Az „Ukrán függetlenség tere” elnevezést kapja Víziváros egyik közterülete

  • narancs.hu
  • 2023. február 28.

Lokál

A Külügyminisztérium épületével szemben.

A II. Kerületi Önkormányzat képviselő-testülete keddi ülésén elfogadta Berg Dániel alpolgármester előterjesztését, amelynek alapján az „Ukrán függetlenség tere” elnevezést kapja Víziváros egyik közterülete – közölte a Momentum Mozgalom.

Az eddig névtelen közterület az ukrán nemzeti költőről elnevezett Tarasz Sevcsenko tér közvetlen szomszédságában található, a Szent Flórián vértanú görögkatolikus templom mellett, a Külügyminisztérium épületével szemben.

Berg Dániel Facebook-posztjában úgy fogalmazott:

„Az ukrán néppel való szolidaritásunk méltó kifejezése, hogy kerületünk egy közterület elnevezésével állít emléket a háború áldozatainak, és tiszteleg ukrán szomszédaink hősies szabadságharca előtt.

Az évfordulóról való megemlékezésen túl a tér elnevezése Ukrajna nemzeti és állami függetlenségére, területi szuverenitásának sérthetetlenségére is utal.”

Őrsi Gergely polgármester és a képviselő-testület tagjai egy éve, a háború kitörését követően, illetve idén is közösen helyezték el a béke virágait a Tarasz Sevcsenko téren a kerületi Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat vezetőivel.

A II. kerület (Budapest) képviselő-testületének mai ülésén kezdeményeztem, hogy az „Ukrán függetlenség tere” elnevezést...

Posted by Berg Dániel on Tuesday, February 28, 2023

A hatályos jogszabályok szerint a mai döntést követően Budapest Főváros Önkormányzatának Közgyűlése az Fővárosi Ukrán Önkormányzat támogatásával dönthet majd a közterület elnevezéséről. Az előzetes egyeztetések során üdvözölték a kezdeményezést a II. kerületi Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat és a Fővárosi Ukrán Önkormányzat vezetői, valamint Balog István, Ukrajna ideiglenes ügyvivője is.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk