Döntött a hatóság: le kell bontani a Dozzi-villa szabálytalanul megépített melléképületét

Lokál

A kormányhivatal rendelte el a bontást.

„Az építésrendészeti eljárás lezárult, amely során Budapest Főváros Kormányhivatala az érintett ingatlan előkertjében szabálytalanul megépített építmény bontását rendelte el” – tájékoztatta a Narancs.hu-t a kormányhivatal. 

Pár hete számoltunk be róla, hogy a korábban 700 millió forintért hirdetett, 20. század elején épített mátyásföldi szecessziós Dozzi-villa az Ecometalex Invest Kft. tulajdonába került márciusban. Az ingatlant az új tulajdonos bővíteni kezdte. A Májusfa utcai oldalán található kerítése mentén melléképület kivitelezésbe fogott, csakhogy az épület fővárosi védelem alatt áll, továbbá a kerületi építési szabályzat szerint az érintett építési övezetben legfeljebb egy főépület és egy melléképület helyezhető el, márpedig az ingatlanon akkor már állt egy melléképület. 

Az építkezés felkeltette a helyiek figyelmét, akik között a Dozzi-villa helyi látványosságnak számít. A problémát jelezték a kerületi, valamint a Fővárosi Önkormányzatnak, de az ügy eljutott a fővárosi kormányhivatalhoz is. Utóbbi szeptember 6-án építésfelügyeleti eljárást indított. Lapunk megkeresésére most arról tájékoztattak, hogy elrendelték a melléképület lebontását. 

Megkerestük Bakos Balázst, az Ecometalex Invest Kft. ügyvezető igazgatóját a témával kapcsolatban; meghatalmazásában Grósz Péter ügyvéd válaszolt, akinek tájékoztatása szerint az ügyvezető sem a Dozzi-villával kapcsolatban, se más ügyben nem kíván nyilatkozni sem most, sem más alkalommal. 

Kedves Olvasónk!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap. Ezt a rovatát vidéki újságírók írják szűkebb környezetük országosan is fontos eseményeiről. Életbevágónak tartjuk, hogy Magyarország lakói értesüljenek olyan helyi történetekről és véleményekről, amelyeket a kormányhatalom eltitkolni igyekszik.

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

Nézzen be a magyarnarancs.hu-ra mindennap: itt ingyenesen megtalálja a nap legfontosabb híreit, és még sokkal többet! De a nyomtatott heti Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt. S ha tetszett, amit olvasott, kérjük, támogasson minket.

Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Pusztába kiáltott borsó

  • Sándor Panka

Az előadás Sidney Lumet 1976-os (hozzánk 1980-ban eljutó), azonos című filmje nyomán készült. Az Oscar-díjakkal dúsan dekorált filmet Lee Hall tette színpadra 2017-ben, s most ezt az adaptációt használja Puskás Tamás rendezése is.

Bajnokok reggelije

A minap elindult Sportrádió első néhány perce hűen tükrözi a magyar rádiós szcéna mentális állapotát. Harsányi Leventét, miután a „megújuló” Petőfi rádióból kiakolbólították, kis híján mártírként siratták el. Ugyanő a Himnusz alatt most úgy feszített új munkahelyének nyitóünnepségén, mint pók a lucernásban.

Házmegesz

  • - bzs -

Elsőre nehéz hová tenni a Netflix különös stop-motion animációját. Az ír Enda Walsh forgatókönyve alapján készült háromfelvonásos rémálom erősen rétegfilmnek tetszik a megszokott egyszeri fogyasztásra szánt Net­flix-felhozatalban. A film főszereplője egy ház, mely titokzatos módon különböző korokban tűnik fel, hogy pokollá tegye lakói életét.

„Csak annyi fikció, amennyi szükséges”

  • Váradi András
A Covid-időszak fotós szenzációja volt az eleddig ismeretlen, 19. század közepi New York-i fotográfus, Shimmel Zohar hagyatékát a San Franciscó-i Contemporary Jewish Museumban bemutató tavalyi kiállítás. A hozzá készült album rögtön világossá is teszi, hogy miért beszéltek szenzációról.

A tigris és a macskák

Több mint harminc év is eltelt Szinyei utolsó életmű-kiállítása óta. Az új kutatási eredmények, eddig lappangó művek, a korábbiaktól akár gyökeresen is eltérő értelmezések miatt megkerülhetetlenné vált egy új összegző tárlat, amelyet eredetileg 2020-ra, a művész születésének 175. és halálának 100. évfordulójára időzítettek.