Ciara nem csitul Magyarországon sem, másodfokú risztás erős szél miatt
A tenger hullámai átcsapnak egy világítótorony fölött, miközben a Ciara vihar tombol az Anglia déli partvidékén fekvő Newhavenben

Ciara nem csitul Magyarországon sem, másodfokú risztás erős szél miatt

  • MTI
  • 2020. február 11.

Lokál

A hajnali vihar elvonult, de szél marad, zivatarok is lehetnek.

Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyében vannak érvényben másodfokú riasztások. Emellett Zala és Baranya megye kivételével az egész országban elsőfokú a figyelmeztetés a viharos szél miatt.
Budapesten, Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Somogy és Tolna megyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben a zivatarveszély miatt is.

Így „billentette ki" a szél a Balatont - videó!

Félméteres vízszint-különbséget mértek Keszthely és Balatonfűzfő között. Keszthelynél 52 centiméterrel csökkent, Balatonfűzfőnél 42 centiméterrel emelkedett a tó vízszintje - adta hírül hétfőn az Időkép. A viharos délnyugati szél alaposan megbillentette a Balaton vizét, a víztömeg egy részét ugyanis a hosszanti tóval párhuzamosan fújó viharos erejű délnyugati szél átfújta a nyugati medencéből a keleti medencébe.


Az Országos Meteorológiai szolgálat szerint kedd reggeltől ismét sokfelé (legkevésbé délnyugaton) viharossá fokozódik a szél, 65-90 kilométer/órás, az északi országrészben elsősorban a magasabban fekvő hegyvidéki területeken, valamint az Észak-Dunántúlon 90 kilométer/órát meghaladó legerősebb lökésekkel. A délutáni órákban veszít erejéből a szél, de erős lökések (45-60 kilométer/órás) még az éjszaka folyamán is előfordulhatnak, nagyobb eséllyel az északi országrészben és az Alföldön.

Az eső, zápor mellett eleinte a Dunántúl északkeleti felén, majd az Északi-középhegység térségében és az Alföldön többfelé kialakulhatnak a reggeli, kora délelőtti órákban zivatarok is. A zivatarokhoz néhol 70 kilométer/órát meghaladó szélroham, és kisebb méretű jég társulhat.

Neked ajánljuk