Ezentúl szigorúbban bírságolják a gyorshajtókat

  • narancs.hu
  • 2023. május 5.

Lokál

Megszűnt a tolerancia az ellenőrzésénél, már nem nézik el az 51-et az 50-es táblánál.

Május 1-től megszűnt a tolerancia a gyorshajtások ellenőrzésénél, mostantól szigorúbban veszi a rendőrség a sebességhatárok átlépését, még többen kaphatnak bírságot – írja a vezess.hu

A portál megkeresésére az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) megerősítette azokat az információkat, amelyek szerint május 1-től megszűnt a korábbi ráhagyás a traffipaxok által kiírt sebességre. Ez azt jelenti, hogy mostantól alacsonyabb sebesség elérése után kapnak bírságot a gyorshajtók.

Az évtizedek óta követett gyakorlatának megváltoztatásával valójában a hatályos jogszabályok szerint jár el a rendőrség, hiszen a mérésügyről szóló törvény szerint „a hitelesített mérőeszközt – az ellenkezője bizonyításáig – úgy kell tekinteni, hogy annak nincs a mérési eredményt befolyásoló hibája”. A traffipaxok hibahatárának hívott eltérés 100 km/órás sebességig 3 km/óra volt, míg felette 3%-os eltérést toleráltak. Ez azt jelenti, hogy valójában nem 50 vagy 60 km/óra, hanem 53, 63, 93 km/óra volt a megengedett sebesség.

„Ez nem jelenthet más, mint az 50-es táblánál az 51 km/órás sebességgel haladók bírságát”

– mondta a vezess.hu megkeresésére Janklovics Ádám, közlekedési ügyekre szakosodott ügyvéd. Janklovics szerint egyébként az egyre modernebb gépjárművek digitális műszerei pontosabb számot mutatnak a vezetőiknek, azonban Magyarországon 15 év a személyautópark átlagéletkora, ezek esetében pedig életszerű azt feltételezni, hogy ezen autók vezetése közben hiába mutat 50 km/órát a mutató, vagyis legjobb tudása szerint szabálykövetően vezet az autós, mégis előfordulhat, hogy 51-52-53 km/órával méri be őt a traffipax.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk