Várhatóan 2022 elejétől már időalapú BKK-jegyet is lehet majd vásárolni

  • narancs.hu
  • 2021. november 7.

Lokál

 A BKK közösségi oldalán megtartott szavazás alapján a legtöbb utas egy órás mobiljegyet szeretne.

Október közepén indította el azt a szavazást a Facebook oldalán a BKK, amelyben megkérdezte az utasokat, milyen összvonalas, időalapú mobiljegyet szeretnének: 30, 60, vagy 90 perceset. Ez olyan jegy, amivel időegység alatt bármennyit utazhat az ember, vagyis az a lényege, hogy nem kellene minden átszálláskor új jegyet érvényesíteni, csak arra kellene figyelni, hogy a megfelelő időtartamra szóló jegyet váltsa meg az utas az utazás megkezdése előtt. Ilyen egyelőre nem váltható a budapesti tömegközlekedés során, sem offline sem online. Ám, úgy tűnik, részben már nem sokáig.

A BKK említett szavazásán közel négyezren választottak a megadott lehetőségek közül. A legtöbben, a válaszadók fele 60 perces jegyet szeretne, míg 30 százalék választotta a 90 percest, 20 százalék pedig a 30 percest.

A Telex megkérdeztük a BKK-t, mit szűrtek le a szavazásból, mikor és milyen időalapú jegy bevezetése várható. A vállalat válasza szerint az időalapú mobiljegy bevezetése előreláthatóan a jövő év elején várható. Azt, hogy milyen lesz, egyelőre még nem tudják:

„a pontos termékkoncepció részleteinek kidolgozása még folyamatban van, dolgoznak a megvalósításán”.

Állítólag a rendelkezésre álló nem túl sok időben az igények pontosabb megismerése céljából további vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy az új, időalapú (mobiltelefonról megvásárolható) mobiljegy termékportfóliót kialakítsák.

A lap a BKK válasza híján összehasonlította a más magyarországi városokban már bevezetett tarifákat, ezekből lehet talán következtetni a BKK majdnai áraira. Az időalapú mobiljegyet Debrecen tömegközlekedésében már bevezették. Ott az előre megváltott jegyek 350 forintba, a járművezetőnél váltottak 450 forintba, az új, 60 perces jegyek 400 forintba kerülnek – ez hasonló a budapesti díjszabáshoz. Tatabányán is van egy órás mobiljegy, ott 280 forintba kerül.

Egyébként korábban Tarlós Istvánegykori főpolgármester és Pintér Sándor belügyminiszter még 2019 áprilisában aláírt egy megállapodást arról, hogy 2020 végén már időalapú jegyeket lehet venni e-személyivel, hallgatói kártyával, utazási kártyával. De eddig valahogy nem lett belőle semmi.

(Telex)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk