Bezárt a Jégbüfé

Ezt ettük

Lokál

Hatvanhárom évet, számolhatatlan krémest és fagylaltgombócot maga után hagyva halt el a létező szocializmus utolsó belvárosi mutatványa.

„El lehet ájulni az illatában. Évezredek, buszok, rezsimek jönnek-mennek, a jégbüfé marad, és marad Jégbüfé, mert a név kötelez és a tartás kikezdhetetlen” – írta Spiró György, hozzátéve a találó műfaji besorolást: „édesipari talponálló”.

Ezt is túléli?

A Jégbüfé eddig mindent túlélt: rendszerváltást, válságot, fagylaltmérgezési incidenst és fagylalttörvényeket (mert ilyenek is voltak), de a Párisi Udvar eladása kifogott rajta. Igaz, hogy a Mellow Mood Groups, az új arab tulajdonos nemcsak luxusszállodát ígér ide, hanem visszaköltözési lehetőséget is, de hogy ebből lehet-e valami, főként a tervezett 2017. márciusi időpontra, azt nemcsak mi fogadjuk kétkedve. „1982–84 között volt egy nagy felújítás, de azóta csak a pultok lettek felújítva, úgyhogy kaptunk is bőven kritikát – magyarázza Papp Antalné üzletvezető, aki szerint a hely mindenképp megérett a renoválásra. − A mostani tulajdonos azt ígérte, ha nem is pont erre a sarokra, de az épületbe visszajöhetünk. De ez csak ígéret, megállapodás nincs, és azt se tudni, hogy az építkezést befejezik-e határidőre. Minden­esetre a régi dolgozókat, akiket nem tudtunk elhelyezni a Fény utcai üzletünkben, nem küldtük el, szabadságoltuk őket, mi pedig megpróbálunk itt, Pesten keresni egy helyet, akár olyan picit, mint a budai boltunk.”

A belvárosi üzletek bérleti díjai mellett eddig is csoda volt, hogyan tudták a cukrászdát fenntartani. „Megjelent most az interneten, hogy a Jégbüfé pereskedett az önkormányzattal a bérleti díj miatt, de az még nem a mi cégünk volt – magyarázza Pappné. − 1990-ben, az akkori tulajdonosnak, a Taverna Vendéglátó Vállalatnak volt velük vitája, ezért el is adták az üzletet, és felszámolták a vállalatot. Igaz, hogy a mostani tulaj a Taverna bérleti díjával vette át az üzletet, de az több mint 20 éve volt, nyilván sokkal többet fizettünk, mint a kilencvenes években” – mondja az üzletvezető, akinek e tévhír miatt „vérzik a szíve”. „Elkezdenek az emberek tücsköt-bogarat kiabálni ránk, és ez kicsit bemocskolja a mostani bezárást” − mondja, de ez a kisebbik baj. Mert hiába a bizonytalan újranyitási terv, a budai üzlet, nem lehet tudni, hogy a fogalomnak számító eredeti Jégbüfét életben lehet-e tartani, vissza lehet-e adni azt, ami miatt sokak eltekintettek a kiszáradt piskótalapokkal és elnehezült krémekkel járó színvonalcsökkenéstől is.

„Nagyon bánt, hogy bezár, pedig csak alkalmanként, havonta egyszer, ha erre járok. Bemegyek búrkifliért, túrós táskáért, ez a két kedvencem, mert más alapanyagból csinálják, mint a többi pékségben – meséli egy idős hölgy, aki épp a reggelinek szánt süteményt csomagolja. – Igazság szerint az utóbbi pár évben esett a színvonal, de még így is szerettem. Kár, hogy megszűnik, mert egy ilyen régi, bevett dolog volt nálam” – teszi hozzá.

Kirakatpolitika

A bolt 1952 májusában – afféle kirakatintézményként – nyílt meg, az emberek pedig a csodájára jártak, akkoriban sehol az országban nem volt olyan korszerű, elektromos hűtőberendezés, mint itt. Az elnevezés állítólag a kor neves vendéglátósainak, Bori István cuk­rászmesternek és a Mátyás Pince főnökének, Papp Bandi bácsinak (a brassói aprópecsenye „felta­lálójának”) a fejéből pattant ki: ha van népbüfé melegkonyhával, miért ne lehetne jégbüfé fagylalttal? A megnyitó után a Népszavában így hirdették az új csodát: „Szerdán a Felszabadulás téren megnyílt a Jégbüffé, ahol újszerű készítményeket szolgálnak fel. Fagylalttal készült hűsítő italok, parfék, jégkrémes sütemények és újfajta jégkrémek mellett szendvicseket és feketekávét is lehet itt kapni. Különleges hűtőberendezés gondoskodik arról, hogy a legmelegebb nyári napokon is friss maradjon az étel.”

„Másutt volt csoki, vanília, és kész. A Jégbüfében, emlékszem, gyerekkoromban elkáprázott az ember szeme attól, hogy hatféle fagyiból is lehet választani, hát őrület volt, kígyózó sor” – emlékszik vissza Saly Noémi, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátó-ipari Múzeum muzeológusa. Csúcsidőben 13,5 mázsa, azaz 26 ezer gombóc fagylaltot adtak el, bár ez már egy évtizeddel később történt. „Megjegyzem, a hatvanas években télvíz idején egyedül itt árusítottak fagylaltot. Tisztára egy darab Nyugat. Kis januári szabadság. Télen fagylalt, micsoda impertinencia. Még jó, hogy be nem tiltották” − emlegeti Spiró György is a már idézett Jég­büfé-cetlikben.

Tilmann Hanna Budapest folyóiratban megjelent cikke (A Jégbüffében, 2012/8.) szerint a sikerhez minden bizonnyal hozzájárult, hogy az államosítás után itt kötöttek ki a legmenőbb cukrászok, no meg az elkobzott gépek és felszerelések egy része is. Bori István az 1958-as brüsszeli világkiállításon két olyan klasszikus művét mutatta be, amit azóta ország-világ ismer: a Budapest tortát és a somlói galuskát, de ő honosította meg a gyümölcsös tortákat is. „Emellett a legjobb dolgok, amiket mindenki evett, az a három­féle krémes – meséli Saly Noémi. − A bécsi, a sima és a francia, bár az én kedvencem a Rákóczi túrós és a sajtos masni volt, de van ismerősöm, aki a málnahabos kockát imádta” – teszi hozzá. Az üzletvezető asszonynak a Budapest torta a favoritja, de ne feledkezzünk meg a lekváros-habos női szeszélyről sem.

 

Elő a blokkal!

A Jégbüfé közönségét sokan a nénikkel azonosítják, de a hatvanas, hetvenes, nyolcvanas években járt ide mindenki – korra, nemre való tekintet nélkül. „Akkoriban a fiatalok vagy csövesek, vagy digók voltak, igaz, már megjelentek az első punkok is. Mi persze a csövesekkel szimpatizáltunk, sőt csövesnek is tartottuk magunkat, lejártunk a Felszab térre, este meg hazamentünk − meséli Károly, aki jelenleg régiségekkel foglalkozik. − Szóval, műbalhé volt az egész, de a szerepjátékhoz hozzátartozott, hogy csikkeket szedtünk a piros hetes megállójában, a Jégbüfébe meg »keselyűzni« jártunk. Ez azt jelentette, hogy megittuk a maradék kólákat, megettük a maradék sütiket. Utólag csodálom, hogy nem lett semmi bajunk.”

A nyolcvanas évek elején még senkinek az idegeit nem borzolta különösebben a ma már kivételes kiszolgálási eljárás – a vendég a pénztárnál leadja a rendelést, fizet, blokkot adnak neki, s azzal megint sorba áll −, hiszen a kocsmákban is ez volt a koreográfia. Ahogy a „talpon állva” fogyasztás is, ami ugyancsak különleges élmény a rendszerváltás után születetteknek. De a Jégbüfében nemcsak az eljárásrend, a kínálat is a masszívan hagyományos maradt, jó és rossz értelemben egyaránt. „Hiába próbáltunk ezt-azt kivenni a választékból, a vásárlók vissza­kérték” − meséli Papp Antalné, mintha azt jelezné, hogy ha lett volna is újító szándék, az megbukott a nép akaratából. „1986 óta itt dolgozom, régi pultokkal, régi kollégákkal. Szabó Pál keze alatt tanultam meg, hogy kell ezt az üzletet szeretni – mondja elszomorodva Pappné. − Nincs olyan villanyvezeték, nincs olyan zug, amit ne ismernék. Emlékszem, mikor húzták fel ezt a falat, hogyan hoztuk be a pultokat az ablakon keresztül, hogy kerültek be a gépek. Ez az én gyerekem…”

De egy kicsit mindenki magáénak érezheti. „Tájékozódási pontként szolgált a városban, mint az EMKE vagy az Astoria − mondja Saly Noémi. − Persze rengeteg hátulütője, bosszantó tényezője volt, de a megfizethető jó minőséget jelentette, és ez nemzedékekben rögzült így. Gyerekként szerettük meg, ezt ettük, mert ez volt! És vissza fogjuk sírni az itteni krémest, a málnahabost, a sajtos masnit annak ellenére, hogy mai szemmel nem volt hiperszuper. Egy vendéglátóhely ugyanis nemcsak a kiváló minőségével tud hatni, hanem azzal is, hogy emlékek fűződnek hozzá.”

Figyelmébe ajánljuk

Jön a bolond!

  • - turcsányi -

William McKinley-vel jól elbánt Hollywood. Az Egyesült Államok 25. elnöke mind ez idáig az egyetlen, aki merénylet áldozataként négy elhunyt potus közül nem kapott játékfilmet, de még csak egy részletet, epizódot sem.

Út a féktelenbe

Már a Lumière testvérek egyik első filmfelvételén, 1895-ben is egy érkező vonat látványa rémisztette halálra a párizsi közönséget.

Cica az istállóban

„Attól, hogy egy kóbor macska a Spanyol Lovasiskola istállójában szüli meg a kiscicáit, még nem lesznek lipicaiak” – imigyen szólt egy névtelen kommentelő a film rendezőjének honosítási ügyét olvasva.

A hegyek hangja

„Ez a zene nem arra való, hogy hallgassuk, hanem arra, hogy táncoljunk rá” – magyarázza a film – eredeti címén, a Sirāt – egyik szereplője a sivatagi rave-partyban eltűnt lánya után kutató Luisnak (Sergi López) a film magját alkotó technozene értelmét. Az apa fiával, Estebannal (Bruno Núñez Arjona) és kutyájukkal, Pipával érkezik a marokkói sivatag közepén rendezett illegális rave-fesztiválra, hogy elszántan, de teljesen felkészületlenül előkerítse Mart.

A jóság hímpora

Krasznahorkai László első poszt-Nobel-regénye játékos, bonyolult, színpompás mű. Főszereplője egy múzeumi lepketudós, entomológus (azaz a rovartan szakértője), akit váratlanul egy bonyolult elméleti problémával keres meg a munkájában elakadt író, bizonyos Krasznahorkai László, aki kísértetiesen emlékeztet a nyilvános fellépésekből és megnyilatkozásokból ismert Krasznahorkai Lászlóra.

Főszerepben az Első sírásó

A november 6-án zárult igazgatói pályázaton Lipics Zsoltot hirdették ki győztesnek Darabont Mikold ellenében, azonban nagyon sok ellentmondás és fordulat jellemezte az elmúlt időszakot. A régi-új igazgató mellett csupán a NER-es lapokban folytatott sikerpropagandája szólt, pályázata egy realista, szakmaiságra építő programmal ütközött meg.

Őrült rendszer, de van benne pénz

  • Szekeres István

Amikor a tavalyi párizsi olimpián a tekvandós Márton Viviana megszerezte a hatodik – igaz, spanyol import – aranyérmünket, Orbán Viktor (noha eredetileg nyolcat várt) SMS-t küldött Schmidt Ádám sportállamtitkárnak: „Maradhat.” A kincstári humor mögül is elővillant a tény, hogy a sportélet is a miniszterelnök kezében van.