Elteszik nyárra az áradó Tisza vizét a Beregben

  • narancs.hu
  • 2024. február 14.

Lokál

Az aszályra készül a WWF és a vízügyi igazgatóság, megtöltik a csatornákat.

 

Félmillió köbméternyi vizet enged be a Tiszából a Bereg csatornáiba a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság a WWF Magyarországgal együttműködve.

 

A természetvédő szervezet szorgalmazza, hogy a Tisza hazai vízgyűjtő területén a vízmegtartó gazdálkodás és tájhasználat terjedjen.  Erre azért van szükség, mert a klímaváltozás nyomán a folyók vízkészlete és a talajvizek szintje is csökken. A folyamat különösen az Alföldet érinti hátrányosan, ez megmutatkozott 2022-ben is. Az elképzelés szerint minél több vizet próbálnak elraktározni a talajban, hullámtereken, csatornákban, víztározókban, felkészülve a nyári szárazságra.

A WWF programjának mintaterülete a Bereg, amely eleve alkalmas arra, hogy jelentős mennyiségű vizet fogadjon be. Most a vízügyi igazgatóság február 13-án és 14-én a Tiszán levonuló árhullám vizének egy részét beengedte a tározó csatornáiba, mintegy hét kilométeren.  

„Arra számítunk, hogy a vízbeeresztés javítja a csatornák közelében elhelyezkedő élőhelyek állapotát, illetve kedvező hatása lehet a gazdálkodásra is. A próbaüzem egyik célja, hogy a jövőben minél rendszeresebben kerülhessen sor ilyen vízkieresztésre a Tiszából, és ezzel ellensúlyozni lehessen a beregi táj szárazodását” – mondta a programról Kajner Péter, a WWF Magyarország Élő Folyók programjának szakértője.

A szervezet helyi gazdákkal egyeztet arról, hogyan lehetne minél nagyobb területen megtartani a vizet, ehhez támogatást is igénybe lehet venni.

A címlapkép Kajner Péter fotója

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A pénztelenség segíthet a Homokhátságon

Lényegében elkaszálta a kormány a Homokhátság, pontosabban a Duna-Tisza-köze vízpótlási projektjeit. Egy határozatban a leghátulra sorolták a beruházást, így aligha lesz esély arra, hogy megvalósuljon. Elsőre rossz hírnek tűnik ez, valójában ennél jobb nem is történhetett volna a térséggel.