inkább északkeleten fordulhatnak elő néhol zivatarok. 

Pénteken - még jelentős bizonytalansággal, de – napközben folytatódhat a nagy meleg, országszerte forrósággal, perzselő napsütéssel. 

Délkeleten akár a 40 fokot is elérheti a maximum hőmérséklet. 

Éjszaka egy gyenge hidegfront érkezése körvonalazódik, elvétve záporesővel, zivatarral. Számottevő lehűlésre azonban előreláthatólag nem számíthatunk.

Jövő hétvégére egy lassú mozgású hidegfront érkezése körvonalazódik. Az ország északnyugati harmadán élők már szombaton frissülésben reménykedhetnek, míg keleten és délen csak vasárnap valószínű a hőség árnyalatnyi mérséklődése. A fronttal szélerősödés érkezik és kedvezővé válhat a légköri helyzet viharos zivatarok szórványos kialakulásához.

 

 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk