Baranyi: Az önkormányzat krízislakásokkal segíti a párkapcsolati erőszak áldozatait

  • narancs.hu
  • 2020. január 7.

Lokál

Menedék.

A hetedik kerületi polgármester keddi, Csárdi Antal LMP-s országgyűlési képviselővel tartott közös sajtótájékoztatóján jelentette be: az önkormányzat védett lakásokat fog kijelölni a saját lakásai közül a családon belüli erőszak áldozatainak, írta meg a Mérce. A lakások menedékként szolgálhatnak az áldozatok számára.

Baranyi szerint túl kevés ilyen államilag fentartott védett ház van Magyarországon, ráaádul még a szociális ellátórendszer dolgozói sem tudnak róluk, nemhogy azok, akiknek szükségük lenne rá.

Ferencvárosban felvilágosító kampányt is terveznek a témában. Baranyiék precedenst szeretnének teremteni az önkormányzatok számára azzal, hogy bemutatja, hogyan lehet helyi szinten tenni azért, hogy bántalmazott nők és gyerekek nagyobb védelmet élvezzenek addig is, amíg nem lesz érdemi törvényi módosítás. Erre felhívta a Szabad Városok vezetőit is.

Csárdi Antal szerint problematikus, hogy ma családon belüli erőszak után az áldozat gyakorlatilag csak magánvádas eljárás keretében fordulhat az igazságszolgáltatáshoz. Csárdi és Baranyi szerint ezeket az eljárásokat hivatalból kéne tudnia elindítani a rendőrségnek vagy más hivatalos személynek.

Figyelmébe ajánljuk