Elbontották az Örs vezér terén a kebabost, zűrös jogvita van a háttérben

Lokál

Rendőrségi nyomozás indult, miután szétszedték a Döner kebabos üzletét. Az ügyben egy oroszok tulajdonolta cég is szerepel, de előkerült M. Richárd neve is. 

„A tegnapi hajnali órákban csörgött a telefonom, a cégcsoport partnere közel tíz éve üzemeltetett Döner Kebab Express Örs vezér téri metróállomás üzletvezetője hívott, hogy 30-40 kigyúrt ijesztő alak jelent meg az üzletben hajnali négykor, és az üzletben lévő két alkalmazottat életveszélyesen megfenyegette, felszólította, hogy hagyja el az üzletet, majd később testi kényszerrel kidobták őket az üzletből, miután keményen megfenyegették őket!” – ezzel indította november 11-ei Facebook-bejegyzését Melhem Saad, a fővárosi gyorsétterem lánc, a Pizza King alapítója

Saad bejegyzése szerint a tulajdonos a helyszínen azt tapasztalta, hogy a jelen lévő 30-40 kigyúrt alak, „akik a Dózsa György úti gázolásban elítélt M. Richárd baráti köre és társasága”, körbezárta az üzletet és elkezdték elszállítani a pavilont. Közben ő is odaérkezett és értesítette a rendőrséget. Bejegyzése szerint a pavilont és a benne lévő eszközöket elszállították.

Megkerestük Melhem Saadot a történtek részleteivel kapcsolatban. Állítása szerint legalább 15-16 millió forintos kár keletkezett. Az M. Richárdra és üzleti körére vonatkozó kérdésünkre azt válaszolta, hogy „ilyen jellegű emberek” voltak a helyszínen. A Budapesti Rendőr-főkapitányság arról tájékoztatta a Narancs.hu-t, hogy járőrök intézkedtek a gyorsétteremnél november 10-én 5 óra környékén, mert a kebabost körbekerítették. A X. kerületi rendőrség kényszerítés miatt rendelt el nyomozást, de gyanúsítotti kihallgatás nem történt. 

Saadtól tudjuk azt is, hogy az üzletet érintően birtokvédelmi eljárás volt folyamatban, amivel kapcsolatban – bejegyzésének kommentszekciójában – közzé tett egy határozatot. Szabó Krisztián, a kőbányai önkormányzat jegyzője lapunk megkeresésére azt írta, a kebabos üzlet bontását nem a hatósága rendelte el, illetve foganasította. „Maga a terület, ahol a kereskedelmi egység működött, nem közterület, az ingatlan telekhatára nem az épület vonalában húzódik, hanem jóval kijjebb, a Fehér út közelében. A telekingatlan tulajdonosa ugyan Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat, de az ingatlanon a Budapest X. kerület, Fehér út 1. szám alatti épület tulajdonosának van az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett használati joga, ezáltal a telek használatáról nem az Önkormányzat, hanem az épület tulajdonosa jogosult dönteni” – tájékoztatott a jegyző. 

Külföldi hátterű cég

De kik bontották el a kebabos bódét? A Saad által közzétett birtokvédelmi eljárásról szóló dokumentumon két cég, a Central European Construction Kft. (CEC Kft.), valamint a Vadrab Food Kft. neve olvasható. Előbbi van bejegyezve a már említett Fehér út 1. szám alá, a társaság vezető tisztségviselői és tulajdonosai pedig Szergej Zajcev, valamint Anatolij Parsin. Zajcev LinkedIn-profilja szerint Londonban diplomázott, dolgozott Oroszországban, a CEC Kft.-t 2018-ban alapította meg. Levélben fordultunk a társasághoz, hogy megismerjük az esettel kapcsolatos álláspontjukat – hosszú közleményben válaszoltak. 

A CEC Kft. szerint jogsértő, hogy Melhem Saad közzétette a birtokvédelmi határozatot, ugyanis az a felek adatait és rájuk vonatkozó információkat tartalmazza, aminek nyilvánosságra hozatalára nem volt felhatalmazása. „Az az utánfutó, melyből a Vadrab Food Kft. alkalmazottai az árusítást végezték, cégünk igazolható tulajdonát képezi, melyet a benne árusító személyek jogellenesen foglaltak el. Erre megfelelő bizonyítékokkal rendelkezünk.” A tájékoztatás szerint nem tud és tudott felmutatni a Vadrab Food Kft. jogcímet, ami a használati jogosultságát megalapozná. „A Vadrab Food Kft. ügyvezetője felénk 2021 júniusa óta megkereséssel nem élt, így vélhetően tudatában volta annak, hogy a jogellenes állapot általuk nem tartható fenn.”

A közzé tett határozat nem a Vadrab Food Kft.-nek adott birtokvédelmet, hanem a jegyző hatáskörének hiányát állapította meg, azzal az indokolással, hogy a felek között a tulajdonjog vitás – ennek kérdését a jegyző nem vizsgálta és jelen eljárásban nem is vizsgálhatta. A Vadrab Food Kft. vezetője jelezte, hogy az utánfutót az Express King Kft.-től (mely cégnek a tulajdonosa Melhemné Barton Andrea) vette át „üzemeltetésre”. „Viszont az Express King Kft. jelen utánfutónak sem bérlője, sem tulajdonosa nem volt, így átadásra sem volt jogosult. Az említett cégek terület bérleti szerződéssel sem rendelkeztek. Az utánfutó egyértelmű hatósági jelzésekkel rendelkezett, (rendszám, alvázszám) így cégünk tulajdona egyértelműen igazolható volt és nem volt vitás” – tájékoztatott a CEC Kft. 

A társaság szerint Melhem Saad nyilatkozata nem a teljes valóságot tükrözi, hanem annak egy erősen eltorzított részét.  „Mivel vélhetően gazdasági érdeke fűződik a Vadrab Food Kft. eredményes működéséhez ezért lépett fel az ügyben, de jelen esetben a jogszerű tulajdonost tűnteti fel rossz színben és arról nem akar tudomást venni, hogy a Vadrab Food Kft. jogellenesen foglalta el más igazolt tulajdonát (...) A Central European Construction Kft. a terhére megvalósuló valamennyi jogsérelem kivizsgálását, illetve annak bizonyítottsága esetén a felelősök jogi úton történő felelősségre vonását minden esetben késedelem nélkül kezdeményezi” – zárul a közlemény. 

Kerestük a Vadrab Food Kft. vezető tisztségviselőjét, de cikkünk megjelenéséig nem érkezett tőle válasz. Szerettük volna azt is megtudni, hogy a CEC Kft. és M. Richárd között van-e bármilyen kapcsolat, illetve hogy az állítólagos 30-40 személy milyen alapon bontotta le a kebabost, de erre vonatkozó kérdéseinkre nem reagált a társaság. 

Frissítés 

Cikkünk megjelenése után a CEC Kft. válaszolt a kérdéseinkre; a társaság visszautasítja Melhem Saad állításait. Vele és/vagy a vele üzleti kapcsolatban álló harmadik személyekkel – legyen az természetes vagy jogi – a CEC Kft. nem állt és a jövőben sem kíván jogviszonyban lenni. 

Válaszlevelük szerint a társaság tulajdonában álló „ingó dolog” (a kebabos) magánterületről történt elszállításakor a „személy és vagyonbiztonság megóvásához szükséges humán erőforrás került bevonásra”. 

„A felek közötti együttműködést szabályozó megállapodás üzleti titoknak minősül, azonban annyi bizonyos, hogy Melhem Saad által állított 30-40 fő nem felel meg a valóságnak. Richárd nevű személy neve a CEC Kft. vonatkozásában nem merült fel”

– szögezte le a társaság. 

A X. kerületi rendőrkapitányságtól ezidáig nem érkezett a céghez megkeresés. „Ugyanakkor tény, hogy folyó év november 10-én helyszíni intézkedésre került sor, melynek során a hatóság nem tárt fel tényállásszerű jogsértést” – tájékoztatott a CEC Kft. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk