Tartalom

(2015-09-03)

Snoblesse
A szerk.

A szerk.

A szerk.: A 71 halott politikája

Lett volna megoldás. A kormány megtehette volna, hogy elkezd beszélni: itthon, az ország polgárainak, és Brüsszelben, az unió hivatalnokainak. Vagy a német kormánynak. És felkészül.

Publicisztika
Egotrip
Belpol

Belpol

„Várom az ébredést” - Ángyán József volt államtitkár az állami földek tervezett magánosításáról

Az Országgyűlés megkerülésével készül kiárusítani a kormány majd’ 400 ezer hektár állami tulajdonú földet. A szavakban a családi gazdaságokat erősítené ezzel, de erős a gyanú, hogy e vagyonelemmel a saját klientúráját gazdagítaná. Az állami földbérletek körüli mutyikat korábban feltáró Ángyán József szerint hét nagy érdekcsoport járhat jól.

Tanévkezdés a közoktatásban

Belpol

Permanens forradalom

A pedagógusok immár évek óta azzal kezdik a szeptembert, hogy megpróbálják kitalálni, az új jogszabályi változások hogyan hatnak majd mindennapi munkájukra. Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat.

Külpol

Külpol

„Demokratizálódás a rendszer keretein belül”

Kusai Sándor diplomata, volt pekingi nagykövet Kína átalakulásáról

Augusztusban kisebb tőzsdepánikot okozott a világban a kínai tőzsde mélyrepülése és a jüan váratlan leértékelése, voltak, akik egy újabb válság kezdetét olvasták ki a jelekből. Interjúalanyunk nem tart ettől – még ha a kínai gazdaság, s vele a politika, átalakulóban is van.

Külpol

Közös kockázat

Allan Krasnik, az Európai Közegészségügyi Társaság szekcióelnöke a menekültkrízisről

Turisták inkább behurcolhatnak veszélyes járványokat, mint menekültek, ám ez nem azt jelenti, hogy a menekültkrízis ne járna egészségügyi kockázattal. Ha nem vigyázunk, borzasztó egészségi állapotú, és ezért munkaképtelen, elégedetlen emberek tömege jelenhet meg Európában. A téma elismert dán szakértőjével egy pécsi konferencia alkalmából beszélgettünk.

Film
Képzőművészet

Kiállítás

Képzőművészet

Kéjlátvány

Újratervezés/Re-Planning – Válogatás az Antal–Lusztig-gyűjteményből

A legnagyobb – és a magyar művészettörténet-írás szempontjából megkerülhetetlen – anyaggal rendelkező műgyűjtő, Antal Péter, a debreceni Modem és a Déri Múzeum az elmúlt hónapokban borús-felhős hírekben angazsálódtak.

Könyv

Könyv

Könyv

Az élő historikus

Dénes Iván Zoltán: A történelmi Magyarország eszménye. Szekfű Gyula a történetíró és ideológus

Nem valószínű, hogy van Szekfűnél nagyobb hatású és jelenlevőbb történész a 20. századi magyar történelemben.

Zene
Interaktív

Rádió

Interaktív

Magányszám

Szórakoztató társadalomtudomány a Klubrádióban

Nem könnyű megmondani, hogy melyik ámulat az erősebb a Klubrádión futó Professzor Paprika és a bonyolult dolgok című műsor hallgatása közben.

Gasztro
Tudomány

Interjú

Tudomány

„Egy kritikus küszöbhöz közelítve”

Oborny Beáta elméleti biológus, ökológus

Úttörő jelentőségű, interdiszciplináris kutatások segítenek megérteni, hogyan válaszolnak a növénytársulások az őket ért hirtelen változásokra, miként terjednek el az inváziós fajok, és meddig őrizhető meg az ökológiai egyensúly – erről beszélt nekünk a hosszú távú folyamatokat modellező biológus.

Lokál

Bezárt a Jégbüfé

Lokál

Ezt ettük

Hatvanhárom évet, számolhatatlan krémest és fagylaltgombócot maga után hagyva halt el a létező szocializmus utolsó belvárosi mutatványa.

Romkocsmából bulinegyed

Lokál

Az italozás Mekkája

Kocsmák százai, szórakozó tízezrek, ilyen ma a Belső-Erzsébetváros. Az elmúlt évtized példátlan sikertörténete – közelről.

Kultúrházak és közművelődés 2.

Lokál

Közmunkások a kultúrban

A létező szocializmus retorikáját idéző szólamok mögött a kulturális államtitkárság legértelmesebb gondolatai rejtőznek. Átfogó cikkünk második részében Németh Szilárd csepeli kiskirálysága és a baloldali XIII. kerület az elrettentő példa.

Tévétorrent