A vizes-vb nagy vesztesei: a városligeti platánok

  • narancs.hu
  • 2017. június 2.

Lokál

Az ág is húzza mostanában a ligeti fákat.

A Városligeti-tóban építik fel a vizes-világbajnokság egyik helyszínét, a szinkronúszó-medencéket és az ötezer fős tribünt. A Ligetvédők folyamatosan dokumentálják az álláspontjuk szerint a városligeti építészi szabályzatnak ellentmondó, fokozott rendőri jelenlét mellett zajló beruházást.

Azt is lefotózták az aktivisták, hogyan takarította el az útból az építtető Penta Industry Kft. a történelmi platánok lombját, hogy a szinkronúszás kedvelői a tribünre vezető gyaloghídon zavartalanul közlekedhessenek: egy kapuszerű szerkezet tartja az ágakat, hogy ne lógjanak rá a hídra.

false

 

Fotó: Ligetvédők/Narancs

 

Erre a megoldásra azért volt szükség, mert a tó betontalapzatán álló tribünt úgy tervezték meg, hogy a tó déli csücskében lévő gyaloghidakon lehet megközelíteni. A tervezőket a jelek szerint nem hatotta meg, hogy a platánok útban vannak.

Korábban a Bp2017 Kft. azt ígérte. hogy az épített szerkezetek és a fák között két méter távolságot tartanak majd, a fákat pedig bekalodázzák, ezek azonban nem teljesültek.

A parkban a FINA-hoz kapcsolódó további munkálatok során konkrétan a ligeti fák tövében ásták fel a talajt, nyilvánvalóan sérült a fák gyökérzete is.

false

 

Fotó: Ligetvédők Facebook

A FINA-hoz kötődő agresszív őrző-védők és a ligetet védő aktivisták közötti konfliktusokról, a tóparti platánok sorsáról és az omladozó Liget-projektről az e heti Magyar Narancsban olvashat bővebben.

Neked ajánljuk