Felhőszakadások várhatók az ország nagy részén, másodfokú figyelmeztetést adott ki az OMSZ

  • narancs.hu
  • 2022. augusztus 19.

Lokál

Pénteken szélroham és jég is várható. A meteorológusok szerint a nemzeti ünnep programjait is befolyásolhatják a zivatarok.

Másodfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) az ország nyugati és középső részére, amely fölé hullámzó hidegfront érkezik meg még pénteken.

A front előtt várhatóan a Dunántúlon és a középső országrészben szórványosan már megjelennek zivatarok, heves zivatarok. Ezekhez lokálisan óránként 90-120 kilométeres, egy-egy helyen akár ennél erősebb szélroham, illetve jégeső, esetleg felhőszakadás is társulhat. A meteorológusok szerint a lehulló jégdarabok átmérője 2-4 centiméter lehet, de akár 5 centiméteresnél nagyobbak is előfordulhatnak, és egyszerre akár több mint 30 milliméter csapadék is lezúdulhat.

Este, a hidegfront érkeztével a zivatarok várhatóan rendszerbe szerveződnek, így az említett kísérőjelenségek a Dunántúlon és az ország középső sávjában már kiterjedten is előfordulhatnak.

Az OMSZ közlése szerint az időjárási helyzet függvényében a piros riasztási fokozat kiadása sem zárható ki.

Az éjszaka második felétől egyre inkább a felhőszakadás lehet a fő veszélyforrás,  általában 30-50 milliméter eshet, de néhol ennél több is.

Mindeközben keleten továbbra is tart majd a kánikula: Békés, Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun Szolnok megyében harmadfokú (piros) hőségriasztás van érvényben.

Szombaton, augusztus 20-án az észak-keleti régió kivételével mindenhol másodfokú vészjelzés van érvényben.

A zivatarok befolyásolhatják az augusztus 20-i ünnepi programokat is, a tűzijáték időpontjában is előfordulhatnak, ezért az OMSZ arra kéri az ünnepi rendezvények látogatóit, figyeljenek a vészjelzésekre.

(OMSZ)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk

„Engem untatnak a hagyományos elektromos gitárszólók”

  • Nagy István
Steve Stevens közreműködött filmzenékben, de a leginkább mégis Billy Idol szólógitárosaként ismerhetjük. A budapesti Billy Idol-koncert előtt mesélt nekünk együttműködésükről, a Top Gun Grammy-díjáról és sok minden másról.