Balhé a Dunaferrnél: zsoldosokkal akarták elfoglalni a vasművet

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. április 17.

Lokál

Az orosz és az ukrán tulajdonosok konfliktusa miatt a rendőrség is kivonult Dunaújvárosba.

Rendőri intézkedésre volt szükség péntek este Dunaújvárosban a Dunaferr tulajdonosai között kialakult konfliktus miatt.

A Dunaferr cégcsoport hivatalos honlapján azt írta, a Dunaferr ukrán kisebbségi tulajdonosának nevében egy "zsoldos csapat" az elmúlt hónapok "verbális és jogi agressziója után fizikai agresszióra készült".

"A kopaszra borotvált, kimondottan militáns benyomást keltő férfiakból álló csapatot pénteken az esti órákban a hatóságok feltartóztatták" - írta a cég.

A cégvezetés információi szerint a Dunaferr ukrán kisebbségi tulajdonosának, Tatjana Tarutának és köreinek képviseletében pénteken "Mikó István toborzott zsoldos csapattal készült elfoglalni a vasművet".

A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság azt közölte, kivonultak a területre, mert arra vonatkozó információt kaptak, hogy ott valakik "jogellenes magatartásra készülnek." 

A rendőrség személyeket igazoltatott, gépjárműveket ellenőrzött, egy esetben pedig közbiztonságra különösen veszélyes eszköz birtoklása miatt szabálysértési eljárást kezdeményezett.

A foglalást megkísérlők képviseletében Mikó István is megszólalt, ő az Indexnek azt mondta, azért akarták átvenni a területet, mert annak az ő megbízója a jogos tulajdonosa. Azt ígérte, legközelebb nagyobb csapattal, 6-800 emberrel érkeznek. Szerinte egyébként a cég a felszámolás küszöbén áll. 

Az ISD Dunaferr Zrt. irányításáért lassan egy éve folyik a harc az orosz többségi tulajdonos és az ukrán kisebbségi tulajdonos között, ez jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy Magyarország legnagyobb kohászati vállalata válságban van. Az ügy hátterével legutóbb a Magyar Narancs karácsonyi dupla számában foglalkoztunk.

Figyelmébe ajánljuk