Az állatkert épülő Biodómjának akkora lesz az energiafelhasználása, mint egy fővárosi kerületnek

  • narancs.hu
  • 2019. december 10.

Lokál

A beruházás költségei megnégyszereződtek, de abban sem lesz köszönet, ha végül felépül a monstrum.

Nem tudjuk mikor lesz kész, mennyibe kerül majd és egészen pontosan mi is lesz benne, vagyis mire jó - nagyjából ezek mondhatóak el a fővárosi állatkert legújabb csodájának szánt Biodómról. Az 1,7 hektáros giga-üvegház és a Pannon Projekt a Pannon-medence 10 millió évvel ezelőtti szárazföldi és vízi élővilágát lesz hivatott majd bemutatni , Közép-Európa legnagyobb tengeri akváriumával együtt  - kár, hogy a miocén élővilág nagy része már kihalt, így korabeli állatok helyett azok kapnak majd helyett benne, akik kábé hasonló körülmények között élhettek. Hogy így mégis mi értelme ennek az egésznek? Ne kérdezzék!

Amint a Népszava megírta, a beruházás nem Budapesthez, és nem is a fővárosi Liget projekthez tartozik, hanem személyesen a Fővárosi Állat- és Növénykerthez (FÁNK), amelynek gazdasági igazgatóját a lap szerint azért keresik nyílt pályázaton, mert egyre több a gond a Biodómmal. Eredetileg 2020 decemberében tervezték átadni, ám ez valószínűleg nem fog összejönni - ugyanúgy, ahogy a kezdetben 15,7 milliárd forintra tervezett költségkeretet is ki kellett bővíteni 25, majd 55 milliárd forintra. Fürjes Balázs idén októberben már 62,8 milliárd forintos beruházásról beszélt a Magyar Nemzetnek, amit az államtitkár szerint a FÁNK már meg is kapott.

Itt járunk tehát most, mikor még kész sincs a monstrum. A kormány a projekt kezdetekor vállalta ugyan a teljes beruházás költségvetési finanszírozását, ám a költségek ezen a kereten már túlnőttek - ráadásul a Népszava szerint még mindig hiányzik a befejezéshez egy jó 20 milliárd forint, amit a Fővárosi Önkormányzatnak kellene előteremtenie. Nem lennénk az új gazdasági igazgató helyébe, akinek rendet kell teremtenie a Biodóm költségei és építése körül.

A cikk szerint azonban a Biodómban akkor sem lesz köszönet, ha végül megépül - energiafelhasználása ugyanis akkor lesz, mint egy kisebb budapesti kerületéé. A fűtését úgy tervezték, hogy a Széchenyi Fürdőből elfolyó termálvíz hulladékhője fedezné, ám ezzel együtt is olyan nagy lesz az épület energiaigénye, hogy további energetikai beruházásokra lesz szükség, ugyanis a környék elektromos hálózata képtelen lesz kiszolgálni a monstrumot.

Egy tanulmány szerint ha a Biodóm miatt évi egymillióról 1,5 millióra emelkedik az Állatkert látogatóinak a száma, a jelenlegi jegyárak szerint ez még mindig nem hoz annyi bevételt sem, ami a projekt fenntartási költségeire elegendő lenne. Pedig 2014-ben, mikor még csak 24,5 milliárdnál járt a beruházás, valahogy így számoltak.

Figyelmébe ajánljuk