A jövőben nemzeti színű zászlóval kell megjelölni a húspultban lévő árukat

  • narancs.hu
  • 2020. január 12.

Lokál

De ez csak a sertéshúsra vonatkozik.

Január közepétől kötelező lesz minden nagyobb áruházban zászlócskát szúrni a sertéshúsokba, hogy a vevő tisztában legyen azzal, honnan érkezett a megvásárolni kívánt sertéshús – írja a G7.

Érdekes, hogy a rendelkezés csak a sertéshúsra vonatkozik, a baromfi, marha és egyéb hentesárura nem. Vélhetően ezzel a magyar sertéshúsfogyasztást szeretnék elősegíteni.

A diszkontláncok (Aldi, Lidl, PennyMarket) csak előre csomagolt húst árulnak, így őket nem érinti a módosítás (a csomagoláson eleve fel kell tüntetni a származást, de zászlózni nem kell).

Mivel a NÉBIH tájékoztatása szerint a zászló színét a vágás, illetve a tartás helye dönti el, előfordulhat, hogy két zászló kerül a húsra, ha a két tevékenység eltérő országban történt. Tehát egy Szlovákiában nevelt, osztrák vágóhídon levágott, de Magyarországon kiszerelt/forgalmazott sertéskarajra csak a szlovák és az osztrák zászlót kell kitenni, a magyart nem.

Figyelmébe ajánljuk

A pénztelenség segíthet a Homokhátságon

Lényegében elkaszálta a kormány a Homokhátság, pontosabban a Duna-Tisza-köze vízpótlási projektjeit. Egy határozatban a leghátulra sorolták a beruházást, így aligha lesz esély arra, hogy megvalósuljon. Elsőre rossz hírnek tűnik ez, valójában ennél jobb nem is történhetett volna a térséggel.