Bezárt a Jégbüfé

Ezt ettük

Lokál

Hatvanhárom évet, számolhatatlan krémest és fagylaltgombócot maga után hagyva halt el a létező szocializmus utolsó belvárosi mutatványa.

„El lehet ájulni az illatában. Évezredek, buszok, rezsimek jönnek-mennek, a jégbüfé marad, és marad Jégbüfé, mert a név kötelez és a tartás kikezdhetetlen” – írta Spiró György, hozzátéve a találó műfaji besorolást: „édesipari talponálló”.

Ezt is túléli?

A Jégbüfé eddig mindent túlélt: rendszerváltást, válságot, fagylaltmérgezési incidenst és fagylalttörvényeket (mert ilyenek is voltak), de a Párisi Udvar eladása kifogott rajta. Igaz, hogy a Mellow Mood Groups, az új arab tulajdonos nemcsak luxusszállodát ígér ide, hanem visszaköltözési lehetőséget is, de hogy ebből lehet-e valami, főként a tervezett 2017. márciusi időpontra, azt nemcsak mi fogadjuk kétkedve. „1982–84 között volt egy nagy felújítás, de azóta csak a pultok lettek felújítva, úgyhogy kaptunk is bőven kritikát – magyarázza Papp Antalné üzletvezető, aki szerint a hely mindenképp megérett a renoválásra. − A mostani tulajdonos azt ígérte, ha nem is pont erre a sarokra, de az épületbe visszajöhetünk. De ez csak ígéret, megállapodás nincs, és azt se tudni, hogy az építkezést befejezik-e határidőre. Minden­esetre a régi dolgozókat, akiket nem tudtunk elhelyezni a Fény utcai üzletünkben, nem küldtük el, szabadságoltuk őket, mi pedig megpróbálunk itt, Pesten keresni egy helyet, akár olyan picit, mint a budai boltunk.”

A belvárosi üzletek bérleti díjai mellett eddig is csoda volt, hogyan tudták a cukrászdát fenntartani. „Megjelent most az interneten, hogy a Jégbüfé pereskedett az önkormányzattal a bérleti díj miatt, de az még nem a mi cégünk volt – magyarázza Pappné. − 1990-ben, az akkori tulajdonosnak, a Taverna Vendéglátó Vállalatnak volt velük vitája, ezért el is adták az üzletet, és felszámolták a vállalatot. Igaz, hogy a mostani tulaj a Taverna bérleti díjával vette át az üzletet, de az több mint 20 éve volt, nyilván sokkal többet fizettünk, mint a kilencvenes években” – mondja az üzletvezető, akinek e tévhír miatt „vérzik a szíve”. „Elkezdenek az emberek tücsköt-bogarat kiabálni ránk, és ez kicsit bemocskolja a mostani bezárást” − mondja, de ez a kisebbik baj. Mert hiába a bizonytalan újranyitási terv, a budai üzlet, nem lehet tudni, hogy a fogalomnak számító eredeti Jégbüfét életben lehet-e tartani, vissza lehet-e adni azt, ami miatt sokak eltekintettek a kiszáradt piskótalapokkal és elnehezült krémekkel járó színvonalcsökkenéstől is.

„Nagyon bánt, hogy bezár, pedig csak alkalmanként, havonta egyszer, ha erre járok. Bemegyek búrkifliért, túrós táskáért, ez a két kedvencem, mert más alapanyagból csinálják, mint a többi pékségben – meséli egy idős hölgy, aki épp a reggelinek szánt süteményt csomagolja. – Igazság szerint az utóbbi pár évben esett a színvonal, de még így is szerettem. Kár, hogy megszűnik, mert egy ilyen régi, bevett dolog volt nálam” – teszi hozzá.

Kirakatpolitika

A bolt 1952 májusában – afféle kirakatintézményként – nyílt meg, az emberek pedig a csodájára jártak, akkoriban sehol az országban nem volt olyan korszerű, elektromos hűtőberendezés, mint itt. Az elnevezés állítólag a kor neves vendéglátósainak, Bori István cuk­rászmesternek és a Mátyás Pince főnökének, Papp Bandi bácsinak (a brassói aprópecsenye „felta­lálójának”) a fejéből pattant ki: ha van népbüfé melegkonyhával, miért ne lehetne jégbüfé fagylalttal? A megnyitó után a Népszavában így hirdették az új csodát: „Szerdán a Felszabadulás téren megnyílt a Jégbüffé, ahol újszerű készítményeket szolgálnak fel. Fagylalttal készült hűsítő italok, parfék, jégkrémes sütemények és újfajta jégkrémek mellett szendvicseket és feketekávét is lehet itt kapni. Különleges hűtőberendezés gondoskodik arról, hogy a legmelegebb nyári napokon is friss maradjon az étel.”

„Másutt volt csoki, vanília, és kész. A Jégbüfében, emlékszem, gyerekkoromban elkáprázott az ember szeme attól, hogy hatféle fagyiból is lehet választani, hát őrület volt, kígyózó sor” – emlékszik vissza Saly Noémi, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátó-ipari Múzeum muzeológusa. Csúcsidőben 13,5 mázsa, azaz 26 ezer gombóc fagylaltot adtak el, bár ez már egy évtizeddel később történt. „Megjegyzem, a hatvanas években télvíz idején egyedül itt árusítottak fagylaltot. Tisztára egy darab Nyugat. Kis januári szabadság. Télen fagylalt, micsoda impertinencia. Még jó, hogy be nem tiltották” − emlegeti Spiró György is a már idézett Jég­büfé-cetlikben.

Tilmann Hanna Budapest folyóiratban megjelent cikke (A Jégbüffében, 2012/8.) szerint a sikerhez minden bizonnyal hozzájárult, hogy az államosítás után itt kötöttek ki a legmenőbb cukrászok, no meg az elkobzott gépek és felszerelések egy része is. Bori István az 1958-as brüsszeli világkiállításon két olyan klasszikus művét mutatta be, amit azóta ország-világ ismer: a Budapest tortát és a somlói galuskát, de ő honosította meg a gyümölcsös tortákat is. „Emellett a legjobb dolgok, amiket mindenki evett, az a három­féle krémes – meséli Saly Noémi. − A bécsi, a sima és a francia, bár az én kedvencem a Rákóczi túrós és a sajtos masni volt, de van ismerősöm, aki a málnahabos kockát imádta” – teszi hozzá. Az üzletvezető asszonynak a Budapest torta a favoritja, de ne feledkezzünk meg a lekváros-habos női szeszélyről sem.

 

Elő a blokkal!

A Jégbüfé közönségét sokan a nénikkel azonosítják, de a hatvanas, hetvenes, nyolcvanas években járt ide mindenki – korra, nemre való tekintet nélkül. „Akkoriban a fiatalok vagy csövesek, vagy digók voltak, igaz, már megjelentek az első punkok is. Mi persze a csövesekkel szimpatizáltunk, sőt csövesnek is tartottuk magunkat, lejártunk a Felszab térre, este meg hazamentünk − meséli Károly, aki jelenleg régiségekkel foglalkozik. − Szóval, műbalhé volt az egész, de a szerepjátékhoz hozzátartozott, hogy csikkeket szedtünk a piros hetes megállójában, a Jégbüfébe meg »keselyűzni« jártunk. Ez azt jelentette, hogy megittuk a maradék kólákat, megettük a maradék sütiket. Utólag csodálom, hogy nem lett semmi bajunk.”

A nyolcvanas évek elején még senkinek az idegeit nem borzolta különösebben a ma már kivételes kiszolgálási eljárás – a vendég a pénztárnál leadja a rendelést, fizet, blokkot adnak neki, s azzal megint sorba áll −, hiszen a kocsmákban is ez volt a koreográfia. Ahogy a „talpon állva” fogyasztás is, ami ugyancsak különleges élmény a rendszerváltás után születetteknek. De a Jégbüfében nemcsak az eljárásrend, a kínálat is a masszívan hagyományos maradt, jó és rossz értelemben egyaránt. „Hiába próbáltunk ezt-azt kivenni a választékból, a vásárlók vissza­kérték” − meséli Papp Antalné, mintha azt jelezné, hogy ha lett volna is újító szándék, az megbukott a nép akaratából. „1986 óta itt dolgozom, régi pultokkal, régi kollégákkal. Szabó Pál keze alatt tanultam meg, hogy kell ezt az üzletet szeretni – mondja elszomorodva Pappné. − Nincs olyan villanyvezeték, nincs olyan zug, amit ne ismernék. Emlékszem, mikor húzták fel ezt a falat, hogyan hoztuk be a pultokat az ablakon keresztül, hogy kerültek be a gépek. Ez az én gyerekem…”

De egy kicsit mindenki magáénak érezheti. „Tájékozódási pontként szolgált a városban, mint az EMKE vagy az Astoria − mondja Saly Noémi. − Persze rengeteg hátulütője, bosszantó tényezője volt, de a megfizethető jó minőséget jelentette, és ez nemzedékekben rögzült így. Gyerekként szerettük meg, ezt ettük, mert ez volt! És vissza fogjuk sírni az itteni krémest, a málnahabost, a sajtos masnit annak ellenére, hogy mai szemmel nem volt hiperszuper. Egy vendéglátóhely ugyanis nemcsak a kiváló minőségével tud hatni, hanem azzal is, hogy emlékek fűződnek hozzá.”

Figyelmébe ajánljuk

Vérző papírhold

  • - ts -

A rendszeresen visszatérő témák veszélyesek: mindig felül kell ütni a tárgyban megfogalmazott utolsó állítást. Az ilyesmi pedig egy filmzsánerbe szorítva a lehetőségek folyamatos korlátozását hozza magával.

Szűznemzés

Jobb pillanatban nem is érkezhetett volna Guillermo del Toro új Frankenstein-adaptációja. Egy istent játszó ifjú titán gondolkodó, tanítható húsgépet alkot – mesterséges intelligenciát, ha úgy tetszik.

Bárhol, kivéve nálunk

Hajléktalan botladozik végig a városon: kukákban turkál; ott vizel, ahol nem szabad (mert a mai, modern városokban szabad még valahol, pláne ingyen?); már azzal is borzolja a kedélyeket, hogy egyáltalán van.

Brahms mint gravitáció

A kamarazenélés közben a játékosok igazán közel kerülnek egymáshoz zeneileg és emberileg is. Az alkalmazkodás, kezdeményezés és követés alapvető emberi kapcsolatokat modellez. Az idei Kamara.hu Fesztivál fókuszában Pablo Casals alakja állt.

Scooter inda Művhaus

„H-P.-t, Ferrist és Ricket, a három technoistent két sarkadi vállalkozó szellemű vállalkozó, Rácz István és Drimba Péter mikrobusszal és személyautóval hozza Sarkadra május 25-én. Ezen persze most mindenki elhűl, mert a hármuk alkotta Scooter együttes mégiscsak az európai toplista élvonalát jelenti. Hogy kerülnének éppen Magyarországra, ezen belül Sarkadra!?” – írta a Békés Megyei Népújság 1995-ben arról a buliról, amelyet legendaként emlegetnek az alig kilencezer fős határ menti kisvárosban.

Who the Fuck Is SpongyaBob?

Bizonyára nem véletlen, hogy az utóbbi években sorra születnek a legfiatalabb felnőtteket, a Z generációt a maga összetettségében megmutató színházi előadások. Elgondolkodtató, hogy ezeket rendre az eggyel idősebb nemzedék (szintén nagyon fiatal) alkotói hozzák létre.

A Mi Hazánk és a birodalom

A Fidesz főleg az orosz kapcsolat gazdasági előnyeit hangsúlyozza, Toroczkai László szélsőjobboldali pártja viszont az ideo­lógia terjesztésében vállal nagy szerepet. A párt­elnök nemrég Szocsiban találkozott Dmitrij Medvegyevvel, de egyébként is régóta jól érzi magát oroszok közt.